dinsdag 26 april 2022

Dierentuinnieuws met geboortes, nieuwe bewoners, bouwsteentjes en poep…

De meivakantie is voor veel scholen deze week al begonnen. Morgen vieren we Koningsdag; een fijne dag om de koning van het dierenrijk te komen bewonderen. In verschillende dierenparken worden deze weken extra activiteiten georganiseerd. Dat maakt een bezoekje extra leuk. Maar dat geldt ook voor geboortes en nieuwe bewoners. Wil je weten wat er momenteel speelt in de dierentuinwereld? Lees dan snel verder! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Het stinkt in DierenPark Amersfoort…

De meivakantie staat namelijk in het teken van poep! Het programma Poep & Zoo is weer terug en neemt je mee op ontdekkingsreis in de wereld van dierenpoep. Ga vooral even naar het Poeplab waar een professor je meehelpt poep van dieren uit te pluizen en waar je samen nog meer leert over eten en poepen. Jawel, want poep begint bij eten. Poep & Zoo is te beleven tot en met 8 mei. Als je dan toch in DierenPark Amersfoort bent, kun je meteen op kraamvisite bij de luiaard, want Amaka is voor de tiende keer mama geworden. Tijdens het Paasweekend legden verschillende vogels eieren en bij anderen kwamen er al kuikens uit het ei gekropen. En ook heel schattig; het Bonte Bentheimer Liv heeft zes biggetjes gekregen! Op het Maki-eiland kun je twee kleintjes spotten. In het 100.000 Dierenhuis is een Skinken-tweeling geboren en er hebben twee padhagedissen hun intrek genomen in het park. Kortom; er valt veel te beleven. Kijk op DierenParkAmersfoort.nl voor meer informatie en tickets. (foto’s: DierenPark Amersfoort)


Oceanbricks en gravers in Burgers’ Zoo

Tot en met zondag 19 juni 2022 geniet je in Burgers’ Zoo van een heel bijzondere tentoonstelling. Ocean Bricks brengt je tijdens je wandeltocht door het park langs tientallen fotogenieke oceaandieren gemaakt van 1,3 miljoen bouwsteentjes (in totaal dan). Speciaal voor Burgers’ Zoo werd er voor de Mangrove een Caribische zeekoe ontworpen. Deze is 2,9 meter lang en bestaat uit 168.477 bouwsteentjes! Ze is niet de grootste van het stel, de orka met jong is namelijk 4,1 meter lang en bestaat uit 223.259 steentjes. Ocean Bricks is bij de normale entreeprijs inbegrepen. De Desert van Burgers’ Zoo is onlangs verbouwd en de dikhoornschapen zijn verhuisd. Het nieuwe gedeelte is ingericht voor echte gravers en boombewoners: de prairiehondjes en Noord-Amerikaanse boomstekelvarkens. De zwartstaartprairiehonden bestaat nu uit een groepje van vijf dames, maar daar komt wellicht in de toekomst nog een mannetje (of twee) bij. Het koppeltje boomstekelvarkens houdt van klimmen en wonen graag in bomen. Ze komen zelden op de grond. Daarom kunnen deze twee diersoorten goed samen in één verblijf wonen. Kijk voor tickets en meer informatie op BurgersZoo.nl. (foto’s: Koninklijke Burgers’ Zoo)


Beschuit met muisjes in Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen heeft er weer nieuwe bewonertjes bij! Het gaat om een kleine okapi, een mannetje met de naam Dex, en een vrouwelijke Kirks’ dikdik (de kleinste antilope soort) die nog geen naam heeft gekregen. Beide dieren zijn heel bijzonder en zeer welkom. Moeders en jongen maken het goed. Wil je op kraamvisite? Kijk dan voor meer informatie op BeekseBergen.nl. (foto’s: Mariska Vermij-Van Dijk/Safaripark Beekse Bergen)


Ooievaars en dinosauriërs in Dierenrijk

In de jaren zeventig waren ooievaars bijna verdwenen uit Nederland, maar dankzij acties van onder meer de Vogelbescherming zijn ze weer volop te vinden in Nederland. Dierenrijk in Mierlo heeft dit jaar meer ooievaars te gast dan ooit te voren. Er zijn maar liefst dertien nesten met broedende paartjes geteld. Je kan ze overal spotten. Extra fijn, want dierentuinen zetten zich actief in voor de wilde natuur en het park is heel blij dat de ooievaars zich er thuisvoelen. Zelfs nu er dinosauriërs zijn neergestreken in Dierenrijk. Maar liefst 20 levensechte dino’s zijn tot en met 6 juni te bewonderen in het dierenpark. Ze zijn verspreid over het park, zodat je ze overal kan tegenkomen. De levensechte creaties zijn normaal gesproken te zien in World of Dinos, de grootste dino expo van Europa. (foto’s: Dierenrijk)


Zeldzame Mhorrgazellen voor ZooParc Overloon

Dit jaar mag ZooParc Overloon vijf uiterst zeldzame mhorrgazellen verwelkomen in het park. Wereldwijd is er van deze soort nog maar 500 over. Het park mag een groepje van vier vrouwtjes en een mannetje huisvesten en kunnen zo hopelijk een bijdrage leveren aan het behoud van deze bijzondere gazellen. Oorspronkelijk komen deze dieren uit de Sahara waar ze bijna waren uitgestorven. Ware het niet dan de Spaanse legeraanvoerder en fotograaf José Antonio Valverde de soort tegenkwam tijdens zijn onderzoekreis in Afrika. Hij zette in 1971 een reddingsactie op en bracht de laatste overgebleven dieren naar Spanje. Dankzij deze actie is de diersoort nog in leven. Meer weten over deze prachtige dieren? Kijk eens op ZooParc.nl of ga ze snel bewonderen in het park. (foto: ZooParc Overloon)

Vrolijk & verdrietig nieuws uit WILDLANDS

Laten we met het verdrietige nieuws uit de Emmense dierentuin beginnen; leeuwenman Dudley is vorige maand overleden. Deze imposante man is 16 jaar geworden en dat is een zeer hoge leeftijd voor een leeuw. Hij heeft in WILDLANDS vijf dochters gekregen, drie in 2016 en twee in 2019, met hetzelfde vrouwtje. Dudley is voor sectie overgebracht naar de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. En dan het leuke nieuws: onlangs is het nieuwe beververblijf in deelgebied Nortica geopend. Bij de oude houtzagerij is een beverburcht opgeworpen. Het beverkoppeltje kan zelf uitmaken of ze binnen zijn of buiten zwemmen. In de houtzagerij kun je zelfs bij de bevers naar binnen kijken. Uiteraard hoopt het dierenpark op kleine bevertjes. De dracht van een bevervrouwtje is ruim 100 dagen. Kijk voor tickets en meer informatie op WILDLANDS.nl. (foto’s: WILDLANDS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.