zaterdag 14 december 2019

Museum Bredius is In de ban van de zee

Tijdens de Gouden Eeuw floreerden de Nederlanden vooral dankzij de scheepvaart. Het marineleven werd door vele kunstschilders vastgelegd, welke door Anthony Inder Rieden met veel plezier werd verzamelt. Maar liefst 67 17de eeuwse maritieme schilderijen uit de Inder Rieden collectie is nu te zien in Museum Bredius te Den Haag. In de collectie geniet je van rivier-, oever-, strand- en zeegezichten, scheepsportretten en zeeslagen. De verhalen die de schilderingen vertellen, geven een bijzondere kijk op het leven van een schipper, matroos of marinier. (foto: Museum Bredius, Een Engels oorlogsschip voor anker van Willem van de Velde de Jonge)

Anthony Inder Rieden: in de ban van de zee

Anthony Inder Rieden (1940) groeide op aan het strand en de zee bij Haarlem en zo heeft de zee en het water zijn hart al op jonge leeftijd gestolen. In 1965 verhuisde hij naar het buitenland, maar de liefde voor het maritieme leven bleef. Inmiddels verzamelt hij alweer zo’n 40 jaar schilderijen uit dit genre. De gehele collectie van Inder Rieden is nu voor het eerst voor het grote publiek te zien in Museum Bredius te Den Haag. Dat is echt uniek, want op drie bruiklenen aan musea in Nederland en Duitsland na, hangt de gehele collectie gewoon bij Inder Rieden thuis in Londen.

Grote namen uit de schilderkunst

De collectie van Inder Rieden laat echte grootheden van de maritieme schilderkunst zien. In de verzameling zijn werken van Van de Velde, De Vlieger, Van Goyen, Storck, Verbeeck en meer terug te zien.

Geschiedenis in olieverf vereeuwigd

De prachtige schilderijen vertellen allemaal een verhaal over het leven op en om het water in de 17de eeuw. Schepen die terugkeerden bijvoorbeeld uit de Indische Archipel, maar ook de Slag bij Gibraltar (1607), het bezoek van de Russische tsaar Peter de Grote (in 1697) en hoe men genoot van een dagje aan het strand bij Scheveningen in 1642 zijn te zien. Het geeft een enorm goed inzicht in het leven van die tijd.

Bijzondere sfeer

Anthony Inder Rieden heeft zijn collectie met zorg samengesteld. Een van zijn criteria om een schilderij aan te schaffen is, dat hij de zee onderhand moet horen ruisen en kunnen ruiken. Een bijzondere atmosfeer of een meteorologische sfeer is hierbij heel belangrijk. Geen wonder dat voor de catalogus een meteoroloog alle schilderijen heeft onderzocht op weersgesteldheid en atmosfeer.

Raak ook In de ban van de zee

De tentoonstelling In de ban van de zee, de Gouden Eeuw van de Nederlandse marineschilderkunst is vanaf nu tot en met 1 maart 2020 te zien in Museum Bredius te Den Haag. Het museum is gevestigd in het oude woonhuis van Abraham Bredius aan de Lange Vijverberg te Den Haag. Tickets voor kinderen tot en met 18 jaar zijn gratis, voor volwassenen slechts € 7,00. Museumkaarthouders bezoeken de tentoonstelling gratis. Kijk voor meer informatie, openingstijden en entreetickets op MuseumBredius.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.