donderdag 11 juli 2019

Genieten van... Burgers’ Zoo

In Arnhem ligt een prachtige, grote dierentuin die ik graag minstens een keer per jaar bezoek. En het maakt eigenlijk niet uit wanneer in het jaar ik dat doe. Want zowel op regenachtige, koude dagen is het er heerlijk als op zonnige dagen. De reden daarvoor is simpel: Koninklijke Burgers’ Zoo bevat verschillende, zeer natuurgetrouwe, overdekte ecodisplays en er zijn diverse binnenverblijven voor de dieren waar je een kijkje mag nemen. Daarnaast vind ik het ook weer heel mooi dat er zoveel verschillende dieren wonen en dat het park in het heuvelachtige gebied van de Veluwe is mee gelegd. Hierdoor moet je wel eens een heuveltje beklimmen, maar dat is zeker de moeite waard. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Burgers’ Zoo

Burgers’ Zoo in Arnhem kent een zeer lange en rijke geschiedenis. Johan Burgers (naamgever aan het park) opende namelijk in 1913 de voorloper van de Arnhemse dierentuin genaamd Faisanterie Buitenplaats. De dierentuin groeide langzaam uit tot wat het nu is. Daarbij liep het wel altijd voorop in visie, creativiteit en de bouw van de dierverblijven. In 1988 uitte dit zich bijvoorbeeld in de eerste van de ecodisplay’s: Burgers’ Bush. Dit stukje tropische regenwoud huisvest verschillende vogels. De Ocean en Desert zijn ook beide overdekt. Rimba (stukje Maleisië) en Safari bieden beide een prachtige gethematiseerde wandelroute. De nieuwste ecodisplay is de vorig jaar geopende Mangrove. Dit weerspiegelt een stukje Belize, wat Burgers’ Zoo in het echt ook al tijden beheert. De vele diersoorten, natuurlijke thematisering en het echte familiebedrijf bieden iedere bezoeker een unieke belevenis.


Prijzen en bereikbaarheid

Als je graag met het openbaar vervoer reist, dan is Burgers’ Zoo zeer goed te bereiken. Ga met de trein naar Station Arnhem en pak daar buslijn 3 naar Burgers’ Zoo. Deze bus vertrekt ieder kwartier en je wordt voor de deur van het park gebracht. Kom je met de auto naar Burgers’ Zoo dan is dat ook zeer goed te doen. De unieke heuvelachtige parkeerplaats biedt ruimte voor zeer veel auto’s. Voor € 6,- parkeer je hier de hele dag. Abonnementhouders kunnen nog een parkeerabonnement afsluiten, zodat je je daar niet meer druk over hoeft te maken. Kinderen tot en met 3 jaar oud gaan gratis mee naar binnen, kinderen van 4 tot en met 9 jaar betalen € 20,50 en volwassenen € 23,50. Overigens betaal je € 1 per ticket minder als je online je ticket koopt via de website van Burgers’ Zoo.


Genieten van prachtige ecodisplay’s

Voor mij is Burgers’ Zoo de plek waar je echt even op wereldreis gaat door prachtige en bijzondere verblijven. Bij binnenkomst is het al genieten van de pinguïns en verderop van de olifanten op leeftijd. En daar is ook de ingang van de eerste ecodisplay, de Bush. Burgers’ Bush huisvest bijzondere bewoners die houden van de klamme, tropische warmte van het tropisch regenwoud. Er is een restaurant in Aziatische sferen en een waterval waar je wel heel dichtbij kan komen. Via een doorgang betreedt je via de Bush ook gemakkelijk Burgers’ Ocean waar je op ontdekkingsreis gaat door de wereldzeeën. Of neem de mijngang naar Burgers’ Desert en geniet van een renkoekoek, klimbokken en nog veel meer.


Persoonlijk hou ik het meest van Burgers’ Mangrove. Dit stukje Belize huisvest namelijk vlinders (heel veel vlinders), krabbetjes, eendjes en… zeekoeien! Van bovenaf kun je de dieren optimaal observeren. Het water is namelijk heel helder. Er is ook een stukje panoramaraam waar je de zeekoeien onder water ziet zwemmen (en eten). Dit jaar is er voor het eerst een zeekoetje geboren in de Mangrove. Heel bijzonder om zo een mooi kalfje te mogen zien.


Daarnaast wandel ik ook zeer graag door Rimba. Dit is een klein stukje Maleisië in Arnhem. Je vindt hier onder meer de Sumatraanse tijgers, Maleise beren, Siamangs, brilaapjes, diverse herten en nog veel meer bijzondere dieren. Tijdens de wandeling heb je de mogelijkheid om bij de diverse dieren ook binnen te kijken. Bij kouder weer is dat bijvoorbeeld erg leuk, omdat je dan toch de dieren van heel dichtbij ziet. Er is in de Rimba ook een reptielengrot met slangen.


Wist je dat Burgers’ Zoo als eerste een doorrij safari had waar je met je eigen auto door mocht rijden? Helaas is dit niet meer, maar de Safari is wel gebleven als gebied. Wandel over de hoge, houten loopbrug en kijk uit over de savanne met zebra’s, giraffen en neushoorns. Geniet van de cheeta’s die al jaren lang voor veel nakomelingen zorgen. En de leeuwen wonen hier natuurlijk.


En dan heb ik het nog niet eens over de vele tropische vogels, de gorilla’s, ringstaartmaki’s, chimpansees, flamingo’s en roofvogels gehad die in het park leven. Burgers’ Zoo heeft echt een heel bijzondere en uitgebreide collectie dieren die stuk voor stuk in een natuurlijk verblijf wonen. Soms moet je even zoeken om de dieren te zien. Daar hou ik persoonlijk erg van. Dat betekent namelijk dat het park ruimte biedt aan hun bewoners. Daarnaast vind ik het erg mooi dat het park oude olifanten huisvest, zodat ze van hun oude dag kunnen genieten. Burgers’ Zoo is altijd in beweging en vernieuwd geregeld het park. Zo blijft het ook verrassend voor mij als bezoeker.


Voor online tickets, entreeprijzen, bereikbaarheid, informatie en meer kijk je op BurgersZoo.nl.

1 opmerking:

  1. Ik ben hier al veel te lang niet geweest. Vroeger ging ik er regelmatig heen

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.