maandag 11 november 2019

Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten…

…de meisjes hebben rokjes aan, daar kom Sinte Maarten aan! En 11 november is de dag, dat mijn lichtje schijnen mag. Zo, dat zijn slechts twee Sint Maarten liedjes die je vanavond misschien wel aan de deur te horen krijgt. Sint Maarten wordt op steeds meer plekken in Nederland gevierd met lampionnenoptochtjes en liedjes aan de deuren. Als beloning geef je de kinderen natuurlijk iets lekkers mee, zoals een snoepje of een mandarijn. Want Sint Maarten is een soort van bedelfeest, waarbij je een ander dus iets lekkers geeft, zoals Sint Maarten vroeger ook deed. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Standbeeld van Sint Maarten in Utrecht, Albert Termote, 1948)

Sint Maarten

Maarten (ook bekend onder de naam Martinus) van Tours was een bisschop in de stad Tours, in Gallië. Hier was hij een van de belangrijkste grondleggers van het christendom. Hij werd geboren in Szombathely (West-Hongarije) rond 316 en stierf in het Franse Candes in 397. Hij was een kind van Romeinse ouders die op 15 jarige leeftijd als soldaat naar Gallië trok waar hij in Amiens een bedelaar bij de poort tegenkwam. Deze bedelaar had duidelijk hulp nodig en daarom gaf hij hem de helft van zijn mantel, want de andere helft mocht hij niet geven, omdat het eigendom was van Rome. Volgens de overlevering is de bedelaar in dit verhaal een verschijning van Jezus, waardoor Martinus zich liet bekeren tot het christendom. Als bisschop van Tours heeft hij vele kerken helpen bouwen. En hij reisde door Europa om het woord van God te verspreiden. Maar ook om anderen te helpen met voedsel, kleding en soms zelfs geld.

11 november is de dag…

Sint Maarten stierf op 8 november, maar werd op 11 november begraven in de basiliek van Tours. Daarom is 11 november de dag waarop we Sint Maarten en zijn goede daden eren en gedenken. De avondwandeling gaat gepaard met lampions die kinderen vaak zelf maken. Dit licht brengt ze dan naar huizen waar ze met een liedje ‘bedelen’ om snoepjes. Dit was niet altijd zo. Op 11 november werd vroeger de oogst binnengehaald en werd het vee geslacht (waaronder ganzen en koeien) voor de wintervoorraad. Om de oogst te vieren werden er ter ere van Sint Maarten verschillende vreugdevuren afgestoken. Kinderen maakte van suikerbieten, rapen en kalebassen lampions door deze uit te hollen en er een kaarsje in te zetten (net als de pompoenlantaarn van Halloween). Deze lampions namen ze mee op hun tocht om snoepjes en fruit op te halen langs de deuren. Nu nog lopen kinderen met lampionnetjes rond. Deze zijn nu van papier en het kaarsje is vervangen door een lampje.

Sint Maarten en Utrecht

Sint Maarten is de beschermheilige van Utrecht. In de Domkerk en Bisschopshof in Utrecht zijn taferelen te zien van Sint Maarten die delen van zijn leven uitbeelden. Ook liggen er enkele botten van de beschermheilige in de Domtoren. Maar Utrecht is niet de enige plek waarvoor Sint Maarten heel belangrijk is. Zo is hij de beschermheilige van Groningen, Sneek en Aalst. Maar ook van Gorinchem, Ieper, Halle en Zaltbommel. Om Kontich, Burcht, Westmalle, Koekelare in West-Vlaanderen, Venlo, Weert, Genk, Herk-de-Stad en Tessenderlo niet te vergeten. Hij is de schutspatroon van Tours, Frankrijk als land, Mainz in Duitsland en de Italiaanse plaatsen Montemagno, Lucca en Levane. Steden en dorpen als Sint-Maartensdijk, Maartensdijk, Sint Maarten, Sint Maartensvlotbrug en Sint Maartenszee zijn allemaal vernoemd naar deze man die voor de kerk zo belangrijk is geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.