Of je nu buiten woont of middenin de stad: als het kouder wordt, zoeken de vogels het vaak wat warmer op richting je woning. Wil jij meer vogeltjes in de tuin? Dan is het verstandig om ze bij te voeren en de tuin zo in te richten dat ze graag naar je toe komen. Bijvoorbeeld door beschutting te bieden in de vorm van een vogelhuisje. Of maak een fijn plekje met een struik of heg, waar de vogels een nestje in kunnen bouwen. En zorg voor extra voer, dat is vooral in de winter heel belangrijk. De Vogelbescherming heeft verschillende tips hiervoor. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Geen plastic
Een flink aantal jaren geleden kocht ik in de webshop van
Natuurmonumenten een voederkrans speciaal voor vetbollen. Meestal als je vetbollen in de winkel koopt, dan zit er een plastic netje omheen. Natuurlijk maakt dit netje het gemakkelijk om de bol op te hangen, maar… het is wel weer plastic die vaak in de natuur terecht komen. Vogels en andere kleine dieren (zoals muizen) kunnen hierin verstrikt raken en sterven. Dus… het is wel zo netjes, zónder die nare netjes. De voederkrans biedt ruimte voor zo’n 10 vetbollen en de netjes zijn niet nodig. De krans trekt bij mij heel veel verschillende vogels. Zelfs de duiven, eksters en kauwen pikken een vetbolletje mee.
Voederhuisje
Ook leuk zijn de voederhuisjes of een voederplateau. Hier kun je los zaad indoen en opleggen. Op die manier is het zelfs makkelijk om een stukje fruit aan te bieden. Bessen bijvoorbeeld zijn zeer favoriet bij de merel. Het is overigens ook heel gemakkelijk om zo noten, pinda’s, een potje pindakaas of kransen van vet met zaden aan de vogels te geven.
Winterkost: vetbollen en pinda’s
In de winter, zo lees je op
Vogelbescherming.nl, maak je de vogels vooral blij met vetten. Vetbollen, pinda’s en speciale potjes pindakaas helpen vogels om hun lichaamstemperatuur van 40 graden Celsius te behouden. Een beetje extra vet is dus niet weg. Ook hebben vogels water nodig om te drinken en om in te badderen. Bij lichte vorst is het mogelijk om gewoon water aan te bieden, maar bij strenge vorst niet. Om vogeltjes toch te helpen in hun vochtbehoefte leg je ijssnippertjes neer.
Voer gerust het hele jaar
Wist je dat je vogels het hele jaar door mag bijvoeren? Zo help je ze sterk en gezond te houden. En je verzekert je van stamgasten in ieder jaargetijde. Echter is het wel goed om dan de voeding ook aan te passen. In de lente geef je eiwitrijk voedsel en kalk. Daar hebben vogels dan namelijk het meeste behoefte aan. Vierseizoenenvoer met insecten (zoals meelwormen) erin zijn dan een goed idee. O… en wist je dat je vogeltjes meer kalk kan geven door goed uitgekookte, fijngestampte eierschillen aan te bieden? In de zomer is bijvoeren het minst hard nodig, er is volop voedsel te vinden. Lok toch vogels naar de tuin door insecten naar de tuin te lokken. Bijvoorbeeld met mooie bloeiende planten en bloemen. In de herfst zijn vitaminerijke bessen een zeer goed idee. En op heel koude dagen mag dat vetbolletje of een pindastreng zeker ook.
Maak het zelf
Ongezouten pinda’s in de dop zijn ideaal om zelf leuke vogelvoerslingers van te maken. Een leuke activiteit ook voor de knutselmiddag op school of voor regenachtige zondagen. Je hebt alleen een stuk touw nodig, een naald (om door de doppen heen te prikken) en pinda’s in de dop natuurlijk. Een touw van natuurlijk materiaal – zoals van katoen – is overigens de beste keuze. Op de website van de Vogelbescherming staat ook een recept voor vetbollen. Het is zo gemaakt en natuurlijk vormt het tevens een leuke activiteit voor winterse dagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.