donderdag 12 november 2020

Genieten van Stadswandelingen

De musea zijn dicht, de dierentuinen zijn dicht en de pretparken zijn ook dicht. Nog een week dan, want als alles goed gaat, dan openen de poorten op donderdag 19 november weer. In de tussentijd ben je wellicht op zoek naar ontspanning tussen het thuiswerken door. Een frisse neus halen, is een echte aanrader. Van naar buiten gaan word je namelijk rustig en vrolijk. Heb je geen zin om naar het bos te gaan of met de fiets een lange tocht te maken, dan is een stadswandeling een aanrader. Want ook in de stad ben je buiten en valt er veel te zien. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Begin bij de VVV

Een wandeling door een mooie stad of een pittoresk dorp begint bij de VVV. Als het VVV kantoor gesloten is, kun je ook online bij de lokale VVV terecht. Op deze websites zijn namelijk wandelroutes (en fietstochten) te vinden langs bezienswaardigheden in de stad of het dorp van je keuze. Zelfs in je eigen wijk is er vaak genoeg te zien. Met een routekaartje op zak (of op je mobiele telefoon) is het extra gemakkelijk om de bezienswaardigheden te vinden en er bovendien iets over te leren dankzij leuke achtergrond informatie.


Blijf dicht bij huis

Nu de overheid in verband met corona heeft gevraagd geen onnodige reizen te maken, is het tijd om eens toerist te zijn in je eigen woonomgeving. Wat is er te zien aan kunst in de openbare ruimte? Welke historische gevels vind je in de straten? Heb je het glas-in-lood van de kerk al eens goed bekeken? Wanneer je door andere ogen naar je eigen omgeving gaat kijken, zie je ineens heel andere zaken. Wellicht ontdek je wel dat standbeeld voor het eerst, al loop je er dagelijks langs.


Genieten van een stedentrip in eigen land

Ik vind het erg leuk om als toerist in een stad of dorp te wandelen. Gewapend met mijn fotocamera en wellicht een doel om te bezichtigen, wandel ik dan op mijn gemak door de straten. Dit doe ik graag in eigen stad (zoals op de foto’s wel te zien is), maar ook op andere plekken in Nederland. Een aanrader is het om eens mee te gaan met een toeristische rondleiding – zodra dat weer mogelijk is natuurlijk. Laat je verrassen door de verhalen van de chauffeur van de hop on-hop off bus, schipper van de rondvaartboot of gids van de stadswandeling.


Heb je geen zin om doelloos een rondje te lopen? Neem dan een kaart mee, want dan kom je echt op plekken waarvan je wellicht dacht dat je er niet zou mogen komen. Een bijzondere binnentuin of een hofje bijvoorbeeld. Maar dat geldt ook voor kloostertuinen en verschillende monumenten. Veel VVV-kantoren bieden puzzeltochten aan. Daarbij ga je op de route op zoek naar speciale plekken en bezienswaardigheden. Dit kan een tegeltje zijn in de grond, maar ook een tekst op een muur.


Persoonlijk ga ik graag op zoek naar kunst in de openbare ruimte of bijzondere stukjes groen. Ik kan intens genieten van een standbeeld, een speciaal bankje, een bruggetje met bloemen of een boom midden op een groot plein. En wat dacht je van een bijzonder doorkijkje of juist een open zicht over het water… Iedere stad heeft iets speciaals te bieden. Ga er eens naar op zoek en geniet van een stadswandeling.


Foto’s gemaakt in…

1. Utrecht
2. Delft
3. Utrecht
4. Scheveningen
5. Den Helder
6. Den Burg
7. Den Haag
8. Vlaardingen
9. Amsterdam
10. Emmen
11. Leiden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.