maandag 15 juli 2019

Hond Gezond: In de auto

De grote vakantie staat voor de deur. Nog maar een paar daagjes en ook regio Midden sluit de schooldeuren voor zes weken vakantiepret. De zomer is het moment om met het gezin te genieten van een welverdiende vakantie naar tropische bestemmingen. Of minder tropische bestemmingen, net waar jullie natuurlijk zin in hebben. Ga je deze zomer met de hond op pad? Hou hem dan met deze tips veilig en gezond in de auto. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Autogordel voor de hond

Mijn hondje heeft de achterbank tot zijn beschikking als we op vakantie gaan. Dat is lekker luxe voor hem en hij heeft lekker de ruimte om uitgestrekt een slaapje te doen. Zit je hond ook op de achterbank? Zorg dan altijd voor een autogordeltje voor de hond. Er zijn verschillende autogordeltjes voor honden verkrijgbaar. Zo zijn er harnasjes met een speciaal riempje verkrijgbaar, maar ook losse riempjes zonder tuigje. De riempjes klik je in de ontvanger van de autogordel en vervolgens klip je deze met de speciale sluiting vast aan het tuigje of harnasje van de hond. Zo zit je hond het meest veilig. Artsen en specialisten raden vooral het gebruik in combinatie met een tuig of harnas aan in plaats van een halsband. Mocht er iets gebeuren dan vangt het tuigje de klap namelijk beter op dan een halsband.

In de bench

Een tweede optie is de speciale autobench voor de hond. Deze wordt bij voorkeur gezekerd in de achterbak en tegen de rugleuning van de achterbank geplaatst. Metalen benches zijn (volgens een test van de ANWB) het meest veilig. Let wel: zet je hond niet meteen in de bench, maar laat hem eerst wennen aan het metalen gevaarte. Benchtraining is namelijk heel belangrijk als je hond niet gewend is aan een bench. Een metalen bench kan namelijk eng zijn, in plaats van veilig. Heeft je hond al benchtraining gehad, dan is een autobench zeker geen probleem.

Regels in Nederland

Wist je dat…er in Nederland (nog) geen gordel of benchverplichting geldt voor je hond? Op de website van de ANWB staat te lezen dat er geen vaste wetten zijn, maar dat het vervoer van een hond in de auto niet mag ‘leiden tot gevaarlijke situaties of verkeershinder’. Ga je met je hond naar het buitenland, dan gelden er vaak wel heel andere regels en wetten. Check daarvoor het artikel over landeninformatie van de ANWB, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Stop regelmatig

Net als jij wil je hond ook even de pootjes strekken tijdens een lange rit. Stop daarom regelmatig, zodat je hond even kan rennen, wandelen, plassen, spelen en meer. Na zo een lekker actieve pauze vind je vriendje het best dat hij weer in de auto gaat voor een paar uur rijden. Tijdens de pauze is het ook verstandig de hond goed te laten drinken en eventueel te laten eten.

Nooit achterlaten

Hoe je je hondje ook vervoert in de auto, het is altijd belangrijk dat je voldoende water voor hem bij je hebt. Wij drinken immers ook in de auto, helemaal als het warm is. Honden hebben het veel sneller warm dan mensen. Dat komt omdat honden niet zweten, zoals wij dat doen. Honden moeten hijgen om hun lijf te koelen. Een slokje drinken extra en een koelband (te koop bij de dierenspeciaalzaak) helpt om het hoofd (en lijf) koel te houden. Ook heel belangrijk: laat je hond nooit achter in de auto. Op warme dagen verandert je auto al snel in een hete oven. Een hond raakt dan al binnen vijf tot tien minuten oververhit en kan daardoor flauw vallen en zelfs sterven door het gebrek aan koelte en zuurstof. Zelfs een auto met een open raampje verstikt en oververhit je hond in korte tijd. Laat je hond dus nooit achter in de auto. Zie je deze zomer een hond alleen in een auto zitten? Verwittig dan de politie en tik gerust een ruitje in. Het gaat namelijk hier om een zaak van leven of dood en dan ben je als intikker niet aansprakelijk voor het breken van de autoruit. Hierover lees je ook meer op Plusonline.nl die hier een heel artikel over plaatste in 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.