Afgelopen dinsdag was er al veel nieuws over de Nederlandse dierenparken te lezen hier op de website, maar er is nog zoveel leuk dierentuinnieuws nagekomen, dat ik vandaag gewoon nog een Dierentuinnieuws doe. Want van positief dierennieuws wordt toch iedereen gelukkig? Zo is er een olifantje geboren in DierenPark Amersfoort, heeft luiaard Odin in ZooParc Overloon een vriendinnetje gekregen en de prijswinnaars van de Future for Nature Awards zijn bekend. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Olifantje geboren in DierenPark Amersfoort
Na al het verdrietige nieuws uit de Amersfoortse dierentuin is er sinds gisteren prachtig nieuws te melden: Kina is bevallen van een gezond olifantenjong. De kleine is in de ochtend ter wereld gekomen. Dat is vrij bijzonder, want olifanten bevallen meestal in de nacht. Voor het oog van enkele medewerkers en volgers van de olifantenfamilie op de webcam zag de kleine het levenslicht. De babyolifant heeft al gedronken en wordt goed beschermd door matriarch War War, oma Indra en mama Kina. Of het een jongentje of een meisje is, kunnen de verzorgers pas zien wanneer de kleine heeft geplast. Gefeliciteerd DierenPark Amersfoort met dit prachtige nieuws! Wil je de kleine zien? Kijk dan mee via de webcam op de website:
DierenParkAmersfoort.nl. (foto: DierenPark Amersfoort)
Een vriendinnetje voor Odin in ZooParc Overloon
Een tijdje geleden verwelkomde ZooParc Overloon de luiaard Odin. Het was een langgekoesterde wens om een luiaard in het park te mogen verzorgen. En nu is er nog een wens uitgekomen: een vriendinnetje voor Odin. Ze heet Stella en als het klikt komen er hopelijk kleine luiaardjes van. Maar voordat dat zover is, zitten Stella en Odin nog even apart van elkaar. Stella moet namelijk eerst nog eventjes wennen aan haar nieuwe omgeving. Als ze eenmaal gewend is, worden Odin en Stella aan elkaar geïntroduceerd. Ze hebben alle tijd om aan elkaar te wennen. Beide luiaards zijn overigens nog niet geslachtsrijp, dus op het nageslacht moet het dierenpark nog even wachten. Maar hopelijk mogen zij dan wel kleintjes verwachten over enkele jaren. Stella en Odin zullen gaan samenwonen in het nieuwe Zuid-Amerikagebied Madidi, waarvan afgelopen september het eerste deel geopend is. Meer weten? Kijk op
ZooParc.nl. (foto: ZooParc Overloon)
Hoera: Grantzebra geboren in Burgers’ Zoo
Op 11 november is er een Grantzebra geboren in Burgers’ Zoo te Arnhem. Zoals altijd is het dier geboren in de stallen. Zebra’s moeten na de geboorte direct gaan staan en mee kunnen lopen met de kudde. Ook deze kleine (waarschijnlijk) merrie lukte dat goed, waardoor moeder haar jong meteen mee naar buiten nam, de savanne op. Nog maar een paar uur oud en de kleine zebra maakte al kennis met de giraffen, neushoorns, gnoes, basterdgemsbokken en waterbokken. Moeder zebra was (en is) heel waakzaam en hoewel men op kraamvisite mocht komen, hield ze de pottenkijkers toch op afstand. Kijk voor meer informatie en een filmpje over de eerste stappen op de savanne op
BurgersZoo.nl. (foto: Koninklijke Burgers’ Zoo)
Winnaars Future for Nature Awards bekend
Burgers’ Zoo is al sinds de oprichting van de Future for Nature nauw betrokken bij deze stichting en ze zijn ook nauw betrokken bij de Future for Nature Awards. Deze prijzen worden uitgereikt aan pioniers in natuurbehoud. Op vrijdag 30 oktober werden de prijzen verdeeld, via een digitale ceremonie. De drie winnaars werden gekozen door een internationale, onafhankelijke vakjury. Mag ik even aan je voorstellen:
María Fernanda Puerto-Carillo uit Venezuela. Zij zet zich al 12 jaar actief in voor het beschermen van de jaguar in haar land. Zij is de oprichtster van de non-profit organisatie Proyecto Sebraba met als doel het leefgebied en het dier te beschermen. Het minimaliseren van conflicten en bedreigingen staat bij haar voorop.
De Nederlandse Tjalle Boorsma zag tijdens zijn studie bos- en natuurbeheer in Bolivia de ongelooflijke natuurlijke diversiteit van dat land. Maar ook hoe deze diversiteit in noodtempo werd vernietigd. Hij verliet Nederland om zich in te zetten voor de blauwkeelara. Met eigen onderzoek verzamelt hij informatie over het leefgebied om de vogels te kunnen beschermen.
Iroro Tanshi uit Nigeria wordt de vleermuisfluisteraar genoemd. Ze onderzoekt vleermuizen en heeft een populatie short-tailed roundleaf vleermuizen in Nigeria herontdekt. Men dacht dat deze vleermuizen waren uitgestorven, aangezien ze 45 jaar geleden voor het laatst zijn gezien.
Wil je meer weten over deze kanjers en over Future for Nature? Kijk dan op
FutureForNature.org. (foto’s: Future For Nature, via Burgers’ Zoo)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.