De aanloop naar Kerst toe wordt ook de adventsperiode genoemd. Tijdens deze periode wordt er afgeteld naar Eerste Kerstdag – de dag waarop we vieren dat Jezus werd geboren. Vroeger had ik vaak een adventskalender, waarbij je iedere dag een hokje mocht openen (wel even zoeken naar het juiste hokje natuurlijk) waarachter een chocolaatje of een klein stukje speelgoed schuilging. Tegenwoordig maken veel bedrijven adventskalenders. Zo zijn er bijvoorbeeld ook Lego, Harry Potter, essence cosmetica en dergelijke kalenders te koop. Maar wat is de advent eigenlijk precies en waar komt het vandaan. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Kerst op komst
De periode voor Kerst wordt in het christendom dus aangeduid met advent. Dit woord komt van het Latijnse ‘adventus’, wat ‘komst’ betekent. In dit geval de komst van het kindeke Jezus.
Vier zondagen voor Kerst
De advent begint vier zondagen voor Kerstmis en eindigt bij het avondgebed op 24 december. Zo werd afgelopen zondag al de eerste advent gevierd door die dag één kaars aan te steken. De tweede zondag steek je dan twee kaarsen aan, de derde zondag drie en de vierde zondag voor Kerst branden er vier kaarsen. Vaak worden deze kaarsen in een krans verwerkt; de adventskrans.
Duits & Scandinavisch gebruik
Wist je dat het maken van een adventskrans afkomstig is uit Scandinavië en Duitsland? Daar worden zelfs kransen met de vier kaarsen in winkels, scholen en bedrijven geplaatst. De krans wordt vaak gemaakt van dennentakken en versierd met dennenappeltjes, linten, kunstsneeuw en kleine ornamenten, zoals kerstengeltjes. De vier adventkaarsen vallen het meest op. Soms worden er 24 kleine kaarsen extra aan de krans toegevoegd, zodat je iedere dag een kaarsje kan aansteken, maar dat hoeft natuurlijk niet.
Kalender met cadeautjes
De adventskalender bestaat ook al een tijdje, namelijk sinds de 19de eeuw en komt oorspronkelijk uit Duitsland en Oostenrijk. Het werd gebruikt in gezinnen om zo gezamenlijk naar Kerst toe te leven. Meestal begint deze kalender op 1 december, de dag na het feest van de Heilige Andreas (op 30 november) en natuurlijk de eerste dag van de maand december. Tegenwoordig kan er dus van alles in de kalender gevonden worden. Je kan zelfs je eigen adventskalender samenstellen. Hiervoor zijn speciale (vaak houten) kastjes met laatjes gemaakt. Er is voldoende ruimte om geld, een snoepje of een klein cadeautje in zo een laatje te doen. Bovendien gebruik je deze kalender het jaar erop ook gewoon weer. Of maak zelf 24 cadeaudoosjes die je vult met een presentje. Er zijn allerlei leuke varianten te verzinnen en zo maak je het ook nog eens heel persoonlijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.