Onder de zeespiegel, niet zichtbaar vanaf het strand, liggen voor de kust van Nederland zeer veel scheepswrakken, zowel in de Noordzee als in de Waddenzee. Deze scheepswrakken zijn stille getuigen, vol waardevolle schatten, die meer vertellen over het maritieme verleden van Nederland. Het zeventiende-eeuwse Palmhoutwrak dat een aantal jaar geleden is gevonden in de Waddenzee is zo een schatkamer die ons een kijkje in het verleden verschaft. De stukken worden allemaal onderzocht en gerestaureerd door kenners en historici in het Rijksmuseum. Deze week werd er een bijzonder stuk gepresenteerd uit de vele vondsten: een zeventiende-eeuwse poederdoos. (foto: Prov.NH)
Unieke vondsten
Het Palmhoutwrak is al beroemd geworden dankzij de vondst van een zijden jurk die zelfs na al die jaren onder water te hebben gelegen, in perfecte staat verkeerde. De jurk en het verhaal ervan is te bewonderen in
Kaap Skil op Texel. Maar dat is slechts een van de vele bijzondere vondsten die het wrak nu al heeft opgeleverd.
Chique poederdoos
Deze week werd er een unieke poederdoos getoond die tot de vondsten behoort uit het wrak. De poederdoos is gemaakt van verguld messing. Zoals gewoon in die tijd werden er mooie afbeeldingen op de poederdoosjes gemaakt. Vooral de meest luxe poederdoosjes hadden de mooiste afbeeldingen. Dat geldt ook zeker voor deze vondst. Op het deksel wordt het verhaal van Leda en de zwaan afgebeeld, naar het mythologische verhaal uit de Oudheid. Volgens het verhaal veranderde de Griekse oppergod zichzelf in een zwaan om zo Leda, een getrouwde vrouw, te kunnen verleiden. Op de achterkant van het doosje is ook een afbeelding aangetroffen, maar het onderzoek naar de betekenis daarvan loopt nog. Het rijk versierde poederdoosje heeft honderden jaren op de zeebodem vertoeft en dat is te zien. Het zoute water heeft de details aardig aangetast. Zodra de vondst is onderzocht, zal het worden gerestaureerd om daarna tentoongesteld te gaan worden in Museum Kaap Skil.
Samenwerking
Om alle vondsten te kunnen onderzoeken, conserveren en restaureren werken onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum samen in opdracht van de provincie Noord-Holland. Zodra alle stukken zijn onderzocht zal er in Museum Kaap Skil een permanente tentoonstelling worden ingericht, waar het verhaal over het schip en haar inventaris wordt verteld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.