maandag 16 december 2019

Hond Gezond: stop met vuurwerk

Ik lees steeds vaker op Twitter, Facebook en andere social media over vuurwerkangst, geschreven door bezorgde huisdiermama’s en -papa’s. Ook hier in de wijk is het al sinds eind november iedere avond flink raak met grote ontploffingen. Nu is mijn hond gelukkig niet angstig, maar verderop hoor ik bij iedere knal wel de hond van de buren aanslaan. Volgens mij is hij er niet zo blij mee. En als ik een rondje wandel met mijn hondje, dan kom ik ook genoeg hondenouders tegen die vuurwerk eigenlijk helemaal niet zo leuk vinden voor hun harige kindjes. Daarom wil ik nogmaals vuurwerkangst aanstippen in deze rubriek en waarom het belangrijk is om iets aan dat onnodige geknal te doen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Vuurwerk: prachtige lichtshow met hard geluid

Laat ik eerst zeggen dat ik gek ben op een mooi vuurwerk. Zo een pot die een fontein aan vurige kleuren onthult of een pijl die metershoog de lucht in gaat om dan uiteen te spatten in een regen van gouden sterretjes… Ik hou ervan. Vooral als het een mooi schouwspel is tegen het zwart van de avondlucht als we Oud & Nieuw vieren. Dat het gepaard gaat met geknal is niet zo vreemd; er is immers een ontploffing nodig om het schouwspel in gang te zetten. En om zo het oude jaar weg te knallen en het nieuwe jaar in te luiden, ja, dat vind ik best prachtig.

Onnodig geknal

Waar ik niet van hou is het onnodige geknal in de opmaat naar Oud & Nieuw. Was het vroeger pas de week voor 31 december dat er buiten met rotjes werd gegooid, nu loopt men al vanaf eind november met knalvuurwerk te gooien. Knalvuurwerk is vuurwerk zonder prachtige kleuren; het geeft alleen maar een knal. Dat is het. Meer niet. Aansteken, weggooien, >>boem<<, troep op straat en de volgende wordt weggegooid. Omdat die knal op zich niet zo spectaculair is, moeten vele (ondergrondse) containers, vuilnisbakken, putten, brievenbussen en inzamelingsbakken het ontgelden. Dit kost gemeentes veel geld (want veel van deze metalen constructies moeten na december vervangen worden) en het is gewoon heel vervelend voor huisdieren en dieren die buiten in het wild leven.


Geknal geeft veel stress

Als zo een rotje in een container afgaat, dan wekt dat vaak een schrikreactie op. Ook bij mij, want het is toch een heel onverwachte, zeer harde explosie ergens in de wijk. Nu weet ik meteen ‘O, dat is maar vuurwerk’ en ga vervolgens weer verder met mijn brei- of haakwerk. Maar nu ben je een dier die niet precies weet wat vuurwerk is en die hoort die harde knal… Dan kan het twee kanten opgaan; je huisdier trekt net als jij de schouders op en blijft lekker warm in zijn mandje liggen of je huisdier schrikt zich een ongeluk en trekt zich bibberend van angst terug. Dat is toch zielig. Veel dieren schrikken heel erg van het geknal. Vooral dieren die niet zo goed tegen harde geluiden kunnen. En die onverwachte knallen geven heel veel stress. Zo erg soms, dat dieren zichzelf niet zijn voor zeker twee maanden in het jaar, ze slecht slapen, slecht eten, niet naar buiten durven en meer. Nu zijn je huisdieren nog bij je in huis, maar buiten in het wild zijn veel dieren die zich werkelijk dood schrikken van vuurwerkknallen. Hevige angst en de stress die het met zich meebrengt kan blijvende schade geven bij je hond betreffende zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Stop met knallen

Als we nu alleen vuurwerk zouden afsteken met Oudjaar (zoals bij wet mag, van 18:00 uur tot 02:00), dan is het voor jou als huisdierbaasje nog goed te managen. Zo kun je met je huisdier op vakantie in een vuurwerkvrij vakantiepark (ze zijn er, google er maar op) en hoef je eigenlijk alleen met Oudjaar niet thuis te zijn. Voor de dieren zou het zoveel fijner zijn, wanneer het onnodige geknal van knalvuurwerk wat gewoon overal te koop is, zou stoppen. Bovendien verklein je zo ook de kans dat kleine kinderen ermee rond lopen. En gebeuren er veel minder vuurwerkongelukken met minderjarigen als knalvuurwerk niet zomaar verkocht zou worden.

Centraal vuurwerk

Ik weet best dat dit niet zomaar opgelost is en dat een vuurwerkverbod nog lang niet kan worden ingevoerd. Ik ben overigens voor een vuurwerkverbod en ook voor een centraal afgestoken vuurwerkshow door gemeentes zelf. Zo kun je zelf bepalen hoe dichtbij je bij het vuurwerk wil zijn en als het vanaf een goed punt wordt afgestoken, dan is het best in de hele regio goed te zien – en veel minder te horen. Informeer daarom ook eens bij je gemeente wat zij doen tegen vuurwerk in de stad, wijk of regio. Op veel gemeente websites is het mogelijk om snel een melding te doen van vuurwerkoverlast bij jou in de buurt.

Help je huisdier

In de tussentijd is het fijn dat je je huisdier kan helpen met zijn vuurwerkangst. Ga voor een goed advies naar je dierenarts of dierenspeciaalzaak. Zij zijn gespecialiseerd in vuurwerkangst en hebben naast rustgevers ook vele andere tips. Lees daarom ook zeker het artikel van DierenDokters eens even na: Vuurwerkangst bij hond en kat. Hier vind je informatie over medicatie die kan helpen en welke je absoluut niet moet geven. Wil je je huisdier liever op natuurlijke wijze tot rust brengen? Geef dan eens Bach Rescue Pets druppeltjes.

Meer lezen…

Meer tips en informatie over vuurwerkangst bij honden vind je terug in onderstaande artikelen. Klik op de foto en je komt vanzelf bij het artikel. Ook komt er extra informatie over de Bach Rescue Pets druppeltjes in voor.


Ik wens alle huisdieren en hun familie een rustige Oud & Nieuw toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.