Wanneer je in een dierentuin loopt waar ze maki’s hebben, dan reageert bijna iedere bezoekers wel hetzelfde: ‘Ach, kijk zo schattig!’ Ja, met hun donzige vachtjes en grote ogen hebben ringstaartmaki’s hun uiterlijk zeker mee. Wist je dat in Madagaskar – de enige plek op aarde waar je deze en andere maki’s in het wild vindt – de ringstaartmaki vaak als huisdier wordt gehouden? En – wellicht erger nog – wordt verhandeld voor de slacht als zogeheten ‘bushmeat’? Hierdoor is deze halfapensoort op de IUCN lijst geclassificeerd als bedreigde diersoort. Het Lemur Rescue Center op Madagaskar doet er alles aan om deze dieren voor handel en uitsterven te behoeden. (foto: Berry de Nijs/ Writing Berries – Dierenrijk)
Lemur Rescue Center
Het Lemur Rescue Center zet zich op verschillende manieren in voor ringstaartmaki’s en andere lemurs die op Madagaskar leven. Ten eerste vangen ze dieren op die in beslag zijn genomen door de overheid, omdat de ringstaartmaki’s als huisdier werden gehouden, werden gesmokkeld of bestemd waren voor de bushmeat handel. De dieren krijgen goede medische zorg en voedsel. Daarbij worden de opgevangen dieren ook aan elkaar geïntroduceerd, zodat ze een nieuwe familiegroep zouden kunnen vormen. Ten tweede proberen ze de dieren weer in het wild uit te zetten in het Reniala Reserve, dat pal naast het Lemur Rescue Center ligt. Bovendien is dit stuk bos in handen van de organisatie, zodat de dieren ook veel beter beschermd kunnen worden. Het centrum heeft als doel om hun expertise in te zetten bij de rehabilitatie en het transport van alle halfapen op het eiland.
Terugbrengen naar de natuur is niet eenvoudig
Het herintroduceren van gevangen genomen dieren is niet eenvoudig. Veel maki’s worden als kleintje gevangen genomen, waardoor ze nog niet geleerd hebben om hun eigen eten te zoeken – om maar een voorbeeld te noemen. Andere dieren zijn te gestrest in het wild en voelen zich veiliger in een meer gesloten omgeving. Hoewel het centrum altijd eerst zal proberen het dier terug te brengen naar de natuur, hebben ze gelukkig ook een oplossing voor de dieren die het in het wild niet zouden redden. Zij mogen in het opvangcentrum blijven, waar ze voor de rest van hun leven met liefde worden verzorgd. Het centrum heeft hier echter geen onbeperkte ruimte voor, evenals voor de maki’s die op de wachtlijst voor opvang staan, en daarom heeft men de wens om het centrum te gaat vergroten.
Opvangen en educatie
Het hoofddoel van het Lemur Rescue Center is uiteraard om de maki’s op te vangen, te verzorgen en terug te brengen in het wild. Aan de andere kant zet het Franse moederbedrijf NGO Reniala zich ook in om de mensen te leren de maki’s met rust te laten. Zo beheert dit Franse bedrijf verschillende natuurgebieden om zo boskap voor landbouw tegen te gaan. Ook werken ze samen met de plaatselijke bevolking om de natuur te behouden. Het centrum leert de bevolking bijen te houden en te leven van de verkoop van honing. Dit gaat de boskap aanzienlijk tegen. Daarnaast geven ze alternatieven voor energiebesparend koken op een zogeheten ‘rocket stove’. Dit heeft 40% minder brandstof nodig en geeft minder rook. Dit komt de maki’s en hun leefomgeving ook ten goede.
Gesteund door dierentuinen
In de Nederlandse dierentuinen zijn de ringstaartmaki’s de ambassadeurs van hun eigen soort in het wild. Doordat wij hier zien hoe leuk, mooi en sociaal de dieren zijn, kunnen wij de soortgenoten in het wild een handje helpen. Bijvoorbeeld door het Lemur Rescue Center te steunen. Dierenparken als Beekse Bergen, Dierenrijk, AquaZoo Leeuwarden en ZooParc Overloon steunen dit doel via hun overkoepelende Stichting Wildlife. Wil je meer weten of zien hoe je dit doel kan helpen? Ga dan naar
StichtingWildlife.nl of bezoek de Lemur Rescue Center website via
Association-reniala.jimdo.com.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.