maandag 22 januari 2024

Goed Doel Stichting Nederlandse Opvang Papegaaien

Wie een beetje bekend is in de wereld van dierenparken, weet dat Zoo Veldhoven pas is ontstaan na een overname van de familie Loomans in 2013. Tot die tijd heette het Stichting Nederlandse Opvang Papegaaien (NOP) en werd op datzelfde terrein papegaaien en andere exotische vogels opgevangen. Stichting NOP maakt nog steeds deel uit van Zoo Veldhoven. Het park is inmiddels uitgebreid met andere bewoners, zoals zebra’s, roofvogels, flamingo’s, ringstaartmaki’s, uilen, pelikanen en alpaca’s. Het huisvest ook verschillende exotische vogels uit de opvang, want de stichting en het dierenpark werken nauw met elkaar samen. Tijd om Stichting NOP eens in de spotlight te zetten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Papegaaienopvang sinds 1987

Op 16 februari 1987 richtte Tonnie van Meegen, voormalig papegaaienhandelaar, de Stichting NOP op. Dit deed hij omdat hij veel vogels van particulieren kreeg, nadat ze er zelf niet meer voor konden zorgen. De zolder zat al snel vol exotische vogels en daarom besloot Tonnie het handelen op te geven en de opvang te gaan realiseren. Uiteraard op een andere plek. Een tweede zolder boven een meubelfabriek bood een tijdelijke toevlucht te zijn. Totdat hij het huidige terrein van het dierenpark op het oog kreeg. Sinds 1992 opende de stichting daar haar opvangcentrum voor exotische vogels. Het terrein bestaat nu uit zo’n 90.000 vierkante meter met volières en verblijven voor de vogels en andere dieren.

Toevertrouwd aan de Stichting

Stichting NOP zet zich in voor exotische vogels en papegaaiachtige. Er zijn verschillende redenen waarom vogels bij de opvang worden gebracht. Verwaarlozing is een reden, een slechte gezondheid, maar ook niet meer in staat zijn om voor een vogel te zorgen is een reden om het dier aan de stichting toe te vertrouwen. De vogels krijgen medische hulp en als ze weer helemaal gezond zijn, dan krijgen zij een nieuw thuis in Zoo Veldhoven. Wanneer je je vogel toevertrouwd aan de stichting is het dus goed dat je weet dat je deze niet meer terugkrijgt. Wel kun je – met een entreebewijs voor de zoo – je vogel komen opzoeken en voeren met zelf meegebracht fruit, zoals mango, druiven en peer. Ook staan de verzorgers voor je klaar om je te helpen zoeken naar je lieveling in de volières. Wanneer Stichting NOP je vogel overneemt, moeten zij weten wat de herkomst is door middel van documentatie en moet je vogel voorzien zijn van een chip of pootring. Het zijn veel regels, maar dan weet de stichting ook zeker dat je dier niet afkomstig is uit smokkel.

Fokprogramma

Wanneer blijkt uit de documentatie dat je een vogelsoort hebt, die in het wild met uitsterven wordt bedreigd, dan gaat de stichting kijken of de vogel mee kan doen aan een fokprogramma om zo de soort in stand te kunnen houden. Sommige dieren binnen de collectie behoren al tot dergelijke zeldzame of bedreigde diersoorten. Mag een dier meedoen aan het fokprogramma dan kan het zijn dat deze (tijdelijk) wordt uitgeleend of wordt gehuisvest in een ander dierenpark.

Voorlichting en educatie

Het houden van exotische huisdieren, zoals papegaaiensoorten, is niet altijd makkelijk. De stichting vindt het daarom heel belangrijk dat je weet waar je aan begint. Dit doen zij door voorlichting te geven aan iedereen die overweegt om een papegaai, agapornis of andere exotische vogel in huis te nemen. Zo willen ze helpen gedrags- en gezondheidsproblemen bij dieren die door particulieren worden gehouden te voorkomen. Ook in Zoo Veldhoven kun je daar voorlichting over krijgen.

Bezoek de vogels

Stichting Nederlandse Opvang Papegaaien werkt dus op vele fronten aan het behoud van gezonde exotische vogels. Wil je meer weten over de stichting, hoe je ze met een gift kan steunen of hoe je een dier symbolisch kan adopteren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.