vrijdag 21 februari 2020

Stadsbeeld: Haagsch Jantje

♪ In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje… ♪ Wie kent dit kinderliedje niet? Het gaat over een jongetje in Den Haag, waarvan zijn vader in het Binnenhof zou wonen. Als je in Den Haag bent, dan vind je Jantje langs de promenade bij de Hofvijver als een bronzen stadsbeeldje. En net als in het liedje wijst hij netjes met zijn vingertje en zijn duim richting het Binnenhof. Misschien ben je wel vaker langs dit beeldje gelopen en is hij je nog niet opgevallen. Hij staat daar ook best bescheiden. Daarom vandaag in Stadsbeeld het standbeeld van Haagsch Jantje. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Haagsch Jantje

gemaakt door: Ivo Coljé
gemaakt van: brons
te vinden op: de Lange Vijverberg, tegenover de Hofvijver
staat daar sinds: 1976

Het standbeeldje bevat alle kenmerken die in het liedje voorkomen. Het kinderliedje zelf is teruggevonden in een boek met baker- en kinderrijmpjes uit 1871. De eerste regel van het rijmpje werd door de kunstenaar in de sokkel gebeiteld. Het liedje gaat – om ieders geheugen even op te frissen – als volgt:
♪ In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje
Als je vraagt: ‘Waar woont je pa?’ Dan wijst hij met zijn handje
Met zijn vingertje en zijn duim
Op zijn hoed draagt hij een pluim
Aan zijn arm een mandje
Dag mijn lieve Jantje ♪

Het standbeeldje van Jantje draagt een hoed met pluim, heeft een mandje aan zijn arm en hij wijst naar het Binnenhof. Hier woonde vroeger namelijk de graven van Holland. In het mandje zitten paddenstoelen. Deze verwijzen niet naar het kinderliedje, maar naar de culinaire liefhebberij van de beeldhouwer Ivo Coljé. Op de website van Haagsch Jantje staat een recept voor De Ultieme Champignonsoep. Jantje heeft de ingrediënten hiervoor al in zijn mandje zitten.

Wie is Jantje?

Er wordt zeer veel gespeculeerd over wie dit kindje uit het versje eigenlijk is. Hij kan een fictief persoon zijn, omdat Jantje gewoon een lekkere Hollandse naam was in die tijd. Maar het zou ook de zoon van Graaf Floris V, de graaf van Holland kunnen zijn. Toen vader Floris stierf was zijn zoon Jan 12 jaar oud. Op dat moment werd de kleine Jan ineens de grote Graaf van Holland: Jan I. Graaf Jan I leefde van 1284-1299 en stierf dus op 15 jarige leeftijd. Eigenlijk is die Jan dus altijd kind gebleven. Misschien wilde de dichter van het rijmpje deze jongeman wel eren. Maar zeker weten, dat doen we niet.

2 opmerkingen:

  1. Dit wist ik helemaal niet, terwijl ik tocht regelmatig langs dit beeld loop

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja leuk hè, zo leer je toch weer iets nieuws over een standbeeldje in de buurt. Heb jij bij jou in de buurt ook een standbeeld wat ik kan uitlichten? Geef het dan gerust even door!

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.