woensdag 27 november 2019

Genieten van… ZooParc Overloon

In Noord-Brabant ligt bij het plaatsje Overloon de gezellige dierentuin ZooParc Overloon. Een uitgestrekt aangelegd park vol bijzondere dieren. De eerste keer dat ik in deze dierentuin kwam, was ik meteen verkocht. Ik was uitgenodigd voor het 12½ jarig ‘huwelijk’ van Witwanggibbons Nonkel en Kanette. Kanette woont inmiddels in Dierenrijk en Nonkeltje leeft helaas niet meer, maar o wat heeft die dag een indruk op mij achtergelaten. Inmiddels heb ik het park meerdere malen bezocht. Heb ik oog in oog gestaan met een reuzenmiereneter, heb ik overstekende reuzenkangoeroes voorrang gegeven en heb ik staan wegdromen bij de witte tijgers. Tijd om ook dit park in de schijnwerpers te zetten in deze rubriek. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over ZooParc Overloon

ZooParc Overloon opende in 2000 haar deuren als onderdeel van de toenmalige Zodiac Zoos (waar ook Aqua Zoo Leeuwarden en Dierenpark De Wissel toe behoorden). Het park had toen ook al een zeer ruime opzet, waarbij recreatie en educatie hand in hand gingen. Het doel was om de verblijven zo natuurgetrouw aan te leggen – iets wat zeker is gelukt. Na het faillissement van de Zodiac Zoos in 2015 werd het park overgenomen door Libéma, bekend van Beekse Bergen en Dierenrijk. Dit gaf een mooie impuls aan het park met nieuwe dieren en nieuwe verblijven. Het is ook geen normale dierentuin, je gaat er op expeditie. Dit begint al bij de ingang waar je de Headquarters (het entreegebouw) betreedt. Van daaruit ga je op wereldreis langs Boulders Beach, Outback, Amazone, Jangalee, Ngorongoro en Forest.


Prijzen en bereikbaarheid

ZooParc Overloon ligt bij Overloon in Noord-Brabant. Het ligt aan de Stevensbeekseweg nummer 21. Met de auto is het heel goed te vinden, want op de ANWB borden wordt vanaf afrit 7 Vierlingsbeek/Overloon de dierentuin al aangegeven. ZooParc Overloon beschikt over twee eigen parkeerterreinen: een aan de kant van de Headquarters, naast het rode panda verblijf, de andere aan de overkant van de weg. Doordeweeks is het ook mogelijk om met het openbaar vervoer ZooParc Overloon te bereiken, in het weekend is dit niet mogelijk. Plan hiervoor je reis in je openbaar vervoer app. Een dagkaart voor iedereen vanaf 3 jaar oud kost € 16,95 (online krijg je € 2,- korting), parkeren kost € 5,- (jaarkaarthouders betalen € 2,50). ZooParc Overloon biedt apart en samen met Dierenrijk abonnementen aan.


Genieten van doorloopverblijven

Wat ik zo tof vind aan ZooParc Overloon is dat je gewoon in grote gedeeltes door de verblijven van de dieren heen wandelt. Het begint al bij de pinguïns waar je gezellig een wandelingetje maakt met deze waggelende zwemvogels. Ook het Outback gebied, waar je overstekende wallaby’s en kangoeroes tegenkomt, is echt schitterend. En dan ben je net pas begonnen aan je expeditie! Aan de andere kant is het heel bijzonder dat je op heel veel plekken ook heel dicht bij de dieren kan komen. Daar hou ik van, want het levert heel veel bijzondere momenten op.


ZooParc Overloon is een lange, uitgerekte dierentuin. De paden zijn zo aangelegd dat je altijd iets te zien krijgt en je meerdere keren op een verblijf uit kan kijken. Zo word je iedere keer weer verrast als bezoeker. Daarnaast zijn er bankjes en terrasjes geplaatst bij deze doorkijkjes. Ideaal om eens even te genieten van de dromedarissen, leeuwen of tapirs.


Het park heeft een grote schare aan dieren, van grote katten tot aan kleine aapjes. Tijdens je wandeling kom je steeds in een ander werelddeel terecht met een eigen naam. Ieder stukje is even mooi aangelegd en heeft een eigen sfeer. Want de aankleding van het park is ook zeer geslaagd. Van de duidelijke bewegwijzering tot de sfeer in en rondom de verblijven, je waant je steeds weer eventjes ergens anders. Zo loop je echt eventjes op Madagascar, het nieuwe maki en fossa-gebied, en bevat de Outback ook typische decorum.


Een van de bijzondere plekken van het park is voor mij Jangalee. Hier wonen twee witte tijgers en twee ‘gewone’ tijgers. Gewoon tussen aanhalingstekens, omdat ik eigenlijk iedere tijger bijzonder vindt. ZooParc Overloon is nog het enige park in Nederland – voor zover ik weet – waar je witte tijgers kan bewonderen. Wat je moet weten is dat witte tijgers geen natuurlijke soort is. Het zijn gewoon Bengaalse tijgers, maar met een kleurfoutje; ze missen het gen dat hun vacht oranjebruin kleurt. Daarom hebben witte tijgers blauwe ogen in plaats van gouden en een witte vacht. Witte tijgers zijn jaren zo gefokt, omdat wij mensen dat mooi vinden, maar de dieren worden eigenlijk teveel doorgefokt – met alle nare gezondheidsgevolgen van dien. Daarom hebben de dierentuinen afgesproken deze dieren wel een thuis te geven, maar er niet meer mee te fokken. Beide kleuren zijn in ZooParc Overloon buren van elkaar en gewoon schitterend om te zien.


Het Ngorongoro gebied is eigenlijk het grootste gedeelte van ZooParc Overloon. Hier wonen de leeuwen (in een op Beekse Bergen-geïnspireerd verblijf), maar ook andere Afrikaanse dieren, zoals de maki’s, giraffen, fossa’s, diverse vogels, dwergnijlpaardjes, flamingo’s en nog veel meer. Je kan overigens helemaal rondom het leeuwenverblijf lopen en het verblijf heeft zelfs een heel bijzonder uitkijkpunt over het verblijf.


Als je deze verblijven en dieren hebt bewonderd, kom je via een doorsteekje bij de Outback gewoon weer uit de bij Headquarters. Aan de andere kant ervan ligt het Forest gedeelte met de uilen, poolvossen, reuzenmiereneter en andere bosbewoners. Zelfs wasberen en wasbeerhondjes, de stokstaartjes en de boshond zijn hier te vinden.


Och en dan heb ik het nog niet eens gehad over de Afrikaanse Wilde honden (een van mijn favoriete diersoorten), de cheeta, de verschillende zwijntjes, aapjes en meer… Er is in ZooParc Overloon is er heel veel te beleven en te zien. Geen wonder dat ik altijd met zoveel foto’s thuis kom…


Voor meer informatie, tickets, verhalen over dieren en meer, bezoek je ZooParc.nl. Wil je meer weten over het feestje van Nonkel en Kanette in 2013? Het verslag lees je hier: Apenliefde in ZooParc Overloon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.