maandag 17 december 2018

Hond Gezond: tips bij angst

Het is december en als het je per ongeluk ontgaan is op de kalender, dan weet je het wel aan de toenemende knallen buiten. Ook waar ik woon dondert het in de avonduren flink door rotjes die in containers, vuilnisbakken en brievenbussen worden gegooid. Mijn hond heeft er niet zo een moeite mee. Ja, hij kijkt even op, kijkt dan naar mij met een vragend hoofd, zo van ‘Wat vind jij daar nu van vrouwtje?’ en als ik zeg dat het goed is, gaat hij weer slapen. Als we buiten lopen en hij staat lekker aan een boom te snuffelen, dan schrikt hij er wel eens even van. Maar omdat ik aangeef dat het goed is, tilt hij gewoon zijn poot op en gaan we verder. Heel soms, als de knal hard en dichtbij is, begint hij een beetje te mopperen. Maar dat is het ook. Gelukkig is hij niet bang voor vuurwerk. Maar ik ken hondjes die het wel zijn. Help je hond door angstige momenten heen, met deze tips. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Symptomen van angst

Angst kan zich bij een hond op verschillende manieren manifesteren. Net als bij mensen triggert angst het vechten of vluchten systeem. De ene hond gaat blaffen en in de aanval. Maar meestal uit angst zich in onophoudelijk trillen, soms gepaard met hijgen en de neiging om zichzelf te verstoppen. Bijvoorbeeld onder de tafel, onder het bed, in de kast (dat deed een oud hondje van mij) of achter het gordijn. Andere honden zoeken juist troost en bescherming bij het baasje.

Angst niet negeren

Heel veel oude gedragscursussen hebben als ‘gouden’ tip voor angst bij je hond dat je het dier moet negeren. Je zou namelijk op die manier het foute gedrag (bang zijn) stimuleren. FOUT: angst kun je niet stimuleren, het trillen (een vorm van gedrag) bijvoorbeeld wel. Angst is een emotie die in spannende situaties (zoals het knallen van vuurwerk) ineens om de hoek komt kijken. Wij zoeken toch ook bescherming als je bang bent? Waarom zou je je hond dan niet beschermen als hij bang is?

Geef aandacht en steun

Is je hond geschrokken van een knal en wil hij bij je op schoot, neem hem dan even op schoot (als dat kan tenminste). Of neem de hond gewoon bij je. Aai hem rustig over het hoofd en praat rustig. Vertel bijvoorbeeld dat er niets aan de hand is, zeg dat hij braaf is en beloon hem met een koekje omdat hij naar je toe is gekomen. Door zelf rustig te blijven, geef je aan dat je hond op je kan vertrouwen en dat jij er bent, mocht de volgende knal hem weer doen schrikken.

Creëer een veilige plek in huis

Wil je hond graag in de slaapkamer als hij bang is? Kruipt hij het liefst onder de salontafel weg? Of plakt hij zich als het ware aan jou vast? Wat je hond ook wil, creëer een veilige plek in huis. Bijvoorbeeld daar waar de knallen het minst goed te horen zijn. Ga daar dan ook heen als hij bang is. Leg zijn mand er neer of een favoriete deken. Dat helpt.

Aanmoedigen helpt angst overwinnen

Als je hond iets eng vindt of super spannend, dan gaat hij geheid in de ankers. Forceren helpt niet. Hoe graag je ook wilt dat je hond iets engs passeert. Lokken kan wel helpen, maar maakt een angstige situatie niet altijd beter. Aanmoedigen en het zelfvertrouwen stimuleren van de hond (ga maar kijken, goed zo!) helpt wel. Ook bij vuurwerkangst kan aanmoedigen helpen. Bijvoorbeeld door aan te geven dat er niets is om bang voor te zijn tijdens de avondwandeling.

Hou je hond aan de riem

Honden die heel bang zijn en die willen vluchten, hou je in deze periode beter aan de riem. Zorg ook dat ze niet uit de tuin kunnen ontsnappen en hou tussendeuren naar de gang dicht als je naar buiten gaat, zodat je hond er niet ineens vandoor kan gaan. Dat is goed voor jou en je vriendje.

Kalmeren

Als de angst heel groot is, dan is dat niet fijn. Bovendien slaat het hartje van je vriendje dan ook enorm op hol. Er zijn producten die kunnen helpen om je hond rustiger te maken en meer zelfvertrouwen te geven. Overleg wel altijd eerst met je dierenarts of met een specialist van de dierenspeciaalzaak, want misschien is er voor jouw hond juist iets heel anders dat je kan gebruiken.

Bach Rescue Remedy Pets
Bach Rescue Remedy Pets is alcoholvrij (uiteraard) en kan in het water worden gedaan, maar ook op een lekker koekje, achter de oortjes of op de pootjes. Voor een snelle werking kun je het ook direct op de tong van je vriend druppelen. De mix van kruiden brengt je hond tot rust, zonder belemmerend te werken. Ook tijdens andere stressvolle periodes (op vakantie gaan bijvoorbeeld) kan de Rescue Remedy voor dieren helpen. Het is verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken, gespecialiseerde drogisten en gezondheidswinkels. Meer informatie en tips voor een blij huisdier vind je op RescueRemedyPets.nl.

Beaphar No Stress
Beaphar No Stress bevat valeriaanextract. Deze druppels kalmeren je hond of kat en stimuleren goed gedrag. Het werkt snel, waardoor je ook je hond of kat kunt helpen relaxen bij acute stress (zoals onweer, reizen of overmatig territoriaal gedrag). Een doosje No Stress voor de hond of kat bevat drie ampullen met valeriaanextract. Breng de druppels aan in de nek (zoals je ook met een antiteken of antivlooien ampul doet). Het extract komt vervolgens gedoseerd vrij, waardoor het langdurig werkzaam is. Je huisdier wordt niet suf, maar zal wel heerlijk rustig zijn. Beaphar No Stress is verkrijgbaar bij de betere dierenspeciaalzaken. Kijk voor meer informatie op Beaphar.nl.

Meer lezen

Wil je meer lezen over vuurwerk en huisdieren en hoe je je hond door deze periode heen helpt? Klik dan op de onderstaande afbeeldingen. Zij leiden ze naar eerder verschenen artikelen over vuurwerkangst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.