donderdag 25 januari 2024

Dierentuin Nieuws uit DierenPark Amersfoort

Vorig jaar vierde DierenPark Amersfoort haar 75 jarige jubileum en afgelopen week werd het uitgeroepen tot derde Leukste Uitje van Nederland. Er valt ook gewoon heel wat leuks te beleven in het bosrijke dierenpark. Het jubileum werd natuurlijk gevierd met de bezoekers en met de dieren. Eind vorig jaar nam een nieuwe diersoort zijn intrek in het park en werd er voor het goede doel veel geld ingezameld. Als cadeau gaf het park zichzelf een unieke nieuwe beleving cadeau waar je als bezoeker gewoon een echt kijkje in de keuken neemt. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries, foto’s in artikel: DierenPark Amersfoort)

Pierre Wind en Kinderpanel openen Dierkeuken

Het kon al sinds de Kerstvakantie, maar vorige week was het officieel: een kijkje nemen in de Dierkeuken van DierenPark Amersfoort. En een opening van zo een uniek gebouw (want nergens in Nederland kun je de keuken bezoeken waar het eten van de dieren wordt klaargemaakt) moet gevierd worden met een unieke taart. Deze taart werd gemaakt door tv-kok Pierre Wind en het Kinderpanel van DierenPark Amersfoort. Het werd een smakelijk geheel van groente, noten, fruit en… meelwormen. Pierre ontwierp de unieke brilberentaart aan de hand van ingrediënten die aansluiten bij het natuurlijke dieet van de dieren. En dat lieten de brilberen zich zeker smaken! Genodigden mochten overigens ook speciale hapjes met meelwormen en sprinkhaan uit eigen keuken proberen.
In de nieuwe Dierkeuken, vlakbij Restaurant de Buitenplaats, worden de maaltijden van alle dieren in het park bereid. ‘Wij zijn het eerste dierenpark in Nederland dat de bezoeker uitnodigt om onze voedselkeuken te betreden. In de Dierkeuken krijg je letterlijk een kijkje in de keuken en ben je getuige van het hele bereidingsproces: van bereiding van diervoeding tot de afwas,’ vertelt Astrid Wassenaar, Dierecteur van het park, trots. ‘Ieder dier heeft een aangepast, individueel en afgestemd voeraanbod. Het is dus belangrijk dat het voedsel iedere dag zorgvuldig wordt bereid.’ Dit proces kun je dus als bezoeker tot in detail volgen. Zelfs de weg naar de Dierkeuken is een ware belevenis. Het Voedselpad laat je samen ontdekken wat er op het menu van verschillende diersoorten staat. Astrid: ‘Van kinderen krijgen wij regelmatig de vraag wat de dieren dagelijks eten. Deze nieuwsgierigheid wakkert ons aan om hierover in de Dierkeuken te vertellen.’




Nieuwe bewoners: Rode vari’s

Ze wonen er al een tijdje achter de schermen, maar inmiddels zijn de rode vari’s ook op het apeneiland buiten te bewonderen. De vijf dieren, een koppeltje en drie jongen, verkennen geregeld hun verblijf en klimmen, klauteren en brullen er lustig op los. Vari’s kunnen namelijk heel veel kabaal maken. Dit doen zij niet voor niets. Ze schreeuwen om soortgenoten te alarmeren en om met elkaar te communiceren. Dat ze buiten zijn, kun je als bezoeker dus al volop horen. Je vindt de rode vari’s op het eiland tussen de Japanse tuin en Restaurant de Buitenplaats.

Recordbedrag voor DierenPark Amersfoort Wildlife Fund

Wist je dat DierenPark Amersfoort zijn eigen Wildlife Fund heeft? Voor het fonds wordt geld ingezameld wat weer naar natuurbeschermingsprojecten in binnen- en buitenland gaat. In 2023 heeft het Wildlife Fund het recordbedrag van € 180.000 euro verzameld, mede dankzij de hulp van de bezoekers. Dit bedrag is verdeeld over verschillende organisaties die zich inzetten voor onder meer de Indische neushoorn, zwartvoetpinguïn, vleermuis en Grévy zebra. Het park is supertrots dat zij dit bedrag door directe donaties, het inzamelen van petflessen en acties vanuit het park samen met de bezoekers bijeen hebben gebracht. Ook in 2024 zullen de dieren hulp vanuit het fonds mogen verwachten. Daarnaast staan er nieuwe projecten op het programma, waaronder een initiatief om de brilbeer in Venezuela te beschermen en het project van Wildlife Forensic Fund die illegale handel in bedreigde diersoorten tegengaat. Overigens zal het bedrag wat het park ophaalt met ingeleverde petflessen en blikjes in het park in 2024 gaan schenken aan Adopteer Regenwoud. Deze organisatie uit Costa Rica zet zich onder meer in voor de luiaard.

Zin in een bezoek aan DierenPark Amersfoort? Kijk dan voor tickets, de Parkagenda en meer nieuws op DierenParkAmersfoort.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.