maandag 17 februari 2020

Hond Gezond: Storm

De brievenbus in de voordeur kleppert en mijn hondje slaat weer aan. Dat gerommel aan de voordeur levert veel gemopper op. De hele dag door. Want wie doet dat toch de hele tijd! De wind. Die doet dat. Al een paar weken. Mijn hond lijkt een beetje moe te worden van de storm. Hij ligt plat onder de tafel – vooral als het zo heel erg tekeer gaat – en bromt naar de rare geluiden die de storm veroorzaakt om het huis. Zijn gedrag is anders. En blijkbaar is dat heel normaal. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Gevoelig voor wisselingen in de natuur

Honden – en eigenlijk alle dieren – merken al snel dat er iets anders aan de hand is in de natuur. Nog voordat de weerman/weervrouw het heeft voorspeld, weten dieren als geen ander of er storm op komst is, een lage of juist hoge drukgebied over het land trekt en of het gaat regenen. Honden bijvoorbeeld ruiken de elektrische lading al in de lucht voor een regenbui. Ook het geluid van wind en donder wordt veel intenser beleefd door hun betere gehoor, zo vertelde mijn dierenarts laatst.

Iedere hond reageert anders

Stormachtig weer is voor dieren een gevaarlijke situatie. Dat zit nog steeds in het instinct verborgen, ook van huisdieren. Iedere hond heeft zo zijn eigen manier om met storm om te gaan. De een wil zich uit angst echt verstoppen totdat de storm weer voorbij is, de ander rilt over zijn lijf en weer een ander loopt mopperend rond. Sommige honden trekken zich niets aan van het razende weer, andere honden juist weer wel. Het is goed om je hond te observeren tijdens stormachtige dagen om zo zijn gedrag te leren lezen. Zo weet je precies hoe hij reageert en of hij slechts een beetje onrustig is of juist enorm bang.

Plat op de grond

Mijn hond is niet echt bang, maar wel onrustig. Vooral de geluiden zijn vervelend. Op de heftige stormmomenten met veel wind ligt hij dan het liefst zo plat mogelijk op de grond totdat het weer minder hard waait. Of totdat de brievenbus kleppert… Tegen de heftige stormmomenten probeer ik andere geluiden te zetten. Dierenartsen raden dit bijvoorbeeld ook aan om te doen bij onweer en vuurwerkknallen. Zet bijvoorbeeld je favoriete Spotify playlist iets harder, kijk een film op Netflix of maak zelf muziek. Zelfs het aanzetten van de vaatwasser helpt om de stormgeluiden te verminderen, waardoor mijn hondje wat meer ontspant en minder onrustig is.

Angst bij honden

Is je hond echt zo bang dat hij zich bibberend in een hoekje wil verstoppen? Geef hem daar dan even de ruimte voor, maar hou je vriendje wel in de gaten. Bij heel heftige angsten is het goed om de dierenarts te raadplegen en iets rustgevends voor je hond in huis te halen. De Bach Rescue Pets druppels helpen bijvoorbeeld je huisdier te kalmeren, zonder dat hij lusteloos wordt. Maar er zijn meer van deze producten op natuurlijke basis te koop bij een dierenspeciaalzaak. In een artikel over vuurwerkangst dat ik al eerder schreef vind je tips om je angstige hond te helpen.

Ik hoop wel dat het vandaag minder waait en dat de brievenbus minder kleppert vandaag, want mijn hondje viert zijn achtste verjaardag vandaag. En het zou best fijn zijn voor hem als hij zijn speciale dagje zonder gemopper hoeft te vieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.