dinsdag 4 februari 2020

Efteling Museum: wonderbaarlijk kijkje in de geschiedenis

Sprookjespretpark Efteling bestaat al meer dan 65 jaar. En in die tijd zijn er attracties vernieuwd, zijn er nieuwe sprookjes bij gekomen en is het park uitgegroeid tot wat het nu is. Efteling is altijd in beweging, maar daarbij vergeet het park niet hoe het is ontstaan. Op het Anton Pieckplein in het pretpark ligt daarom een heus Efteling Museum; de Bonte Versaemelingh. En een bonte verzameling is het zeker. Historie en beleving, verwondering en geschiedenis komen bovendien op een zeer mooie, manier samen, zoals je van de Efteling ook eigenlijk wel mag verwachten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



De Bonte Versaemelingh van Toon en Bets

Als je het kleine deurtje doorstapt, sta je in een woonkamertje. Compleet met ouderwetse stookkachel, een tafeltje met stoeltjes erom heen en verschillende kastjes. Bij de kachel staan een paar houten klompen voor een stoel. Potten en pannen langs de muur… het is net of je even bij iemand op visite komt. En in zekere zin is dat ook zo. Je komt namelijk binnen bij Toon en Bets. Zij woonden lang in Efteling en Bets heeft zo links en rechts van alles uit het park meegenomen en verzameld in haar handtas. In de woonkamer kun je al deze verzamelde items bewonderen. Je kijkt werkelijk je ogen uit!


Wisseltentoonstelling

Achter de gezellige woonkeuken van Toon en Bets bevinden zich nog een aantal tentoonstellingsruimtes. De eerste biedt plek voor wisseltentoonstellingen. Op de dag dat ik er was, genoot ik er van een speciale tentoonstelling over de 30 sprookjes in het Sprookjesbos. Aan de wand zijn allemaal kistjes te zien, met daarin attributen van de verschillende sprookjes. Leuk om te raden bij welk sprookje ieder kistje hoort. Wil je meer weten over de sprookjes? De Sprookjessprokkelaar komt het met liefde vertellen. Ook ligt er een groot toverboek met knoppen die je hierbij helpt.


65 jaar Efteling

De volgende ruimte die je inwandelt geeft je een kijkje in de geschiedenis van Efteling. In de expo hangen allemaal tekeningen van Anton Pieck en de andere ontwerpers van de attracties van toen en nu. Als liefhebber van die stijl van Anton Pieck is dat werkelijk genieten. Maar er staan ook foto’s van de muzikale paddenstoel en hoe vele kinderen op de paddenstoel zitten of hun oor te luisteren leggen. En er is een interactieve kaart van het park om zo nog meer te leren over al het moois wat je ervaart tijdens een dagje Efteling.


Het Wonder Depot

Heb jij je wel eens afgevraagd waar alle oude beeldjes en dergelijke naar toe gaan, wanneer een attractie is onderhouden? Je komt ze tegen in het grote, beetje duistere Wonder Depot van het Efteling Museum. Er staat een fakir stilletjes in een hoekje, de uitgedanste rode schoentjes vind je in een vitrine en er hangt zelfs een krokodil aan het plafond! Carrousel paardjes, elfjes en heel veel hoofden zijn allemaal opgenomen in het Wonder Depot. Het lijkt wel een sprookje op zich met zoveel attributen! Achter het Wonder Depot ligt nog een mooie Museumtuin met een stukje rails van de Python en een oude Tuffer in de ‘garage’.


Bezoek het Efteling Museum

Het Efteling Museum ligt op het Anton Pieckplein, vlakbij restaurants Het Witte Paard en ’t Poffertje. Het plein bevat allerlei draaimolens, een souvenirwinkeltje en een paar kleinere attracties, waaronder de Gans met de gouden eieren. Een bezoek aan het museum is bij je normale entreekaart inbegrepen, het is rolstoeltoegankelijk en een hulp- of geleidehond mag er mee naar binnen. Als je een half uurtje (of meer) over hebt tijdens je bezoek aan Efteling stap dan zeker even over de drempel en ontdek meer de sprookjes en attracties in het park. Voor informatie, openingstijden en tickets kijk je op Efteling.com.

2 opmerkingen:

  1. wat leuk! ik wist dit helemaal niet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. tof hè! Het zit ook een beetje verstopt aan de rand van het Anton Pieckplein, maar het is het zo waard om binnen je ogen uit te kijken!

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.