dinsdag 19 november 2019

Broedende pinguïnmannetjes in DierenPark Amersfoort

Het broedseizoen van de zwartvoetpinguïns in DierenPark Amersfoort is in volle gang. De koppeltjes in de Amersfoortse dierentuin zijn er maar druk mee, want beurtelings broedt het mannetje, dan weer het vrouwtje op het gelegde ei. Dit jaar is het extra bijzonder dat ook het enige homostelletje van de kolonie aan het broeden is geslagen. ‘De mannetjes broeden op een ei dat zij op een onbewaakt moment hebben overgenomen van een heterokoppel,’ vertelt dierverzorger Marc Belt. (foto: DierenPark Amersfoort)

Homokoppeltje?

Het klinkt misschien vreemd voor wie niet bekend is met de kolonie van DierenPark Amersfoort, maar ja, er woont een homostelletje in het park. Dat mannetjes zwartvoetpinguïns koppeltjes vormen is helemaal niet zo vreemd. Het is zelfs heel normaal onder deze diersoort. Soms komt het omdat er gewoon een vrouwtje te weinig is in de groep en er dus twee mannetjes overblijven die samen een stelletje vormen voor het leven. Soms omdat ze zich gewoonweg tot elkaar aangetrokken voelen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 1 op de 5 koppels een homostelletje is.

Broeden gaat goed

Hoe de heertjes nu precies het ei hebben bemachtigd, weten de dierverzorgers niet. Wel hebben ze gezien dat het gedupeerde stelletje alweer een nieuw ei heeft gelegd en dat ze deze niet meer uit het oog verliezen. En de mannen? Die zijn heel zorgzaam voor hun ei. Ze broeden om en om. Ook zorgen ze goed voor het nest en elkaar. Het eerste kuiken van de kolonie is inmiddels al uit het ei gekropen. De dierverzorgers hopen dat het homostelletje straks ook hun ei uitbroedt en er een gezond kuiken tevoorschijn komt.

Zwartvoetpinguïns

Zwartvoetpinguïns wonen in zuidelijk Afrika langs de kust, vooral bij Zuid-Afrika en Namibië. Pinguïns broeden tijdens de zuidelijke zomer (omdat het nu zomer is in Afrika broeden de Amersfoortse pinguïns in de noordelijke winter). De zwartvoetpinguïn is de enige pinguïnsoort dat rondom Afrika leeft. Vroeger had hij de naam brilpikkewijn (pikkewijn is een oud-Nederlands woord voor pinguïn), maar later is toch gekozen voor zwartvoetpinguïn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.