Wanneer je een museum betreedt, dan merk je meteen de heel andere sfeer die er hangt. De bezoekers waren buiten nog aanwezig qua gedrag, maar eenmaal binnen gaat men voorzichtiger lopen en veel zachter praten. Want je bevindt je toch midden tussen de (veelal) eeuwenoude creaties van kunstenaars. Maar… moet je eigenlijk fluisteren in een museum? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Rustig genieten
Nee, je hoeft niet te fluisteren of je mond te houden in een museum. Sterker nog: wanneer je in een druk of groot museum bent, hoor je toch ook altijd geroezemoes om je heen? Ben je samen op pad, dan is het des te leuker om over een schilderij, standbeeld of ander kunstwerk te praten. Wat vind je er bijvoorbeeld van en waarom vind je dat? Lijkt het ergens op of juist niet? Echter is het wel fijn wanneer je dit op een rustige manier doet, zodat anderen ook op hun eigen manier van de kunstwerken kunnen genieten. O en sluipen door een museum hoeft natuurlijk ook niet; gewoon lopen is prima.
Hou rekening met elkaar
Sommige mensen willen namelijk in zoveel mogelijk stilte genieten van een schilderij of kunstwerk. Anderen willen juist graag met elkaar praten over wat ze zien. En weer anderen hebben de audiotoer nogal hard op hun oren staan. Zo geniet iedereen op zijn eigen manier van de kunst om zich heen. Maar het is wel fijn om rekening te houden met anderen. Het gesprek kan je ook fluisterend voort zetten of in een andere ruimte als je merkt dat anderen hinder ervan ondervinden.
In stilte verwonderen
Verwonder je jezelf het liefst in stilte? Ga dan vroeg in de ochtend naar het museum, wanneer het nog niet zo druk is. Is het wel iets drukker? Neem dan eerst een zaal met weinig bezoekers. Of blijf wat langer voor een kunstwerk staan, zodat je je er goed op kan concentreren. Je krijgt altijd wel een moment van stilte waarin het kunstwerk helemaal tot je door kan dringen en jij er op en top van geniet.
Niet meteen snauwen
Soms is er een presentatie aan de gang in een tentoonstellingsruimte. Het kan gebeuren dat je als bezoeker daarnaar wilt luisteren, terwijl anderen pratend binnenkomen. Dat kan vervelend zijn, maar hou ook hier een beetje rekening met elkaar. De nieuwe bezoekers hebben misschien niet meteen door dat er een presentatie gehouden wordt. Of dat ze storen bij het kijken naar een video – dit is niet altijd duidelijk te zien wanneer men de zaal of ruimte betreedt. Geef dan rustig aan dat iemand op dat moment stoort, zonder te snauwen. Dat maakt het bezoek een stuk leuker voor iedereen.
Onder de indruk
Maar waarom gaan mensen dan toch fluisteren in een museum? Vaak zijn bezoekers onder de indruk van een schilderij en zijn ze er gewoon stil van. Zoals ik, toen ik voor het eerst de immense doeken van David Hockney zag of de prachtige schilderijen van Rembrandt mag bewonderen. En de laatste keer in het Van Gogh Museum gebeurde mij het weer, op het moment dat de Zonnebloemen werden opgehangen… En als je dan toch iets wilt zeggen, dan komt het er fluisterend uit. Dat overkomt je gewoon en is vaak niet te verklaren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.