donderdag 25 januari 2018

Museumnieuws uit het Van Gogh Museum

Vaak vergat de kunstenaar zijn naam te vermelden op een werk dat wij nu zien als kunstwerk. Tekeningen en voorstudies bijvoorbeeld of werken waarvan de kunstenaar zelf niet de waarde van in zag. Inmiddels is de kunstwereld altijd op zoek naar dergelijke parels en is er vorige week een nieuwe teruggevonden van de hand van niemand minder dan Vincent van Gogh. Vorige week werd dit bekend gemaakt in Singer Laren, bij de opening van de tentoonstelling Impressionism & Beyond. A Wonderful Journey waar de nieuwe tekening prijkt naast een tekening geleend van het Van Gogh Museum. (foto’s: Van Gogh Museum)

Twee tekeningen in Singer Laren

Op 16 januari werden de twee tekeningen van Vincent in Singer Laren onthult door John Fentener van Vlissingen van de Van Vlissingen Art Foundation en Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum. Over de eerste tekening bestond nog wat twijfel, maar nu beide tekeningen goed bestudeerd zijn door de kenners van het Van Gogh Museum is alle twijfel weggenomen: beiden zijn van Vincent. De stijl is onmiskenbaar en beide werken lijken op elkaar qua technieken, onderwerp en papiersoort.


Links de nieuw ontdekte tekening van de Van Vlissingen Art Foundation, rechts de tekening uit de collectie van het Van Gogh Museum (Vincent van Gogh Stichting).

Nieuw schilderij Edvard Munch voor collectie

Naast nieuwe vondsten van Vincent van Gogh heeft het Van Gogh Museum ook een nieuw schilderij aan de eigen collectie toegevoegd. Niet van de hand van Vincent, maar van collega schilder Edvard Munch (onder meer bekend van het iconische werk De Schreeuw). Het gaat om het portret van Duitse wetenschapper Felix Auerbach uit 1906, dat Munch in opdracht van de geportretteerde maakte. Het imposante werk is voor het eerst in Nederland te zien en daarom is er direct een speciale presentatie aan gewijd. Waarom het museum dit stuk heeft aangekocht, is overduidelijk. Munch & Van Gogh worden als kunstenaars vaak in een adem genoemd. Tijdens de tentoonstelling Munch | Van Gogh uit 2015 kwamen de parallellen en de verschillen van beide kunstenaars duidelijk naar voren. Toch kon je zien dat Munch zich door Van Gogh heeft laten inspireren in zijn werken. Iets wat je in dit portret ook zeker terugziet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.