De Kerstdagen komen er aan en zo links en rechts zijn de eerste vuurwerkknallen alweer te horen. Hoewel mijn hondje het geknal wel prima vindt, zijn er genoeg honden (en andere huisdieren, maar ik beperk mij tot hondjes) die er niets van moeten weten. Zij kunnen het geknal niet plaatsen en zitten bibberend in een hoekje. Sommige honden zijn zelfs zo bang dat ze ervan in huis plassen, omdat ze niet naar buiten durven. Of… ze lopen weg. En dat wil je natuurlijk niet voor je hond. Maak Oud & Nieuw en de komende knalperiode daarom ontspannend voor je hond met deze tips. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Beschermen mag
Vaak wordt er gezegd dat je je hond moet negeren als hij bang is. Ik vergelijk dat altijd met een klein kind: dat troost je toch ook als het bang is? Tussen troosten/beschermen en betuttelen zit natuurlijk een groot verschil. Je hoeft je hond niet te beklagen, want dan zou je zeggen dat het goed is dat hij of zij bang is. Wil je hond bij je zitten, laat dit dan gewoon toe. Dek hem gerust onder of sla je arm om hem heen. En zeg in een gewone stem dat er niets aan de hand is. Het helpt.
Masseer de oren
Is je hond nerveus of schrikt hij steeds van het geknal? Je kan je hond met een oormassage heel makkelijk laten ontspannen. Masseer vooral de ‘oorlelletjes’ die vlakbij de kop zitten in zachte, ronde bewegingen. Gaat je hond smakken en minder hijgen of bibberen? Dan ben je goed bezig. Gaat hij met zijn hoofd slaan of trekt hij de oren terug, dan is het beter om te stoppen.
Ga lekker naar een stiltegebied
Plaatsen als dierenparken, stiltegebieden en verschillende vakantieparken hebben een vuurwerkverbod. Dat is heel fijn om naar toe te gaan met je hond tijdens Oudjaar of in de Kerstvakantie. Geniet van een dagje eropuit of gewoon van een korte vakantie – dat is ook wel lekker eigenlijk. Of vier alleen Oudjaarsavond op een boerderij in de polder. Wanneer je zoekt op vuurwerkvrije zones dan kom je altijd een locatie tegen die bij je past.
Neem voorzorgsmaatregelen
Is je hond bang? Laat je vriendje dan in huis op een veilig plekje, bijvoorbeeld in de slaapkamer of in de huiskamer, en zorg ervoor dat hij om 12 uur niet aan het huis kan ontsnappen als het vuurwerk losbarst. Wil je naar buiten om Middernacht, lijn je hond goed aan of zorg dat hij niet aan het huis kan ontsnappen door hem even in een andere kamer te doen. Of lijn hem zelfs aan in huis. Veiligheid voor alles. Zet ook gerust de radio of televisie harder om het ergste geknal te verminderen. Dat helpt.
Geef iets tegen angst
Tot slot kun je je hond ook nog iets tegen angst geven. Let wel: veel zware medicijnen bevatten spierverslappers waardoor je hond er misschien niet angstig uitziet, maar het wellicht wel is. Hij kan alleen niet goed bewegen om weg te komen. Er zijn ook homeopathische producten of kruidenpreparaten die heel goed meehelpen om je hond meer vertrouwen te geven en beter met de angst voor vuurwerk om te gaan. Zo zijn er van Bach Bloesem druppeltjes verkrijgbaar die heel snel helpen (getest op een bang hondje en zeer gelukkig met het resultaat), maar ook tabletjes. Vraag het maar eens bij je dierenspeciaalzaak of aan de dierenarts.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.