maandag 23 november 2020

Goed Doel Vleermuizenopvang in Nederland

Ze hebben een slecht imago: vleermuizen. Zo zouden ze agressief zijn, bijten, hondsdolheid overbrengen (slechts een paar soorten doen dit) en in je haren vliegen. Een zeer onterecht imago, want vleermuizen bijten alleen wanneer ze zich bedreigd voelen, vliegen nooit in je haren en zijn juist heel nuttige vliegende zoogdieren in de strijd tegen een teveel aan muggen en motten (waaronder de eikenprocessiemot!). Helaas hebben de Nederlandse vleermuizen het niet altijd even gemakkelijk. Deze zoogdieren worden door bebouwing van steden, het verdwijnen van bomen en zeer goede huisisolatie in hun voortbestaan bedreigd. Gelukkig worden door onder meer Staatsbosheer en Natuurmonumenten goed gezorgd voor de verschillende vleermuizen in ons land. En er zijn door heel Nederland vleermuisdeskundigen te vinden die helpen bij opvang wanneer dit nodig mocht zijn. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Wist je dat…

…er in Nederland en België wel 20 verschillende soorten vleermuizen wonen?
…Nederlandse vleermuizen geen coronavirus bij zich dragen?
…ze vooral wonen in spouwmuren, onder dakpannen en op zolders?
…ze het liefste in holle bomen vertoeven?
…vleermuizen in Nederland graag in grote groepen bij elkaar overwinteren?
…je ook in woonwijken dwergvleermuizen kan spotten als de avond invalt?
…door het kappen van bomen en het isoleren van onze huizen, vleermuizen steeds minder plek hebben om te schuilen en overwinteren?
…dat natuurorganisaties, zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, hier speciale vleermuiskelders voor plaatsen, zodat de dieren in kolonie veilig bij elkaar kunnen slapen en overwinteren?
…je bij de Natuurmonumenten vleermuizenkastjes kunt kopen om ze een fijne schuilplek te geven?

Vleermuisopvang in Nederland

Aangezien we zoveel soorten vleermuizen in Nederland hebben wonen, waaronder de watervleermuis, de ruige en gewone dwergvleermuis, de gewone grootoorvleermuis, de rosse vleermuis, de baardvleermuis, de laatvlieger en de meervleermuis, kan het zomaar voorkomen dat je een vleermuis tegenkomt in je leven. Zelfs in grote steden. Je kan ze soms bij je in de tuin zien, langs een flatgebouw zien razen of insecten zien happen tijdens een avondwandeling. Maar je kan ze ook zomaar op de grond zien liggen of in de spouwmuur tegenkomen. Wat moet je dan doen? Juist: de vleermuisopvang bellen.

Schakel de vleermuizenopvang in als…

…je een vleermuis op de grond vindt. Deze hoeft niet dood te zijn, maar kan wel gewond zijn. Pak een vleermuis nooit op (ze kunnen venijnig bijten), maar neem contact op met een vleermuizenopvang bij jou in de buurt.
…er vleermuizen in je huis wonen. Hoewel ze niet zo snel iets zullen doen, is een kolonie op zolder of in de spouwmuur niet zo fijn voor je huis, de inwoners en voor de kolonie vleermuizen zelf.
…er een vleermuis in je huis hangt. Eén verdwaalde vleermuis kan zomaar via een openstaand raam je woning binnen komen vliegen. Laat hem met rust en bel een deskundige.
De deskundigen zijn verdeeld door Nederland en zijn te bereiken via Vleermuis.net. In iedere provincie zijn vrijwilligers te vinden die verstand hebben van vleermuizen en zij helpen je graag om een vleermuis op te vangen.

Vleermuis in de opvang

Door het land heen zijn Vleermuisopvangcentra te vinden die zich inzetten om verweesde, verzwakte en gewonde vleermuizen (bijvoorbeeld door een bijtincident, het verkeer of water) weer beter te maken en terug te brengen naar de natuur. Is een dier dusdanig gewond, dan zal een opvangcentrum het uit zijn lijden verlossen. Er zijn opvangcentra geheel gewijd aan de vleermuis, maar vaak kun je ook bij vogel- en egelopvangcentra terecht. Daarnaast zetten de vleermuisopvangcentra zich in voor educatie en de bescherming van de Nederlandse vleermuizen. Dit doen zij door middel van lespakketten, het bouwen van vleermuiskasten en vleermuiskelders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.