maandag 16 november 2020

Hond Gezond: Feestdagen komen eraan, pas op met chocolade

Hoera! Sinterklaas is weer in Nederland en de Kerstdagen staan voor de deur. November en december zijn super gezellige maanden vol cadeautjes en lekker eten. En ja, dan verwen ik mijn hondje ook altijd een beetje extra. De feestdagen moeten immers gezellig zijn voor het hele gezin, nietwaar. Zo krijgt hij altijd een cadeautje en een extra lekker hapje als Kerstdiner, zoals een stukje gekookt rundvlees of kip. Vindt hij heerlijk. De komende maanden zijn echter qua lekkernijen ook een uitdaging, want tussen alles wat wij eten, zitten dingetjes die gevaarlijk zijn voor je hond. Goed oppassen dus. Vooral met chocolade. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Chocolade verbod

Een van de gevaarlijkste etenswaren voor honden is chocolade. Het is voor hen puur vergif – voor katten ook overigens. Het gaat hier vooral om de stof theobromine die in de cacao zit. Theobromine geeft chocolade zijn typische bittere smaak. Hoe puurder de chocolade, hoe meer er van dit stofje in zit. Het lichaam van je hond kan dit stofje niet afbreken, waardoor het in het lichaam achterblijft. Hoe ziek je hond er van wordt, heeft vooral te maken met de hoeveelheid chocolade die je hond heeft gegeten, de soort chocolade en zijn eigen gewicht.

Chocoladevergiftiging

Heeft je hond chocolade gegeten, dan zullen de chocoladevergiftigingsverschijnselen binnen vier tot twaalf uur zich gaan laten zien. Vaak wordt je hond heel onrustig, hij gaat veel hijgen en kwijlen. Ook zal hij veel willen drinken. Meestal gaat je hond overgeven en ontstaat er diarree. Zelfs spiertrillingen komen veelvuldig voor. Koorts hoort er ook bij en je hond kan een epileptische aanval krijgen. Bij een zeer heftige chocoladevergiftiging ontstaan er hartritmestoornissen en kan je hond in coma raken en overlijden.

Meteen naar de dierenarts!

Heeft je hond chocolade gegeten, dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen en de dierenarts te bellen. Vertel wat hij heeft gegeten, het liefst vanaf de verpakking. Op de verpakking van chocolade staat namelijk het cacaogehalte vermeld en dit is gelijk aan de hoeveelheid theobromine die je hond heeft binnengekregen. Meestal zal je meteen naar de praktijk gehaald worden, want hoe sneller de symptomen kunnen worden behandeld, des te beter knapt je hond op.

Zet chocolade buiten hondbereik

Voorkomen is altijd beter. Zorg er dus voor dat je de chocolade buiten het bereik van je hond bewaard. Zet het niet open en bloot op tafel, maar doe het in een bonbonschaal die je kan afdekken of een bakje met een deksel. Zo zorg je ervoor dat je hond niet in de verleiding komt een hapje te proeven.

Pas ook op met…

Helaas is chocolade niet het enige waar honden ziek van kunnen worden. Geef je hond geen avocado, want dat kan zijn lichaam niet verwerken. En zorg ook dat hij niet aan de druiven of rozijnen kan zitten, want daar kunnen ze dronken van worden. Op den duur kan dit de nieren beschadigen. Niet geven dus. En check je kerstversiering in huis op mogelijke ziekmakers. Maretak en hulst zijn besdragende planten. De bessen zijn giftig voor je hond. De Kerstster en Kerstroos zijn prachtig om te zien in deze tijd, maar kunnen ook maagdarmklachten geven als je hond er een knabbeltje van neemt. Haal je een echte kerstboom in huis? Check dan wat voor soort het is en of de naalden je hond niet ziek kunnen maken. Zorg dus als je deze planten ter decoratie in huis haalt, dat je hond er niet bij kan.

Speciaal voor de hond

Natuurlijk wil je iets extra’s aan je hond geven tijdens de feestdagen. Zoals ik al zei, geven wij hem een stukje gekookt vlees. Dit krijgt hij vaker en is hij gewend. Als cadeautje krijgt hij vaak een zakje van zijn favoriete snackjes. Is hij heel blij mee en is hij ook al gewend om te eten. Uiteraard maakt het voor honden niet uit of het feestdagen zijn of niet, als je er maar voor je vriendje bent.
Fijne feestdagen alvast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.