woensdag 24 juli 2019

Genieten van… Blijdorp

Wanneer ik met de trein naar Rotterdam ga, dan passeer ik altijd Diergaarde Blijdorp. Aan de ene kant zie ik dan de vlindertuin liggen en aan de andere kant zijn de leeuwtjes vaak buiten te zien. Ook het okapi-verblijf, het giraffenhuis en de speeltuin tegenover de woonplek van Bokito en zijn familie zijn vanuit de trein goed te zien. Heerlijk vind ik dat. Helemaal als ik ook daadwerkelijk op weg ben naar de dierentuin. Het is er altijd genieten en er is heel veel te zien. Daarom staat deze Rotterdamse dierentuin vandaag centraal in Genieten van… (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Diergaarde Blijdorp

Blijdorp is een van de oudste dierentuinen van Nederland. Het stamt al uit 1856. Twee spoorwegbeambten huurden een spoortuintje als huisvesting voor hun collectie tropische, exotische vogels. De hobby groeide al snel uit tot De Rotterdamsche Diergaarde met een nieuwe directeur in 1857. De beste man, Henri Martin, was daarvoor leeuwendompteur van beroep. De verzameling dieren en tropische planten werd met de jaren groter en groter. Echter moest het park van het Rotterdamse gemeentebestuur plaats gaan maken voor woningbouw. In 1938 startte de bouw van de nieuwe verblijven in de Blijdorp polder, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. Heel bijzonder, want Blijdorp was daarmee een van de eerste tuinen van de wereld ontworpen door dezelfde architect. Terwijl de bouw in volle gang was, barstte de Tweede Wereldoorlog los. Ook de oude Diergaarde overleefde de bombardementen niet en veel dieren kwamen hierbij om. Gelukkig kon een groot deel van de dieren wel al overgebracht worden naar de nieuwe tuin. Op 7 december 1940 (nog vol in de oorlog dus) opende Diergaarde Blijdorp officieel haar deuren. Het park is door de jaren heen telkens aan verandering onderhevig geweest, waarbij nieuwe verblijven verrezen en de dieren genieten van een prachtige plek.


Prijzen en bereikbaarheid

Diergaarde Blijdorp is heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het ligt op nog geen kwartier lopen van het station. Je komt dan uit bij de historische ingang aan de stadszijde aan de Blijdorplaan gelegen. Ook met de auto is het park zeer goed te bereiken. Je parkeert dan op het grote parkeerterrein aan de nieuwe hoofdingang bij de Van Aerssenlaan. Op het parkeerterrein zijn plekken voor elektrische auto’s en je vindt er een fietsenstalling. Ook aan de oude poort is een fietsenstalling. Deze is onbewaakt. Aan de kassa betaalt een volwassene € 24,50, kinderen tussen 3 en 12 jaar mogen voor € 20,- naar binnen en kindjes onder de 3 gratis. Een dagkaart voor het parkeren kost € 9,-.


Genieten van een grote diversiteit

Blijdorp is een zeer grote dierentuin en heeft veel te bieden. Hier zal je wel wat afstanden voor moeten lopen. Gelukkig rijdt er ook een elektrisch treintje door het park waar je (tegen betaling) snel van het ene naar het andere park kan afreizen. Jawel: gescheiden door een spoorbrug geniet je eigenlijk van twee dierenparken: het oude, meer historische deel en natuurlijk het nieuwe gedeelte. In het nieuwe deel vind je vogels, alpaca’s, het Oceanium met zijn pinguïns, zeeleeuwen en haaientunnel, de vlindertuin en natuurlijk het verblijf van mijn favorieten: de ijsbeer.


Eenmaal onder het spoor door, kom je in een heel andere wereld terecht. Hier wonen de Aziatische leeuwen, de olifanten, neushoorns en nog meer imposante dieren. Je wandelt van Azië naar Afrika en ontdekt overal prachtige diersoorten. Ook Europa en Oceanië zijn vertegenwoordigd, evenals Amerikaanse diersoorten. Je maakt er echt een kleine wereldreis dankzij de bijzondere flora en fauna.


Ik ga altijd even buurten bij de olifanten, de uilen, leeuwen en natuurlijk de okapi en de amoerpanter. Maar een dagje Blijdorp is voor mij niet compleet zonder de ijsberen. Ik hou van beren en ijsberen zijn zo mooi om te zien. Hoe ze bewegen en zwemmen, maar ook hoe die kleine zwarte oogjes je aan kunnen kijken vanachter het glas. Zo heb ik een paar jaar terug heel lang bij de spelende, duikelende kleintjes staan kijken en stond ik afgelopen december heerlijk te genieten van de ijsbeer die weer van het zonnetje genoot.


Daarnaast vind ik het heel mooi om wat onbekendere diersoorten te bewonderen in Blijdorp. De manoel bijvoorbeeld en de vissende katten zie ik niet vaak. En het zijn juist van die prachtige dieren om zeker even bij stil te staan – en te zoeken in het verblijf.


En dan heb ik het nog niet over de gelada’s, Bokito en zijn familie en al die andere bijzondere dieren gehad die Diergaarde Blijdorp zo een mooie dierentuin maken. Het kent heel oude verblijven, die nodig een opknapbeurt kunnen gebruiken, maar er zijn ook moderne, nieuwe verblijven, zoals het okapi verblijf, die er tip top uitzien. Het park is volop in beweging en de mensen werken hard aan het vernieuwen van oude verblijven. En dat zie je. Het park biedt veel wandelroutes, waarbij je gemakkelijk alle dieren kan bezichtigen. Al met al is Blijdorp een gezellige, grote dierentuin waar je met gemak een hele dag zoet bent.Voor meer informatie, openingstijden en entreeprijzen kijk je op DiergaardeBlijdorp.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.