maandag 5 juni 2017

Hond Gezond: Pas op voor blauwalg in natuurwater

De zomer is aangebroken in Nederland. Met zeer warme dagen achter ons en vast nog veel mooie dagen in het vooruitzicht, is het heel belangrijk om goed op te letten dat je hond het niet te warm krijgt. Zwemmen is een goede oplossing om je hond verkoeling te bieden. Je kan een (honden)zwembadje voor de hond neerzetten in de tuin of op het balkon. Lekker een duik nemen in zee. Of… laten zwemmen in natuurwater, zoals een sloot, vijver of meer. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Pas op voor blauwalg
Stilstaand water, zoals grote vijvers, zijn gevoelig voor de ontwikkeling van blauwalg. De Hondenbescherming waarschuwt dan ook om het zwemwater voor de hond zorgvuldig te kiezen en waarschuwingen bij zwemwater ter harte te nemen. Blauwalgen kunnen bij mens en dier het volgende veroorzaken:
- oogirritaties
- huidirritaties (waaronder uitslag)
- hoofdpijn
- maag- en darmklachten (misselijkheid, diarree en overgeven)
- irritaties van de slijmvliezen
- koorts
- op lange termijn kunnen zenuwbeschadigingen ontstaan

Wat is blauwalg precies?
Blauwalg of blauwwieren worden volgens een artikel op Wikipedia ook cyanobacteriƫn genoemd. Dat komt omdat het cyaankleurige wier bacteriƫn afscheidt die dus allerlei nare symptomen kan veroorzaken bij mens en dier.

Herkennen aan de blauwe kleur
Blauwalg is te herkennen aan de groenblauwe kleur in het water. Een vreemde waterkleur geeft reden om op te passen. Een algenbrij die flink stinkt en op het water drijft, is ook niet te vertrouwen. Vaak zet de waterbeheerder een bordje neer bij het water, maar het is altijd belangrijk om zelf ook goed op te letten.

Stromend water is beter
Wist je dat blauwalg vooral lekker zijn gang kan gaan in stilstaand of heel langzaam stromend water? Daarom zijn zwemvijvers en slootjes vaak plekken waar de blauwalg het meest opvalt en voorkomt. Water waar een beetje stroming in zit, maakt het moeilijker voor de blauwalg om te groeien, maar vooral ook om lekker te blijven broeien. Stromend water is vaak ook koeler dan stilstaand water en daar houdt de blauwalg niet van. Bij stromend water of grote meren is het dan wel weer heel belangrijk om je hond in de gaten te houden dat hij kan staan of dat er geen sterke onderstroming (zoals in zee of een brede rivier) staat.

Genieten van de zomer
De zomer komt eraan, dat wordt heerlijk zwemmen. En met de volgende artikelen over de zomer en je trouwe, harige vriendje of vriendinnetje genieten jullie nog meer:
Zwemmen!
Pas op voor oververhitting bij je hond
Zomertijd
Zomertips voor je hond
Naar zee en de hond mag mee

Veel zwemplezier gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.