maandag 29 juni 2015

Hond Gezond: zomertips voor je hond

Het belooft een tropische zomerweek te worden de komende week. Met temperaturen die oplopen naar de dertig graden Celsius zal bij menigeen het zweet wel over de rug gaan lopen. Let op deze warme dagen (en eigenlijk op alle warme dagen) goed op je hond. Want oververhitting gebeurt sneller dan je misschien denkt. Daarom een paar tips om het hoofd van je hond koel te houden. (foto: Berry de Nijs/ Writing Berries)


Hijgen als verkoeling
Honden kunnen niet zweten, zoals mensen dat doen. Zij hebben immers geen zweetklieren. Honden koelen hun bloeddoorstroming door te hijgen. Op extreem warme dagen is dat bijna geen doen en zal het lichaam van de hond meer en meer opwarmen.

Ventilator op de grond
Help je hond en zet eens een ventilator op de grond. Heerlijk vinden ze dat – de mijne in ieder geval wel. De luchtverplaatsing zorgt dat ze makkelijker hun lijf kunnen koelen. Bovendien is het ook lekker voor jou, want je voeten koelen immers een beetje af.

Creƫer een koele ruimte
Tegels zijn doorgaans kouder dan vloerbedekking of laminaat. Zorg daarom dat je hond in de keuken, wc of de badkamer kan gaan liggen door hier de deuren van open te zetten. Zet hier ook allemaal een bak met fris, vers water neer, zodat hij of zij vanzelf het koelere plekje weet te vinden. Wanneer je het licht ook nog eens uit doet en de ruimte een beetje verduisterd zal het er heerlijk koel blijven. Misschien ga je wel lekker bij hem zitten om wat af te koelen.

Koud washandje
Je kunt je hond ook af en toe afkoelen met water op een washandje. Koel zo even de oren (vooral de binnenkant bij hangoren), de buik en de pootjes. Je kunt het ook even over zijn of haar gezichtje halen voor een verfrissingsmomentje.

Verkoelende halsband
Vorig jaar heb ik bij mijn favoriete dierenwinkel Dierenspeciaalzaak Froon een speciale halsband gekocht die helpt het hoofd van je hond koel te houden. Deze halsband is van stof en bevat gelparels. Leg de halsband een kwartier in het water zodat deze gelparels zichzelf helemaal vol kunnen zuigen. Knijp het overtollige water er vervolgens uit en doe deze band om bij je hond. Omdat ik wilde weten wat er dan gebeurt, heb ik de band eens zelf om gedaan. Je voelt meteen dat de bloedstroom afkoelt en dat doet de band ook bij je hond. Na een paar dagen zijn de parels leeg en leg je de band weer een kwartier in het water. Heb je de band niet meer nodig dan laat je deze een weekje aan de waslijn drogen, zodat het niet gaat schimmelen. Mijn hond vindt het heerlijk en staat al te kwispelen als ik de band in mijn handen heb.

Lekker zwemmen
Natuurlijk kun je ook met je hond lekker gaan zwemmen in natuurwater. Let er dan wel heel erg goed op dat er geen blauwalg in zit, want daar kan je hond – en jij – heel ziek van worden. Een dagje uitwaaien aan zee (bijvoorbeeld op het hondvriendelijke Texel) is uiteraard ook aan te raden. Of zet een opblaaszwembadje in de achtertuin of op het balkon om samen in te spelen.

Water, water, water
Zelf drinken we op warme dagen ook meer water dan we misschien normaal doen. Neem daarom extra water mee en een bakje voor de hond. Want ook je trouwe viervoeter wil graag lekker koel water drinken. Meer zomertips voor je hond lees je in het artikel Hond Gezond: Zomertijd.

PAS OP voor oververhitting
Heel belangrijk: pas heel erg goed op de tekenen van oververhitting bij je hond. Nogmaals een hond kan niet zweten en daarom lopen de temperaturen in zijn lijf veel sneller op. Ben je aan de wandel en gaat je hond ineens liggen, reageert hij apathisch en is hij slap? Dan ben je eigenlijk al te laat. Het is dan heel belangrijk om snel contact te zoeken met je dierenarts en de hond door middel van natte doeken te koelen. Lees meer over oververhitting in het artikel Pas op voor oververhitting bij je hond.

Sophia HitteStikker
Nu ik het toch over oververhitting heb, de snelste manier om je hond te laten oververhitten is door hem of haar achter te laten in een auto. Zelfs wanneer het raampje openstaat zal de oververhitting binnen no time toe slaan. Zie je een hond in een auto zitten bel dan direct 0900-8844 voor de politie bij jou in de buurt en vraag om instructies. Dit geldt overigens ook voor andere dieren en (kleine) kinderen. En met de HitteStikker – een sticker van de Sophia-Vereeniging kun je anderen bewust maken van het feit dat je auto binnen no time een oven wordt. Vraag deze gratis aan (je betaalt alleen € 1,50 verzendkosten) via de website en plak hem achterop je auto. Op de sticker staat hoe de gevoelstemperatuur in de auto is ten opzichte van de zon. Deze week kan het in de auto maar liefst 50 graden Celsius worden! Terwijl het buiten dan 30 graden Celsius is.

Let goed op je viervoeter, zo houden jullie samen het hoofd koel en kun je genieten van deze heerlijke tropische temperaturen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.