maandag 24 februari 2020

Goed Doel Giraffe Conservation Foundation

Giraffen zijn de dieren met de langste nekken op aarde. Een prachtig, evenhoevig dier, dat als hij loopt wel wat weg heeft van een paard of een kameel. De giraf (of giraffe, dat mag ook) is een prachtig, elegant dier. Het is heel imposant om de giraf bijvoorbeeld te zien draven; dat hele lijf beweegt dan in een soort slow motion, terwijl hij toch snel voorbij komt. Er zijn verschillende soorten giraffen, zoals de Nubische giraffe, de Rothschildgiraffe en Angolagiraffe. Hoewel de giraf weinig natuurlijke vijanden heeft door zijn grootte en snelheid, staat de diersoort in zijn geheel toch op de rode lijst van IUCN de status ‘kwetsbaar’ gekregen. Dit heeft vooral ook met stroperij te maken en met het verkleinen van het leefgebied van de giraf. De Giraffe Conservation Foundation (GCF) zet zich volledig in om deze elegante, grote dieren te beschermen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Enige organisatie voor de giraf

De Giraffe Conservation Foundation zet zich volledig in om deze elegante landdieren te beschermen tegen uitsterven. Maar dat is niet het enige wat zij doen. Zij zetten zich bijvoorbeeld ook in om de soorten te managen in Afrika, zodat ze precies weten waar alle dieren zich bevinden. De bescherming van deze dieren is zeer noodzakelijk, er zijn er – met alle soorten bij elkaar opgeteld – minder dan 100.000 in het wild te vinden. Overigens is de Giraffe Conservation Foundation de enige stichting ter wereld die zich 100% in zet voor de giraf.

Bescherming & educatie

De stichting heeft zich verschillende doelen gesteld om zo de giraffen te kunnen beschermen. Zo werken ze aan bescherming van het leefgebied, onderzoeken ze welke bedreigingen het grootst zijn voor deze dieren en ontwikkelen ze plannen en projecten om zo daadwerkelijk bescherming te bieden. Bijvoorbeeld door fysiek de dieren tegen stropers te beschermen en door middel van educatieve projecten. Dit doen zij uiteraard met de lokale bevolking en andere lokale partners, maar ook wereldwijd zoeken zij ondersteuning voor hun projecten. Dat doet de Giraffe Conservation Foundation onder meer via dierentuinen, zoals Safaripark Beekse Bergen.

Dierentuinen

Verschillende dierenparken in Nederland helpen ook mee om de giraffen te beschermen via de Giraffe Conservation Foundation. Soms door periodieke steun, soms via speciale projecten in het park zelf. Stichting Wildlife van Safaripark Beekse Bergen, Dierenrijk, AquaZoo Leeuwarden en ZooParc Overloon steunt de foundation op reguliere basis. Kijk ook eens op StichtingWildlife.nl voor meer informatie en projecten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.