zondag 7 januari 2018

Spelen met Kerstbomen in DierenPark Amersfoort

Afgelopen dinsdag kondigde ik al aan dat je vandaag (zondag 7 januari) je Kerstboom bij DierenPark Amersfoort in kon leveren voor de dieren. Als bedankje kregen bezoekers € 5 korting op het entree en abonnementhouders een waardebon voor een warm drankje. Op deze koude, winterse zondag nam ik een kijkje bij de Kerstbomenactie van het Amersfoortse dierenpark. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort)

Kies zelf je dier

Bij aankomst in het park vanmorgen rond 10 uur lagen de eerste ingeleverde bomen al klaar op het plein voor de ingang. Uit menig achterbak of van menig autodak werden de bomen naar het plein gebracht. Daar konden de bezoekers zelf kiezen of de boom naar de Japanse makaken, Aziatische olifanten, Siberische tijgers of de kamelen zou gaan. Om 11 uur kregen de eerste dieren hun bomen al, dus tijd om het park in te gaan.

Genieten van de dieren

De Japanse makaken kregen als eerste de bomen aangeboden. Samen met andijvie en broccoli. Nieuwsgierig als ze zijn, kwamen ze meteen kijken bij de groene bomen. Er werd al volop tussen de takjes gezocht en aan de bast geplukt. Al was eten toch wel iets interessanter op dat moment. De olifanten ontvingen een heel bos aan kerstbomen. Deze werden door de verzorgers ‘geplant’ in het zand en versierd met appels. De olifanten vonden het geweldig: de grote dames hadden de appels al snel gevonden, Kyan slingerde menig boompje door het verblijf en de kleintjes… die vonden het allemaal nog wel spannend. Al gingen ze natuurlijk wel op onderzoek uit. Om 13.00 uur waren de kamelen aan de beurt. Ook hier waren de verzorgers druk met het ‘planten’ van bomen en het versieren ervan. In plaats van slingers en ballen werd er hooi en ander eten in de bomen gedrapeerd. Op een drafje kwamen de kamelen snel kijken naar de gekke dingetjes die in de boom hingen en lieten na onderzoek het hooi en de brokjes zich al herkauwend goed smaken.Spektakel bij de tijgers

Tot slot kregen de tijgers Ilya en Angara hun boompjes. Onder grote belangstelling werden de bomen samen met een lekker stuk vlees aan de bungeetouwen gehangen in de hoop dat de tijgers daarmee aan de haal zouden gaan. Nou, eenmaal weer buiten rende Ilya al snel naar zijn stuk ponyschouder en ging in gevecht met boom, vlees en bungeetouw. Ook Angara liet haar boom en stuk vlees niet met rust. Zij at uiteraard wat netter dan haar man.Verrijking

Het geven van Kerstbomen in het verblijf van deze dieren dient niet als voedsel, maar puur als verrijking. Verrijking houdt in dat de verzorgers de dieren iets extra’s geven, zodat ze bezig blijven. Het verstoppen van voedsel is bijvoorbeeld verrijking, maar ook het geven van speeltjes of nieuwe geuren. Hierdoor blijft het verblijf van de dieren spannend en zullen de dieren zich niet gaan vervelen. DierenPark Amersfoort houdt ieder jaar een inzamelingsactie van Kerstbomen om ter verrijking aan hun inwoners aan te bieden. Overigens geeft het als bezoeker ook een nieuwe impuls, want wat is het volop genieten van de reacties van de dieren bij het zien van de dennenbomen in hun verblijf. Ik vond het een heerlijke dag met bijzondere momenten. Wat een ontzettend leuke actie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.