woensdag 17 januari 2024

Dit zijn de Leukste Uitjes van Nederland 2024!

Iedereen heeft wel zijn of haar favoriete uitje om naar toe te gaan. Een sauna, de kinderboerderij, een pretpark, museum of juist dierentuin; in Nederland is er echt genoeg te doen. Ieder jaar kiezen de leden van de ANWB daarom het Leukste Uitje van Nederland en per provincie. Dit doen zij aan de ene kant om hun favoriete uitje in de schijnwerpers te zetten en anderzijds om in kaart te brengen wat er allemaal te doen is in het land. En geloof me; dat is heel veel. Je hoeft je echt niet te vervelen. De verkiezing leverde ook voor het komende jaar weer een schitterende lijst op met pareltjes van dagjes uit. Opvallend? Er staan meer speeltuinen en dierenparken tussen. En natuurlijk de nummer 1 die weer terug is van weggeweest. Dít zijn de Leukste Uitjes van Nederland! (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Efteling Leukste Uitje van Nederland 2024

Na een paar jaar de top 3 niet te hebben gehaald, staat Efteling weer op nummer 1 als het gaat om de titel Leukste Uitje van Nederland. Het sprookjespark vol attracties is nog steeds een publiekslieveling. Dat geldt ook voor de nummer 2 Toverland, welke al vaker de top 3 behaalde. Een vrolijk attractiepark waar magie zeker een groot onderdeel van uitmaakt voor attracties voor jong en oud. Dit jaar is het brons weer voor DierenPark Amersfoort. Het park vierde vorig jaar groots haar 75ste verjaardag en dat is niet onopgemerkt gebleven. Van alle dierenparken mogen ze zich dus het leukste dierenpark van Nederland noemen in 2024. (foto’s Efteling & DierenPark Amersfoort: Berry de Nijs/Writing Berries, foto Toverland: Toverland)


Leukste Uitjes van Drenthe!

Speelboerderij de Drentse Koe heeft plaats moeten maken voor een nieuwe nummer 1 en wel Eko-Tours (Exloo) waar je op een heuse safari gaat over de Hondsrug. En er valt heel veel te zien en te beleven. Lekker buiten zijn doe je ook bij het zilveren Joytime Klimpark en Outdoor Belevingspark (Grolloo) waar je, zoals de naam al zegt, allerlei buitenactiviteiten kan ondernemen. Het brons gaat dit jaar weer naar Zoo Bizar (Orvelte). Dit is het kleinste dierenpark van het land en huisvest heel bijzondere diersoorten, waaronder een vleerhond en een Fuleco. Ideaal voor kinderfeestjes.

Leukste Uitjes van Flevoland!

De top 3 van Flevoland is exact hetzelfde gebleven als vorig jaar. Het goud is voor de Orchideeën Hoeve (Luttelgeest). Je wandelt daar heerlijk door prachtige overdekte tuinen en komt er zelfs allerlei bijzondere dieren tegen, zoals lori’s en heel veel vlinder. Op nummer 2 bevindt zich een andere jungletuin, namelijk Dierenpark Almere Jungle (Almere). Een gezellig overdekt dierenpark waar je allerlei bijzondere bewoners en medewerkers tegenkomt. De hekkensluiter voor Flevoland is het sprookjesachtige pannenkoekenrestaurant Hans & Grietje (Zeewolde). Pas maar op dat de heks je niet houdt!

Leukste Uitjes van Friesland!

De top 3 van Friesland heeft een paar nieuwe namen aangetrokken. Op nummer 1 het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.G. Woudagemaal (Lemmer) wat onlangs nog zo hard heeft mee gepompt om het overtollige water te verwerken. Het bezoekerscentrum vertelt alles over dit oudste, nog werkende gemaal van het land. De Botanische Tuin De Kruidhof hortus van Fryslân (Buitenpost) heeft dit jaar zilver mogen ontvangen. Een heerlijk rustgevende tuin waar je allerlei bijzondere planten en bloemen uit binnen- en buitenland kan bewonderen. De nieuwe nummer 3 is Glasatelier Jan Hooghiemstra (Oentsjerk) geworden. Bij het atelier kun je allerlei toffe workshops volgen over en met glas en je neemt altijd een uniek kunstwerkje mee naar huis.

Leukste Uitjes van Gelderland!

Voor Gelderland zijn er vooral musea uitgekozen en net als in Flevoland is er geen verschil in de top 3 van vorig jaar. Op 1 het Nederlands Bakkerijmuseum Hattem (Hattem) waar je alles ontdekt over het bakkerijwezen vroeger en nu. Nummer 2 is Zandsculpturen Garderen (Garderen) waar je volop geniet van prachtige sculpturen van zand. Iedere keer is er een ander thema om van te genieten. En nummer 3 is het Marius van Dokkum Museum (Harderwijk) waar er volop over kunst gesproken mag worden en gelachen, want de kunstenaar verwerkt veel humor in zijn werk. Het is overigens ook het enige museum in Nederland over een kunstenaar die nog volop in het leven staat.

Leukste Uitjes van Groningen!

In Groningen mag er overigens volop gespeeld worden. En geleerd, zoals bij de gouden winnaar DoeZoo Insektenwereld (Leens). Hier leer je van alles over de bijzondere wereld van insecten. Op nummer 2 vinden we nieuwkomer Speeltuin Wedderbergen (Wedde). Waterpret, indoor ravotten en een overdekt zwemparadijs; wat wil je nog meer? Misschien ook nog even langs bij nummer 3 Speeltuinvereniging Sint Vitusholt (Winschoten)? Deze vereniging biedt kinderen al een kleurrijke speelplek aan sinds 1958! Terwijl de kinderen heerlijk spelen, geniet jij op het terras van hun plezier.

Leukste Uitjes van Limburg!

We spelen nog even door, want Limburg heeft als nieuwe nummer 1 Speeltuin Kitskensberg (Roermond). Een heerlijk overzichtelijke speeltuin, met waterpret en een restaurantje waar je wat lekkers koopt. Kinderen kunnen er zelfstandig – onder je toezicht – spelen. Ook nieuw is het zilveren BloteVoetenPark Brunssum (Brunssum). Zoals de naam al zegt mogen hier de schoenen en sokken uit en ontdek je de natuur op je blote voeten. Maak een mooie wandeltocht, voel het gras en de modder onder je voeten of doe mee met een workshop. Het kan allemaal. Tot slot is het brons voor Kasteeltuinen Arcen (Arcen). Vorige jaren nog de nummer 1, maar dit jaar dus nummer 3. Bij de tuinen is het altijd goed vertoeven tussen de bloemen en planten.

Leukste Uitjes van Noord-Brabant!

Twee musea en daartussenin een dierenpark vormen de geheel nieuwe top 3 van Noord-Brabant. Het goud gaat dit jaar naar het Boerenbondsmuseum Gemert (Gemert). Ga even terug in de tijd en ontdek hoe het was om vroeger op het platteland te leven. Het museum is in het geboortehuis van Pater van den Elsen gevestigd. Er zijn ook levende dieren aanwezig. Over dieren gesproken, die vind je ook bij zilveren award winnaar Dierenpark Zie-ZOO (Volkel). Een dierenpark waar mensen met autisme werken op alle plekken in het park. Hiermee is het de eerste en enige zorgdierentuin van het land. Het brons is dit jaar weer voor Museum Klok & Peel waar je veel leert over natuurgebied De Peel en natuurlijk de bijzondere bel.

Leukste Uitjes van Noord-Holland!

Altijd blij met goud is Landgoed Hoenderdaell (Anna Paulowna) waar je niet alleen een dierenpark hebt maar ook twee opvangcentra, namelijk die van Stichting Leeuw en SOS Dolfijn. De bezoekerscentra geven een uniek kijkje in de wereld van dierenopvang. Het Marinemuseum Den Helder (Den Helder) heeft de tweede plek bemachtigt. In dit museum komt de geschiedenis van de Nederlandse marine tot leven. Van Den Helder is het een kleine overtocht naar Texel waar het bronzen uitje zich bevindt, namelijk Maritiem- en Juttersmuseum Flora (De Koog). Hier vind je allerlei objecten die zijn opgevist uit zee en kun je verschillende spelletjes doen.

Leukste Uitjes van Overijssel!

Weer een top 3 die exact hetzelfde is als vorig jaar, dus dit moeten wel echt de Leukste Uitjes van Overijssel zijn! Te beginnen bij het gouden uitje De Flierefluiter (Raalte). Deze speeltuin biedt het mogelijk om kinderen zelfstandig te kunnen laten spelen, dankzij de overzichtelijke en ruime indeling. Ook bij zilveren winnaar Stichting Kinderboerderij Dondertman is dit het geval. Naast spelen maken kinderen ook kennis met verschillende boerderijdieren. Het brons is dit jaar voor Dierenpark Taman Indonesia (Kallenkote). Dit dierenpark is geheel gericht op kleine dieren en veel vogels uit Azië. Bovendien valt er door het jaar heen veel te beleven en je kunt er heerlijk eten.

Leukste Uitjes van Utrecht!

De volgende provincie met een rotsvaste top 3 is Utrecht. Op 1 bevindt zich het Nationaal Militair Museum (Soest). Dit museum is gespecialiseerd in het militaire verleden, heden en toekomst van Nederland. Een bijzonder uitje waar je zelfs in een echte tank kan kijken. Op 2 maak je een prachtige rondvaart door het pittoreske Amersfoort met Stichting Waterlijn Amersfoort (Amersfoort). De vrijwilligers vertellen de mooiste verhalen. Mooie verhalen worden er ook vertelt bij nummer 3 Kasteel De Haar (Utrecht). Dit mooiste kasteel van Nederland is het decor van verschillende festivals, waaronder Elfia, en biedt ruimte voor rondleidingen.

Leukste Uitjes van Zeeland!

Stuivertje wisselen en een nieuwkomer: de top 3 van Zeeland is weer een mooie. Op nummer 1 (vorig jaar zilver) vind je Struisvogelboerderij Monnikenwerve (Sluis). Op deze boerderij leer je meer over deze imposante loopvogels. In de winkel zijn er struisvogelproducten te koop. Van 1 naar nummer 2 dit jaar is Berkenhof Tropical Zoo (Kwadendamme) gegaan. Een vrolijke jungle tuin met allerlei grappige, mooie en spannende bewoners. Rondom de feestdagen organiseert het park altijd leuke arrangementen. Nieuw op 3 is Stoomtrein Goes-Borsele. Deze museumtrein rijdt nog steeds en zo krijg je een uniek kijkje in hoe het was om met de stoomtrein te reizen.

Leukste Uitjes van Zuid-Holland!

Aanvoerder van de top 3 van de Leukste Uitjes van Zuid-Holland is nog steeds Avonturenboerderij Molenwaard (Groot-Ammers). Onder de rook van Rotterdam ga je met je kind op avontuur op de boerderij van Teun en Fien. Uiteraard met kinderboerderij en je kan er zelfs blijven slapen. Op nummer 2 bevindt zich De Tuinderij (De Lier). Deze evenementenorganisatie biedt heel veel verschillende toffe, stoere workshops die ideaal zijn voor teambuilding en familiedagen. Van een roofvogelworkshop tot solex rijden in de omgeving. Alles kan. Nieuw in de top drie is Faunapark Flakkee (Nieuwe-Tonge) waar je allerlei bijzondere, mooie diersoorten tegenkomt. Corzac vossen, eekhoorns, servals en nog veel meer wonen in dit met brons gewaardeerde dierenpark.

Voor alle uitjes natuurlijk: heel hartelijk gefeliciteerd!

Uitje bezoeken?

Wat zijn er weer een boel leuk uitjes in de prijzen gevallen dit jaar! Heb je zin om meer te weten over deze uitjes? Via de links hieronder ga je rechtstreeks naar de website van het uitje zelf. Kijk voor meer informatie over het Leukste Uitje van Nederland op ANWB.nl.

Attractiepark Toverland Kasteel De Haar
Avonturenboerderij Molenwaard Kasteeltuinen Arcen
Berkenhof Tropical Zoo Landgoed Hoenderdaell
BloteVoetenPark Brunssum Marinemuseum Den Helder
Boerenbondsmuseum Gemert Maritiem-en Juttersmuseum Flora
Botanische tuin De Kruidhof hortus van Fryslân   Marius van Dokkum Museum
De Flierefluiter Museum Klok & Peel
De Orchideeën Hoeve Nationaal Militair Museum
De Tuinderij Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Dierenpark Almere Jungle Speeltuin Kitskensberg
DierenPark Amersfoort Speeltuin Wedderbergen
Dierenpark Taman Indonesia Speeltuinvereniging Sint Vitusholt
Dierenpark Zie-ZOO Stichting Kinderboerderij Dondertman
DoeZoo Insektenwereld Stichting Waterlijn Amersfoort
Efteling Stoomtrein Goes-Borsele
Eko-Tours Struisvogelboerderij Monnikenwerve
Faunapark Flakkee UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal
Glasatelier Jan Hooghiemstra Zandsculpturen Garderen
Hans en Grietje Zoo Bizar
Joytime Klimpark en Outdoor Belevingspark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.