vrijdag 6 december 2019

Bijzonder: Nieuw Berberaapje in Ouwehands Dierenpark

Mag ik even voorstellen: dit is de nieuwste bewoner bij de berberapen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Op zich is een nieuw dier in de dierentuin niet zo heel bijzonder. Er verhuizen met grote regelmaat dieren van en naar Ouwehands Dierenpark en andere dierentuinen. Echter heeft dit aapje wel een bijzonder verhaal. Het is een opvangaapje en is onlangs verhuisd vanuit het Natuurhulpcentrum in België. (foto: Natuurhulpcentrum België)

Aapje uit de boom

Zo begin juni kreeg het Natuurhulpcentrum een melding dat er in de buurt van Antwerpen een jong aapje met een luiertje aan in een boom was gespot. Uiteraard zijn medewerkers van het centrum direct in de wagen gesprongen om te komen kijken. De hulpdiensten ter plaatse hadden het jonge dier al uit de boom gered en zo kon hij mee met de medewerkers van het Natuurhulpcentrum. Eenmaal in het opvangcentrum is het aapje van zijn luiertje ontdaan en zag men dat het dier een kale kring had rondom zijn nek. Waarschijnlijk van een halsband. Men vermoedt dat het dier is gesmokkeld uit het wild en als kleintje uit de handen van zijn moeder is gestolen.

Nieuw thuis

Om tot rust te komen van alle commotie heeft de jonge berberaap een tijdje in quarantaine gezeten. Zo kon hij ook optimaal herstellen. In de tussentijd ging het centrum op zoek naar een nieuw thuis voor het aapje. Aapjes die uit het wild worden gehaald op deze jonge leeftijd – de verzorgers vermoeden dat hij nog geen jaar of net een jaar oud is – kunnen nu eenmaal niet meer terug naar het wild. Maar een dierentuin kan wel een goed nieuw thuis worden voor een jong dier, want hij kan er weer met soortgenoten zijn. Ouwehands Dierenpark was zeer verheugd om het diertje een nieuw thuis te geven in de berberapen groep.

Stapje voor stapje wennen

Hoewel de kleine al is aangekomen deze week in het dierenpark, verblijft hij vooralsnog even achter de schermen. Zo kan hij eerst even wennen aan zijn nieuwe omgeving – al dat verhuizen is voor een dier best stressvol. Ook gaat hij stapje voor stapje kennis maken met de andere apen van de groep. De dierverzorgers hebben al gemerkt dat het aapje het allemaal erg spannend vindt en dat hij voor het eerst – op afstand door het gaas heen – bewust een andere berberaap heeft gezien maakte hem een beetje angstig. Daarom nemen de verzorgers ook alle tijd om hem een band op te laten bouwen met de andere berberapen. Het kan dus even duren voordat de kleine ook zichtbaar zal zijn voor publiek.

Steun de berberapen

Dit aapje heeft nu een goed nieuw thuis gevonden, maar helaas worden er nog dagelijks berberapen uit Algerije en Marokko meegenomen en verhandeld als huisdier. Ouwehands Dierenpark zet zich daarom via de Ouwehand Zoo Foundation in om het leefgebied van de berberaap in het wild te beschermen om zo de handel in jonge apen tegen te gaan. Je leest er meer over op Ouwehand.nl/OZF.

Berberapen in Ouwehands Dierenpark

De berberapen in Ouwehands Dierenpark hebben een prachtig verblijf waar ze naar hartenlust apenkooien, klimmen, klauteren en zelfs pootje baden. Berberapen houden wel van water, zolang ze maar grond onder de voetjes kunnen voelen. Deze lekkere harige apensoort leeft het liefst in groepsverband met mannetjes, vrouwtjes, oudere dieren en jonge dieren. In Ouwehands Dierenpark zie je vaak dat de dieren lekker bij elkaar zitten om te vlooien of gewoon om te knuffelen. Ik hoop dat de kleine aap zich snel thuis voelt in dit park.


(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Voor meer informatie over Ouwehands Dierenpark, tickets en openingstijden kijk je op Ouwehand.nl.
Wil je meer lezen over de Ouwehand Zoo Foundation? Lees dan ook eens het artikel dat ik eerder schreef in de rubriek Goed Doel: Ouwehands Zoo Foundation.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.