dinsdag 13 januari 2015

Vakantiebeurs 2015: Je zou zweren dat je er al was…

Wanneer je de Jaarbeurs inloopt om de Vakantiebeurs te gaan bezoeken, waan je je direct op Schiphol. Via poortjes en afzettingen word je naar de balie geleid waar je met je ‘boarding pass’ kunt inchecken. Aan de hoeveelheid trolleys, koffertjes en mensen met camera’s om je heen, heb je echt het idee met vakantiegangers in de rij te staan. Dat is natuurlijk een perfect begin van de Vakantiebeurs, die dit jaar als thema ‘Je zou zweren dat je er al was’ heeft. Want eenmaal binnen maak je met gemak een wereldreis, waarvan het voelt alsof je er inderdaad al bent. Vooral de muziek, de aankleding en de geuren van heerlijke hapjes werken hier zeer aan mee… Omdat het heerlijk is om een dagje in een fantasiewereld te wandelen, leverde ik mijn boarding pass in, stapte in mijn denkbeeldige vliegtuig op zoek naar Wild Life en dierentuin vakanties. En die heb ik zeker gevonden! Maar dat was natuurlijk niet het enige waar ik naar op zoek ging…


Gezellig: biertafels en accordeonist in Oostenrijk / Sfeervol: Aziatische parasols

Bijzonder in Europa
Er zijn op de Vakantiebeurs heel veel bestemmingen om uit te kiezen – en helaas ben ik niet alle stands afgegaan. Binnen Europa heb ik wel een bezoek gebracht aan Pairi Daiza, een prachtig paradijs in België waarbij je niet alleen oog in oog staat met diverse dieren (waaronder twee reuzenpanda’s), maar ook kunt genieten van spectaculaire botanische tuinen. Wist je dat er prachtige Australische planten in Pairi Daiza te bezichtigen zijn die zijn gered van de wegaanleg in Australië? De planten zouden vernietigd worden, maar zijn nu te bezichtigen, samen met meer dan 5.000 dieren, achter de historische muren van Pairi Daiza. Bezoek de wereld in één dag, is het motto, maak kennis met eigen gebrouwen bier en specialiteiten van de werelddelen en dat allemaal in Brugelette in België. Een andere bijzondere bestemming is Camping Le Nid Du Parc in Villars-Les-Dombes, Ain te Frankrijk. Een kwartiertje onder Lyon. Deze echte familiecamping met eigen zwembad en restaurant ligt slecht 500 meter van Parc des Oiseaux: een bont vogelpark waar je Lori’s kunt voeren, maar ook pinguïns kan bekijken. Er is ook een heuse vogelpresentatie, dus genoeg te zien voor alle liefhebbers van vogels.

Uitjes in eigen land
Naast al die exotische bestemmingen zou je bijna vergeten dat er in Nederland ook nog heel veel leuks te doen is. Zo kun je bij de Hollandse Straat (herkenbaar aan een loper met kasseien) even buurten bij ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn, dat dit jaar in het teken staat van Grootmoederstijd. Ter plekke wordt er op de beurs gewerkt aan een tweetal zandsculpturen. Eentje daarvan wordt een beeld van Ot en Sien. Ook de Orchideeënhoeve heeft een prachtige stand met – uiteraard – orchideeën en een groep fladderende vlinders die heel tevreden een uitstapje hebben gemaakt naar de beurs. Natuurlijk zitten ze veilig in een verblijf van gaas, waar je ze kunt bewonderen.


’t Veluws Zandsculpturenfestijn / Vlinders van de Orchideeënhoeve

Op safari…
Na wat rondzwervingen door Europa en Camping by Night kom ik uiteindelijk bij mijn reisdoel aan, namelijk hal 2: Afrika. Hier word je direct overladen met prachtige foto’s van leeuwen, cheeta’s, gorilla’s en meer. Wat een geweldige hal als je van Wild Life houdt. Je kijkt je ogen uit en de stands worden door vriendelijke mensen beheerd, die veelal uit de landen zelf afkomstig zijn. Bij de ene stand sta je een beetje Zuid-Afrikaans te praten, bij de andere weer Engels. En natuurlijk zijn er ook Nederlandse vertegenwoordigers van de Safari-reizen te vinden. Het bijzondere is vooral dat de meeste aanbieders echt persoonlijke reizen voor je samenstellen. ‘Wat wil je zien?’ is de eerste vraag die door menig standhouder gesteld wordt. Veel safari reizen zijn heel gespecialiseerd op een land of streek in Afrika. Zo is A to Z Resorts & safari vooral toegespitst op de prachtige Wild Life van Zanzibar en Tanzania. Wil je al het moois van het Kruger National park bekijken, dan heeft Gecko Lodge dé reis van je dromen. En voor oost en zuidelijk Afrika (zoals Uganda, Kenia, Tanzania) ben je bij AV-tours op de juiste plek. Overigens leerde ik bij AV-Tours nog een nieuw woord: Jambo! Dat betekent Hallo! in Kenia.


De stands van AV-tours en Access Rwanda Safaris

Welke stands zijn er nog meer? De all-over tour operator voor privésafari’s bijvoorbeeld: Jambo Safari Club. Voor alles over Zuid-Afrika (en omringende landen) kun je met een babbeltje in het Zuid-Afrikaans terecht bij Pride Safaris & Tours. Wil je de geheimen van het prachtige Uganda, the Pearl of Africa, ontdekken? Dan ben je bij Cheetah Safaris Uganda aan het juiste adres. Vooral als je cheeta’s, chimpansees (bijvoorbeeld in Kibale) en gorilla’s van heel dichtbij wilt zien in de bijzondere nationale parken van het land. Oog in oog staan met leeuwen, nijlpaarden of olifanten? BMS Travellers biedt diverse bijzondere safari reizen aan door oost en zuidelijk Afrika. De reizen worden op maat voor je samengesteld. Dat is nog eens luxe – evenals het mooie tasje dat ik mee mocht nemen, nogmaals dank daarvoor. Tot slot ben ik bij Access Rwanda Safaris op bezoek gegaan. Hier kun je alles, maar dan ook alles over reizen naar en door Rwanda terugvinden. Rwanda – bekend van gorilla’s in de mist – biedt een prachtig decor voor het bezichtigen van Wild Life. Overigens mocht ik bij deze stand ook zelf op de foto. Tag je foto op de Facebook pagina Travel Rwanda en maak kans op een ticket naar dit bijzondere land.


Op de kiek in het fototoestel van Acces Rwanda Safaris

Wil je een ander soort safari maken? Ga dan langs bij de stand van Beluga reizen in hal 3. Dit reisbureau is helemaal gespecialiseerd in reizen naar de Arctische gebieden. Wil je beluga’s, bultruggen, ijsberen, zwarte beren, bisons en dergelijke zien? Dan heeft Beluga reizen de reis voor jou. En je hoeft voor sommige reizen niet eens zo heel ver weg: in Noorwegen zijn grote groepen orka’s en bultruggen te bewonderen.

’Heeft u wat aan te geven?’
In de Afrika-hal is ook een stand van de Nederlandse douane te vinden. Niet om je meer te vertellen over de paspoortcontrole, maar om je te onderwijzen over foute souvenirs. Namaakmerken bijvoorbeeld, maar vooral welke dieren er het land in worden gesmokkeld (opgezet en levend). En souvenirs van apenschedels, armbanden van olifantenhaar, een nep dekenkist met een leeuwenvel (inclusief beschuldigend kijkende kop), schildpadden en een opgezette cheeta. Van sommige dingen kun je bijna niet eens zien dat het foute souvenirs zijn. Gelukkig kun je met de handige app – die je kunt uitproberen op de beurs – zien of je iets wel of niet kunt kopen. Ook organisaties zoals Stichting Spots, WAP en IFAW zijn met een stand op de beurs aanwezig om meer te vertellen over bijvoorbeeld knuffelfarms en canned hunting.


De vriendelijke Douane beambten demonstreren de app / Zeer fout souvenirtje...

Handige informatie
Ben je op zoek naar heel andere vakanties? Ook voor vakanties speciaal voor kinderen, vakantiekampen, vliegvakanties in heel Europa, prachtige bestemmingen in Azië, Amerika en Canada en gewoon voor gezelligheid in eigen land kun je terecht op de beurs. En vergeet niet in hal 7 een bezoekje te brengen aan Huisdier op Vakantie, voor een heerlijke vakantie voor je hond of kat. En natuurlijk het Camping by Night is heerlijk om even rond te zwerven. Plan je reis op de Vakantiebeurs aan de hand van de plattegrond en laat je verrassen door alle bijzondere uithoeken in binnen- en buitenland. De Vakantiebeurs is tot en met 18 januari 2015 in de Jaarbeurs te Utrecht te bezoeken. Tickets zijn verkrijgbaar aan de deur, maar het is aan te raden deze al via de website aan te schaffen.

Meer sfeerfoto’s vind je in het album Vakdag Vakantiebeurs 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.