Over Museum Beelden aan Zee
Museum Beelden aan Zee is ontstaan in 1994 door Theo en Lida Scholten, een verzamelaarsechtpaar dat dol is op moderne beeldhouwkunst. Dat is ook precies wat je in het museum te zien krijgt: de meest mooie moderne beeldhouwwerken. Het gebouw zelf mag je ook wel een kunstwerk noemen. Het is ontworpen door Wim Quist als een schelp. Buiten zie je alleen de beige muur, maar eenmaal binnen ontdek je een prachtig bouwwerk die de beelden op ultieme wijze laten stralen. Er worden geregeld nieuwe tentoonstellingen getoond met beelden van internationale en nationale beeldhouwers. Naast wisseltentoonstellingen heeft het museum ook een vaste collectie om van te genieten. Vanaf het beeldenterras op het dak van het museum heb je een schitterend uitzicht op zee. En in de Gipsotheek aan Zee geniet je van hoe standbeelden eigenlijk tot stand komen. Buiten het museum geniet je van de vaste tentoonstellingen van Sprookjesfiguren en BLVD waar wisselend andere grote kunstwerken dag en nacht (en gratis) te bewonderen zijn.Prijzen en bereikbaarheid
Museum Beelden aan Zee ligt aan de Harteveltstraat in Den Haag, net achter de boulevard van Scheveningen. Als je over de boulevard wandelt richting Sea Life Scheveningen, dan zie je al allerlei leuke beeldjes staan. Volg deze mannetjes achter de duinen en je komt zo bij het museum uit. Het museum is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur, maar op maandag is het gesloten. Voor speciale tentoonstellingen wordt vaak een toeslag gevraagd, dit wordt op de website bij de toegangsprijzen aangegeven. Ook vind je op de website afwijkende openingstijden en -dagen in verband met vakanties en wisselweken. Het museum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Met tram 9 en tram 1 vanaf Den Haag Holland Spoor bijvoorbeeld of tram 9 en stadsbus 22 vanaf Den Haag Centraal station. Het is mogelijk om in de buurt te parkeren in een parkeergarage.Genieten van diverse standbeelden
Het feit dat standbeelden zowel binnen als buiten te bewonderen zijn, terwijl de zilte zeewind met je haren speelt. Het leukste aan het museum binnen vond ik de Gipsotheek aan Zee. Dit is een zeer interessante ruimte waar je veel leert over de principes van het beeldhouwen. Het beeldenterras herbergt mooie verrassingen en beneden kom je in de vaste collectie prachtige borstbeelden tegen van het Koningshuis. Niet alles in de tentoonstelling sprak mij aan, maar dat heeft puur met smaak te maken. Er is echter genoeg te zien en te beleven. Helemaal met de verschillende leuke wisseltentoonstellingen.Het museum biedt binnen de muren van het gebouw verschillende ruimtes aan, waar dus beelden binnen én in de frisse buitenlucht te vinden zijn. Dat geeft dit museum een tweeledig gevoel. Dat van een ‘gewoon’ museum waar je binnen met een dak boven je hoofd van de kunst geniet en het gevoel van een openluchtmuseum of een beeldentuin. De beeldentuin op het beeldenterras geeft je daarnaast dus een prachtig uitzicht over zee en het strand. Zo verbindt het museum zich met de omgeving, waardoor sommige beelden echt tot leven lijken te komen.
Beelden aan Zee heeft qua bouw dus de vorm van een schelp. Als je erin loopt, voelt het ook een beetje als een zandkasteel dat in de duinen is uitgegraven. Dat gevoel wordt versterkt door de veelal crèmekleurige muren die het museum rijk is. Een goed gekozen kleur, want het geeft ruimte en staat in dienst van de vaak bronzen beelden. Hierdoor komen de beelden prachtig uit in de omgeving en eisen ze alle aandacht op.
Het allerleukste aan het museum vond ik eigenlijk de gratis toegankelijke tentoonstelling Sprookjesbeelden op de boulevard zelf. Deze tentoonstelling in de openbare ruimte bevindt zich op een enorm terras, dat in 2004 op initiatief van het echtpaar Scholten is aangelegd. De beelden zijn van Tom Otterness (1952) en ze zijn té leuk voor woorden. De beelden vertellen allemaal een eigen verhaaltje. Zo is er een tovervisje, een tafereel uit Pinokkio en staat er een klein kereltje met zijn vinger water tegen te houden in een muur. De beelden hebben enerzijds een heel vrolijk karakter, waardoor ze een grote aantrekkingskracht hebben. Maar er gebeuren ook wel eens grimmige dingen in de tafereeltjes. Het is maar net waar je aandacht naar uit gaat en wat je precies wilt zien… De 23 beeldjes en beelden zijn zeer geliefd bij bezoekers om te fotograferen, zelf mee op de foto te gaan of een creatieve eigen invulling te geven aan de verhaaltjes om je heen.
Wil je meer weten over Beelden aan Zee, zoals openingstijden, prijzen en aankomende tentoonstellingen? Kijk dan op BeeldenaanZee.nl.
De beelden voor het museum vind ik ook het leukste
BeantwoordenVerwijderen