vrijdag 19 januari 2024

Stadsbeeld Keizer en de Nachtegaal

Er was eens een keizer die dol was op het gezang van de nachtegaal. Het vogeltje zong hem iedere avond toe. Totdat de keizer een speeldoos kreeg met een mechanische nachtegaal. Hij luisterde alleen nog maar naar de speeldoos, waardoor de vogel niet meer terugkwam. Toen de gouden nachtegaal stuk ging, was de keizer ontroostbaar. Hij zou zelfs bijna sterven van verdriet. En dan… dan komt de echte nachtegaal weer terug en zijn gezang zorgt ervoor dat de keizer weer beter wordt. Een prachtig sprookje, gevangen in een bronzen standbeeld van Theo van de Vathorst. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Keizer en de Nachtegaal

gemaakt door: Theo van de Vathorst
gemaakt van: brons op een stenen sokkel
bestaat uit: een keizer met op zijn hand een nachtegaal
staat in: Sjanghaipark op de hoek van de Pagodedreef en Sjanghaidreef in Utrecht
staat daar sinds: 1986

De Keizer en de Nachtegaal

De Keizer en de Nachtegaal verwijst uiteraard naar het sprookje ‘De Chinese Nachtegaal’ van Hans Christian Andersen. Het standbeeld laat een gezonde keizer zien, die geniet van het lied van de vogel. Moet de keizer hier de gouden mechanische nachtegaal nog krijgen? Of heeft dit diertje hem weer in de kracht van zijn leven gezongen? Dat is niet helemaal duidelijk, wel dat hij er mooi bijstaat in het Sjanghaipark in het Utrechtse Overvecht. Alhoewel… op het moment van fotograferen was het beeld voorzien van gekleurde krijtstrepen. Iets wat helaas nog wel eens met standbeelden in het straatbeeld kan gebeuren. Uiteraard heb ik geprobeerd het hier en daar eraf te poetsen met fotobewerking. Een mooi detail: de handtekening van de kunstenaar staat op de rug van de keizer.



Theo van de Vathorst

Theo, voluit Theodorus Antonius Maria, van de Vathorst werd op 12 januari 1934 geboren in Utrecht en overleed in zijn geboorteplaats op 21 januari 2022 op 88 jarige leeftijd. In de stad is meer werk van hem in de openbare ruimte te vinden, zoals Onder moeders paraplu bij Zwembad de Hommel, Koopvrouw op de Vismarkt en het borstbeeld van Anton Geesink bij de Jacobikerk. Om de prachtige, bronzen deuren van de Domkerk niet te vergeten. Ook in Amersfoort (in de wijk Vathorst), Alkmaar en Voorburg is werk van de kunstenaar te bewonderen. Hij heeft een ontzettend prachtig groots oeuvre opgebouwd. Zijn beelden zijn altijd speels en er zit beweging in. Hij werkte met brons, metaal, steen en keramiek. Naast beeldhouwer ontwierp hij ook penningen en maakte hij tekeningen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.