maandag 2 september 2019

Niet tikken op de ramen in een dierentuin

Als je in een dierentuin bent, dan wil je soms wel de aandacht trekken van die ene luie leeuw of van een zeehondje onder water. We hebben dan als mens de neiging om – ook al hangen er bordjes dat je het niet moet doen – even tegen het glas aan te tikken. Gewoon, om de aandacht te trekken van het dier. Toch vragen dierentuinen herhaaldelijk om absoluut niet op ramen van verblijven te kloppen of te tikken. En terecht, want de dieren raken er zeer gestrest van. (foto: Henk de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort)

Irritant geluid

Denk je eens in: hoe zou jij het vinden als de buren iedere keer even op het raam zouden kloppen in het voorbij gaan? Je zit te eten… tik tik tik. Je slaapt lekker… bons bons bons. Je bent de kinderen aan het verzorgen… klop klop klop. Dat is zeer irritant, niet waar. Voor dieren is dat getik en geklop vaak nog vervelender, vanwege hun gevoeligere oren. Als iedereen maar staat te kloppen, dan raken de dieren gestrest, met alle gevolgen van dien. En wanneer je tegen een aquarium tikt, kunnen de gevolgen nog groter zijn. Omdat de druk van geluid in het water nog groter is, kunnen vissen en andere waterdieren aan het kloppen doodgaan. Spreek elkaar er ook gerust op aan. Zo blijft een bezoek aan een dierentuin extra leuk. Helemaal voor de dieren.

Contact maken

Natuurlijk is het schitterend om contact te maken met een dier. Ik vind het zelf ook heerlijk om even dichtbij een dier te zitten, deze recht aan te kijken en wellicht met een paar bijzondere foto’s thuis te komen. Contact maken kan op verschillende manieren. Een van mijn favoriete manieren? Zet iets voor het raam dat de aandacht trekt. Je tas bijvoorbeeld met een gekke sleutelhanger eraan. Dat vinden dieren vaak interessant. En kies een rustig moment uit en ga naast een raam zitten. De dieren komen dan vaak vanzelf naar je toe. Zoals op de foto hier boven, gemaakt in DierenPark Amersfoort, waarbij ik wel heel close ben met Mike de chimpansee. En het meest bijzondere is, hij trok de aandacht van mij… En nee, niet door op het glas te tikken.


Let wel: contact maken met dieren is mooi, maar je moet ze daarbij niet irriteren. Zodra je denkt dat een dier geïrriteerd raakt van je tas, een gekke muts op je hoofd of doordat je het dier aankijkt, laat het dan met rust en loop weg of kijk weg. Volg altijd de instructies op van de dierentuin, verzorgers of toezichthouders, want het welzijn van het dier staat natuurlijk altijd voorop.

4 opmerkingen:

 1. goed dat je hier aandacht aan besteedt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou met dat laatste stuk wel opletten. In de zoo zitten er chimps die nog met de hand zijn grootgebracht, en die veel te veel op mensen zijn gericht. Elke vorm van contact, en zeker het in de ogen kijken, is daar uit den boze. Dit verstoort hun sociale rangorde waardoor sommige dieren al flink wat klop hebben gekregen van de andere chimps.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jarne,
   Wat mensapen betreft heb je helemaal gelijk als het om in de ogen kijkt gaat. Dat doe ik nooit bij mensapen, ik werd hier door de oude Mike aangehaald. Ik ga de tekst nuanceren deze week. Groetjes Berry

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.