maandag 18 april 2022

Hond Gezond 5 Grooming tips

Wanneer je een hondje hebt, met lekker kort, makkelijk te onderhouden haar. Dan heb je daar minder omkijken naar qua verzorging, dan wanneer je (zoals ik) een hond hebt met lang haar dat snel in de klit draait. Borstelen en kammen met speciale borstels en kammen, kan daarbij helpen. Daarmee snijd je namelijk voorzichtig de klit door, zodat ze makkelijker uit te kammen zijn. Een paar jaar geleden deelde ik al een aantal grooming tips voor je hond. Vandaag deel ik graag een paar extra tips waar jij wellicht je voordeel mee kan doen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

1. Knippen, plukken of scheren?

Niet al het hondenhaar kun je zomaar de schaar inzetten. Er zijn honden waarvan alleen het haar hoeft te worden uitgedund door de losse haren met een speciaal plukmes te verwijderen. Wij deden dit vroeger bij de krulletjes van onze fox terriërs. Dit haar mocht niet geknipt worden. Maar zo zijn er meer andere haartypes tussen de hondenrassen te vinden. Hondenrassen met dik haar, zoals een Berner Sennen of Newfoundlander moeten twee keer per jaar ‘ontwolt’ worden. Hondentrimmers zijn heel bedreven in het onderhouden van de vacht van je hond. Maar als je het zelf gaat doen, is het juist belangrijk om via de fokker, een trimsalon of andere autoriteit op het gebied van hondenhaar te vragen hoe je het haar van je hond mag onderhouden.

2. Investeer in een goede benodigdheden

Ga je het haar van je hond net als ik zelf knippen? Investeer in een goede kappersschaar. Deze zijn namelijk scherp en geschikt om haar mee te knippen. Je kan deze gewoon bij de drogisterij kopen. Voor honden zijn speciale kammen, borstels en zelfs tondeuses op de markt die zeer geschikt zijn voor hondenhaar én vriendelijk zijn voor de hond. Ga hier eens voor naar de dierenspeciaalzaak. Dan weet je zeker dat je de juiste spulletjes in huis haalt.

3. Beloon je hond tijdens het groomen

Net als jij kan je hond het zat worden dat hij zo lang stil moet zitten om geknipt, geschoren, geplukt of geborsteld te worden. Begin daarom met korte sessies en laat hem wennen aan al die scharen en kammen. Is je hond het zat? Dan zit jullie tijd er wel een beetje op, want je moet het hele fatsoeneren natuurlijk wel een positieve ervaring maken. Het helpt door je hond veel te zeggen dat hij zo braaf is en zo netjes stil zit. Geef zo nu en dan een koekje. Dat maakt het ook een positieve ervaring. Het draait allemaal om vertrouwen en rust.

4. Vraag hulp

In mijn ervaring vinden honden het niet fijn om de hele tijd vast gehouden te worden. Maar soms heb ik wel even hulp nodig. Vooral bij de delicate plekjes, zoals rondom de ogen en flapoortjes, vind ik het fijn als er iemand bij is die even de kop kan vasthouden. Zorg ervoor dat het iemand is die je hond vertrouwt en rust geeft. Dat is namelijk het meest belangrijke; dat je hond zich op zijn of haar gemak voelt tijdens het groomen.

5. Vaste tijden

Ook al gaat je vriendje naar de trimsalon, je kan thuis natuurlijk de vachtverzorging zelf bij houden. Kam en borstel je vriendje regelmatig. Het hoeft heus niet iedere dag, maar voor de gewenning is het vooral belangrijk dat je het op vaste tijden doet. Zo weet je hond dat het tijd is voor een half uurtje borstelen. Hoe meer je hond eraan went, des te gemakkelijker gaat het. En neem je tijd als je zelf gaat knippen. Dan zal het alleen maar beter gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.