vrijdag 15 november 2019

Veilig op de roltrap

Ik vind het heerlijk om de roltrap te nemen. Het is zo lekker relaxt en je komt vanzelf boven of beneden – net waar je heen gaat natuurlijk. Als ik op de roltrap sta, verbaas ik mij wel eens over hoe sommige mensen ermee omgaan. Soms word ik er bijna vanaf geduwd, omdat iemand anders ineens met megahaast om de trein te halen voorbij wil. Of er loopt iemand tegen je boodschappentas aan, zodat je uit balans raakt. ‘Neem dan de trap,’ denk ik dan wel eens. Er zijn echter veel mensen die onveilig met de roltrap omgaan, zo blijkt uit onderzoek van het Liftinstituut. Wist je bijvoorbeeld dat er jaarlijks ruim 500 mensen op de spoedeisende hulp terechtkomen door onveilig roltrapgebruik? Dan is een dagje uit naar een winkelcentrum toch ineens minder leuk… (foto: Liftinstituut)

Roltrapongevallen

Wat voor ongevallen gebeuren er dan op een roltrap? Wat dacht je van struikelen, omdat je bent afgeleid door je smartphone? Je voet tegen de zijkant houden, zorgt ook voor letsel, want je kan zomaar klem komen te zitten tussen de treden. Een sjaal en losse veters die door de roltraptreden worden gegrepen, een kinderwagen of rollator op de roltrap waardoor je omvalt en het jezelf niet goed vasthouden zijn allemaal ongelukjes die veelvuldig voorkomen. Kinderen raken nog wel eens gewond, omdat ze rond en op de roltrap spelen. Zo is het altijd een uitdaging om tegen een dalende roltrap op te rennen. Met alle gevolgen van dien…

Voorlichtingscampagne voor veilig roltrapgebruik

Met de feestdagen voor de deur zijn we vaker in winkelcentra en warenhuizen met roltrappen te vinden. Daarom richt het Liftinstituut zich tijdens de Safety Awareness Week zich op veilig gebruik van de roltrap. De campagne heet ‘Freeze!’ en heeft vooral als kernboodschap dat je stil moet staan op de roltrap. De focus ligt vooral op het winkelende publiek in Nederland. De online campagne bestaat uit ludieke animaties die snel en duidelijk laten zien wat je fout doet en hoe het beter kan. De campagne richt zich vooral op zware spullen, doorlopen aan het einde van de roltrap, rollators en scootmobiels, veters en sjaals en de voet tegen de zijkant van de roltrap zetten. Daarnaast geven ze via Roltrapveilig.nl meer tips voor een veilig gebruik van de roltrap. Zoals: neem de lift of trap met de hond of draag een kleine hond op de roltrap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.