woensdag 17 juli 2019

Genieten van… Het Rembrandthuis

In het hart van Amsterdam, aan de Jodenbreestraat, ligt een pittoresk huis. Het is statig met een trapje naar de voordeur. De ramen kunnen worden afgesloten met typerende groene luiken. Het is een prachtig huis om te zien. En daarbinnen… daar woonde de meester van de Gouden Eeuw. De schilder die wereldwijd beroemd is dankzij zijn prachtige portretten. De man die dit jaar de kunstwereld domineert: Rembrandt van Rijn. En het allerleukste is dat je een kijkje binnen mag nemen in hét huis van de Meester. Dit keer in Genieten van… neem ik je mee naar Het Rembrandthuis. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over Het Rembrandthuis

Het Rembrandthuis biedt twee verschillende belevenissen. De eerste is de wandeling door het echte woonhuis waar Rembrandt en zijn vrouw hebben gewoond tussen 1639 en 1658. Maar ook de plek waar hij een atelier had, zijn verzameling onderbracht en nieuwe schilders opleidde. Het huis is zoveel mogelijk in de oude staat teruggebracht, compleet met meubels en schilderijen aan de wand die Rembrandt verhandelde. Het tweede deel ligt in het moderne, aangesloten entreegebouw. In dit gebouw bevindt zich de entree, de shop, toiletten en kluisjes. Én nog twee verdiepingen met museumruimtes voor aanverwante wisseltentoonstellingen. Dit gebouw is bereikbaar via de zolder van Het Rembrandthuis en brengt je vervolgens weer naar beneden. Het Rembrandthuis vertelt als museum zo én het verhaal van Rembrandt én laat via gethematiseerde tentoonstellingen weer andere facetten van de kunstenaar zien.


Prijzen en bereikbaarheid

Omdat Amsterdam goed bereikbaar is met de trein, is het zeker aan te raden om met het openbaar vervoer naar Het Rembrandthuis af te reizen. Het ligt op 15 minuten lopen vanaf het Centraal Station, maar je kan natuurlijk ook een metro nemen. Dichtstbijzijnde metrostations zijn Waterlooplein en Nieuwmarkt. Hier komen alle lijnen. Of neem de tram, want tramlijn 14 stopt ook op het Waterlooplein. Toch liever met de auto? De dichtstbijzijnde parkeergarage is ParkKing Waterlooplein. Als Museumkaarthouder heb je gratis toegang tot het museum (uiteraard op vertoon van de pas). Kinderen tot en met 5 jaar mogen ook gratis naar binnen. Kinderen van 6 tot met 17 jaar betalen € 5,- entree en volwassenen (vanaf 18 jaar) € 14,-. Voor de meest actuele prijzen kijk je natuurlijk op de website.


Genieten bij de Meester thuis

Het is altijd leuk om even bij mensen thuis te mogen koekeloeren. En om bij de grote Meester zelf binnen te gluren, tja, dat vind ik dan weer helemaal fantastisch. Aan de hand van een inventaris uit de 17de eeuw zijn alle meubels weer teruggevonden. Ook is aan de hand van schilderijen, tekeningen en andere documenten het huis opnieuw ingericht. Dat is best bijzonder. En je hebt echt het gevoel dat Rembrandt ergens rondwaart in zijn huis. Al zat hij niet in zijn stoel voor het raam te wachten en was hij ook niet in de keuken te vinden. Wat ik erg leuk vind is het ‘poppenhuis’ voordat je de keuken betreedt. Dit is een gedetailleerde maquette van het huis.


Overal in het huis hangt kunst. Niet alleen van Rembrandt. Als kunstenaar verzamelde hij ook werken van anderen die hij dan weer aan kunstliefhebbers doorverkocht. Via de smalle wenteltrap verken je etage na etage van het huis. Zo kom je vanzelf in de slaapvertrekken, zit er een kantoortje onder de trap en ontdek je dat je vanaf de tweede verdieping via de ramen op de overloop naar beneden kan kijken. Er is een ruimte met een drukpers en natuurlijk het atelier van de grote Meester zelf. Hier worden geregeld educatieve presentaties gehouden.


Op de etage van het grote, lichte atelier van Rembrandt zelf, is ook een kamer gewijd aan de uitgebreide verzameling van Rembrandt. Als kunstenaar kon hij zelf niet veel reizen, maar hij kon wel exotische dieren, schelpen en beelden mee laten nemen via de scheepvaart. De Gouden Eeuw bleek een schatkamer te zijn voor verzamelaars, dankzij wereldreizigers, toeristen en de VOC. Dit levert een eclectische verzameling op die netjes bij elkaar zijn gezet in Het Rembrandthuis. Ook is er in het huis een bijzonder kamertje ingericht waar er van alles over de etsen van Rembrandt wordt verteld. Ik hou enorm van de etsen van Rembrandt en werd spontaan verliefd op de ets van een slapend hondje…


De zolder van Het Rembrandthuis is ook heel erg bijzonder. Dit is namelijk het atelier van de leerlingen van Rembrandt. Iedere leerling had zijn eigen werkplek die door middel van houten schotten werd gescheiden van de andere werkplekken. Zo kon iedereen in alle rust werken aan zijn schilderijen. Iedere werkplek is voorzien van plankjes, een ezel en een kruk natuurlijk om op te zitten. Vanuit het atelier heb je een prachtig uitzicht over Amsterdam. Maar het brengt je ook naar het andere gebouw waar je geniet van de wisseltentoonstellingen. Het Rembrandthuis is niet een heel groot museum, maar laat zeker een grote indruk achter.


Voor meer informatie, openingstijden en tickets kijk je op Rembrandthuis.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.