In 2016 bezocht ik voor het eerst het prachtige Delft tijdens een stedentripje. Ik ging natuurlijk naar het Prinsenhof en bezocht de Nieuwe Kerk en de Oude Kerk. En naast de Oude Kerk staat een parmantig dametje, gehuld in een simpele, lange jurk en een omslagcape met capuchon. Ze kijkt een beetje omhoog, alsof ze diep in gedachten is… Dit dametje is Geertruyt van Oosten, een beroemde vrouw die woonde en is begraven in Delft. Het standbeeld houdt haar bijzondere verhaal zeker levend. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)
Geertruyt van Oosten
gemaakt door: Arie Teeuwisse
gemaakt van: hardsteen
bestaat uit: een dame in een mantel en stelt Geertruyt van Oosten voor
staat aan: aan de zuidzijde van de toren van de Oude Kerk, aan de Oude Delft, hoek Heilige Geestkerkhof
staat daar sinds: 1958
Geertruyt van Oosten: alleenstaande, zaligverklaarde vrouw
Geertruyt (ook bekend als Geertrui) van Oosten (+/- 1320-1358) woonde als begijn in een Begijnhof te Delft. De term ‘begijn’ werd gegeven aan alleenstaande vrouwen, vaak zonder kinderen, die zich heel goed wisten te redden. Meestal woonden zij samen aan een hofje; een Begijnhof, zodat ze met problemen steun hadden aan elkaar. Begijnen schreven vaak boeken en kwamen met een nieuw literair genre: de volkstaaltheologie. Dat de dames alleen woonden en geen man hadden, was een revolutionaire nieuwe, maar wel vrome, christelijke levensstijl. Geertrui was daarnaast nog op een ander vlak heel bijzonder te noemen. Ze zou zo zijn opgegaan in haar religieuze overpeinzingen dat ze tot veertig dagen na Kerstmis lacteerde. Ook zou ze op Goede Vrijdag de stigmata hebben ontvangen. Dit zijn de wonden die Jezus had doordat hij aan het kruis was genageld. Haar wonden zouden zeven maal per dag tot veertig dagen na Pasen hebben gebloed. Hierdoor werd ze door menig ander als heilige gezien, terwijl dat vanuit Rome niet is erkend. In het 600ste sterfjaar van Geertrui kreeg ze wel een standbeeldje, welke nu naast de Oude Kerk in Delft staat. Deze plek is niet toevallig gekozen; zij is in de Oude Kerk ook begraven. Overigens staat op haar sokkel per abuis het geboortejaar 1330. Waarom dat zo is, weet niemand.
Arie Teeuwisse: illustrator en beeldhouwer
Het is niet de eerste keer dat er een standbeeld van Arie Teeuwisse in Stadsbeeld voorbij komt. Vorig jaar kon je al kennis met zijn werk maken via het beeld
Groep Schapen wat in Utrecht te vinden is. Als je Artis vaak bezoekt, dan kun je zijn werk daar ook overal tegenkomen. Arie Teeuwisse (Amsterdam 1919 - Uffelte 1993) was een beeldend kunstenaar. Hij volgde zijn opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam waar hij onder meer les kreeg van Jaap Kaas, een vooraanstaand kunstenaar met als voorliefde het natuurgetrouw beeldhouwen van dieren. Jaap Kaas was verbonden aan Artis en hij liet zijn leerlingen veel tekenen in de Amsterdamse dierentuin. Arie heeft zelfs een tijdje ondergedoken gezeten boven het toenmalig berenverblijf tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als docent nam Arie zijn leerlingen mee naar Diergaarde Blijdorp om dieren te tekenen. Naast dieren maakte hij ook vaak beelden van losse mensen, waaronder dus Geertruyt van Oosten die je in Delft kan bewonderen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.