dinsdag 2 juli 2019

De eikenprocessierups en je dagje uit

Het is een ware plaag: die eikenprocessierupsen. Er zijn er dit jaar alweer meer dan andere jaren. Dat komt door de droge zomers en niet al te koude winters. Het is op zich geen ramp dat deze grijszwarte met witte haren bezaaide rupsen zich ophouden rondom zomereiken, maar eikenprocessierupsen veroorzaken toch echt veel overlast. De rups zelf niet, maar de brandharen wel. En dat kan weer roet in het eten gooien voor je dagje uit. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een kleine zwartgrijze rups met lange witte haren. Het is de rups van de eikenprocessievlinder, een bruingekleurde nachtvlinder. Oorspronkelijk komen deze rupsen en vlinders vooral voor in Zuid-Europa, maar de afgelopen jaren zijn ze flink naar het noorden opgerukt. De naam van deze rups komt voort vanuit het feit dat de nesten zich op de eiken (meestal zomereiken) bevinden. Overdag zitten de rupsen voornamelijk in hun nesten aan de zonnige kant van de boom. ’s Nachts wandelen ze – op zoek naar eten – in een lange processie achter elkaar aan. Vandaar dus de naam eikenprocessierups.

Overlast door brandharen

Het grote probleem van de eikenprocessierups zijn de brandharen. De rups heeft lange witte haren, dat zijn echter niet de brandharen. De brandharen zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang en hebben een pijlvormig uiterlijk met weerhaakjes. Vergelijk het eigenlijk maar met de gifpijltjes die door kwallen worden afgeschoten als je ze aanraakt. Het is een verdedigingsmechanisme van de kwal. En ook van de rups. De haren kunnen door die weerhaakjes zich gemakkelijk hechten aan de huid, longen of in je ogen. Vervolgens kunnen de stofjes die de brandharen afscheiden in de huid een op een allergie lijkende huiduitslag veroorzaken met veel jeuk en rode bultjes.

Wat moet je doen

Ben je in aanraking gekomen met de brandharen van een eikenprocessierups? Spoel de huid dan af met water. Zo laten de haartjes het snelst los. Vervolgens behandel je de aangetaste huid met bijvoorbeeld aloë vera of een speciale zalf van de apotheek. Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts als je koorts, braken en duizeligheid bij komt kijken. Of wanneer de haren in de ogen terecht gekomen zijn. Ga ook altijd naar de huisarts als kinderen in aanraking zijn gekomen met de rupsen. Heb je overigens een nest gespot in de tuin of je omgeving? Neem dan direct contact op met de gemeente. Zij komen het nest dan verwijderen.

Let op je hond

Huisdieren zijn zeer gevoelig voor de brandharen van de eikenprocessierups. Vooral honden kunnen er heel ziek van worden. Omdat honden de brandharen van hun lichaam willen likken, komen ze ook op hun tong en in hun lichaam terecht. Hierdoor kan de tong verlamd raken. Om je hond te beschermen, vermijd je plekken met eikenbomen of waar de rupsen zijn gespot. Heb je het vermoeden dat je hond in aanraking is geweest met de rupsen? Ga dan direct naar de dierenarts om je hond te helpen.

Eikenprocessierupsen en je dagje uit

Helaas kom je de eikenprocessierups ook zomaar tegen in de dierentuin of een pretpark. Zelfs al werken de parken heel hard om alle nesten te verwijderen. Let daarom goed wanneer je langs of onder eikenbomen loopt (ook met de hond). Mocht je toch nog een nest tegenkomen, loop dan gerust naar een medewerker toe van het uitje waar je bent. Want zo worden de nesten nog sneller weggehaald en geniet je zonder brandharen van een leuk dagje uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.