Ja het heeft weer gevroren vannacht! Terwijl de buren met lange gezichten de ruiten van de auto’s staan schoon te krabben, ga ik er altijd op uit voor een lange wandeling met mijn hondje. Waarom? Omdat vriesweer zo heerlijk fris en verkwikkend aanvoelt en er weinig vocht in de lucht hangt. Ook houden virussen niet zo van extreme kou. Het enige nadeel is dat bij vriesweer er wordt gestrooid. En strooizout (ook wel pekel genoemd) is niet goed voor de voetjes van je trouwe vriendje. Daarom vandaag wat tips om de pootjes van je hondje te beschermen tegen pekel. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Tip 1: draag je hond over de weg
Wil je dat je hond zo min mogelijk contact maakt met gestrooide wegdelen, zoals de autowegen en fietspaden, dan kun je de hond optillen en over het wegdek dragen. Natuurlijk moet dit wel kunnen. Mijn hond is voor mij nog net te dragen. Zou dit niet lukken, dan heb ik ook zijn buggy nog die ik mee kan nemen. En senioren met een rollator of scootmobiel kunnen de hond ook op het voertuig meenemen.
Tip 2: smeer de voetkussentjes in met speciale zalf
Verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak is speciale potenzalf die de voetkussentjes beschermen, verzorgen en bij eventuele kloofjes ook genezen. Er zijn verschillende vette zalfjes verkrijgbaar. Ik heb er een met alleen natuurlijke ingrediënten en honing erin. Mocht mijn hond er dan aan likken, dan kan het in ieder geval geen kwaad. Heb je geen dierenspeciaalzaak in de buurt, bel dan de dierenarts even op voor een goed advies.
Tip 3: trek je hond sokjes aan
Misschien een gek gezicht, maar babysokjes of kleine kindersokjes kunnen ook de poten beschermen tegen strooizout. Niet iedere hond zal dit overigens leuk vinden. Let daar daarom goed op. Het gaat ook om het wandelcomfort van je hond natuurlijk.
Tip 4: spoel de voetjes af
Is dit allemaal niets voor je hond, dan kun je ook na een wandeling thuis de voeten even afspoelen met lauwwarm water. Dit verwijdert het strooizout het beste tussen de voetkussentjes uit en uit de haren. Droog de poten daarna goed af en hou de conditie van de voetkussentjes goed in de gaten. Mochten ze uitdrogen, ruw aanvoelen of zelf kloofjes vertonen, haal dan meteen een goede zalf bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts om de poten mee te behandelen. Het is dan ook verstandig om een speciale, beschermende bandage voor honden om de pootjes te doen, zodat de zalf niet meteen wordt opgelikt. Babysokjes kunnen hier overigens ook bij helpen.
Tip 5: vermijd spoorwegovergangen
Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is dé tip die ik altijd krijg als er is gestrooid in DierenPark Amersfoort bij binnenkomst met de hond. Strooizout kan namelijk een reactie geven met het ijzer van de rails van het treintje. De rails staat namelijk onder stroom. Daar voel je normaal niets van, maar met zout op de pootjes kan dit een schok geven. En dat willen we natuurlijk niet. Dat geldt niet alleen voor het treinbaantje van het dierenpark, maar ook voor de rails van ProRail of NS. Hoef je het spoor niet over met de hond als er is gestrooid, doe het dan ook niet. Anders is het voor je hond het beste om hem of haar erover heen te tillen. Voorkomen is altijd beter niet waar.
Geniet lekker van het winterse weer, samen met de hond!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.