Wat zijn neushoorns toch prachtige dieren! Een paar weken geleden heb ik mij weer eens verwonderd over hoe groot en mooi ze zijn, bij de opening van het nieuwe Indische neushoorn verblijf in Dierenrijk. Tijdens de opening van het verblijf werd ook meteen aangestipt dat het met de neushoorns in het wild helemaal niet zo goed gaat. Veel soorten worden met uitsterven bedreigd. Stichting Wildlife – de overkoepelende stichting voor natuurbehoud van de Libéma dierentuinen – zet zich daarom al jaren in voor Save the Rhino. En daarom staat deze maand in Goed Doel Save the Rhino centraal. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Dierenrijk, 2019)
Vijf soorten neushoorns
Wist je dat er vijf soorten neushoorns zijn in de wereld? Je hebt de witte neushoorn, de grootste en ook wel breedlipneushoorn genoemd. Dan is er nog de zwarte neushoorn, de puntlipneushoorn genoemd. De zwarte en witte neushoorns wonen in Afrika. Dan is er nog de kleinere Sumatraanse neushoorn, de Javaanse neushoorn en de Indische neushoorn, die ook bekend staat onder de naam pantserneushoorn. De zwarte, witte en Sumatraanse neushoorn hebben een grote hoorn met daarachter een stomp. Net alsof daar een tweede hoorn hoort te zitten. De Javaanse en Indische neushoorns hebben dit niet.
Bedreigd door de hoorn
Iemand heeft ooit bedacht dat die hoorn van de neushoorn iets magisch is. Het wordt daarom in veel traditionele middelen gebruikt, waaronder vermeende potentie verhogende middeltjes, koortsmedicijn en hulp bij verkoudheid. Helaas is er niets magisch of medicinaals aan een neushoorn hoorn. Het bestaat uit keratine, net als onze nagels en haren. Helaas wordt dit nog steeds niet ingezien en wordt er volop gejaagd op deze fantastische dieren.
Save the Rhino beschermt de neushoorn
Om de neushoorns in het wild te redden en voor uitsterven te behoeden, doen veel dierenparken in Nederland mee met het Europees Fokprogramma. Maar zij zetten zich ook in voor Save the Rhino. Save the Rhino is er namelijk voor alle neushoorns, Afrikaanse en Aziatische. Deze Engelse organisatie leidt zelf rangers op die gebieden met wilde neushoorns beschermen. Hierbij zetten de rangers geregeld hun eigen leven op het spel om zo de stropers op te pakken.
Educatie is heel belangrijk
Naast actieve bescherming zet Save the Rhino zich ook in voor een betere educatie. Hoe meer lokale bewoners leren over het belangrijk van de neushoorn voor de wereld, des te beter kunnen ze worden beschermd. Dit doet Save the Rhino bijvoorbeeld in Mkomazi park in Tanzania. Hier hebben zij een schoolbus gekocht waarmee ze leerlingen uit de omliggende dorpen het park mee in nemen. Tijdens de rit leren de kinderen meer over de dieren en het belang van beschermen. Ook voert Save the Rhino campagne in China en Vietnam om ervoor te zorgen dat de vraag naar neushoorn hoorns vermindert. Ze willen de bewoners bewust maken dat de hoorn helemaal niet magisch of geneeskrachtig is.
Educatie in dierentuinen
Dierenparken in Nederland dragen ook een actief steentje bij aan de bewustmaking van hoe gewoon zo een hoorn van een neushoorn is en dat deze veel beter tot zijn recht komt op de neus van het dier zelf. Wil je deze prachtige dieren van dichtbij bekijken? In de Libéma parken Dierenrijk (Indische neushoorn) en Safaripark Beekse Bergen (witte neushoorn) kom je ze tegen. Maar ook in DierenPark Amersfoort (Indische neushoorn), WILDLANDS (witte neushoorn), Burgers’ Zoo (witte neushoorn) en Blijdorp (Indische en zwarte neushoorn). In Ecomare op Texel staat een model van een wolharige neushoorn. Alle parken zetten zich door middel van verschillende projecten in om de neushoorn voor uitsterven te behoeden.
Websites
Wil je weten wat jij voor de neushoorn kan doen? Kijk eens op de website van Save the Rhino,
SavetheRhino.org, of ga naar je favoriete dierentuin en ontdek meer over deze bijzondere dieren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.