vrijdag 8 april 2022

Uitgelicht | De Rode Schoentjes - Efteling

Er was eens een arm meisje genaamd Karen die woonde bij een lieve oude dame. De oude dame gaf haar geld voor nieuwe schoenen die ze naar de kerk kon dragen, maar Karen was eigenwijs en kocht rode dansschoentjes. Geheel tegen de wens van de oude dame in. Op een dag werd de oude dame ziek en in plaats van haar te verzorgen, ging Karen naar een bal. Toen ze weer naar huis wilde, danste de schoentjes haar de poort uit, de velden in. Ze moest blijven dansen en kon gewoon niet naar huis. In het bos kwam zij een oude soldaat tegen die ze smeekte om de schoentjes van haar voeten te halen. De oude soldaat hakte de bandjes door en zo werd Karen bevrijd. En de schoentjes? De schoentjes dansen nog steeds… in de Efteling. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



Sprookje van Hans Christian Andersen

De rode schoentjes (ook bekend onder de naam De dansende schoentjes) is een sprookje van een van mijn favoriete sprookjesschrijvers; Hans Christian Andersen. Zijn verhaal uit 1845 is uiteraard langer en gaat iets anders. Want in zijn versie hakt een beul Karen haar voeten er helemaal af en maakt dan houten voeten voor haar. Ook is het sprookje van de Deense schrijver nog meer gericht op je deugdelijk en gehoorzaam gedragen en het dienen van God. De bewerking van Efteling loopt dan toch ietsje beter af. De schoentjes dansen daar al sinds 1953 en werd dus een jaar na de opening van het Sprookjesbos aan het park toegevoegd. De schoentjes dansen op een bewerkte versie van De Klompendans (van Jan van Oort, bewerkt door Ruud Bos), zodat de schoentjes niet te lang hoeven te dansen. Het verhaal in de Efteling wordt verteld door Wieteke van Dort. Het ontwerp van de Rode Schoentjes is uiteraard van Anton Pieck.

Gewilde schoentjes

De schoentjes hebben door de jaren heen nog wel eens een ander uiterlijk gekregen. Zo hebben ze een tijdje een roze bloempje gehad in plaats van een rode. Of hadden ze een riempje of grotere gaten aan de zijkant. In het begin leken ze meer op slofjes, nu zijn het elegante dansschoentjes, met een hakje natuurlijk. Wist je dat de schoentjes bij sluitingstijd worden opgeborgen onder de glazen dansvloer? Daar ligt overigens een hele voorraad aan rode schoentjes, want ze worden nog wel eens gestolen… Na de renovatie van het sprookje is dat iets moeilijker gemaakt, omdat je lastiger bij de dansvloer kan komen. De schoentjes kan je overigens ook ‘gewoon’ niet dansend bewonderen in het Efteling museum.

Magische schoentjes

Om verschillende redenen is het sprookje van De rode schoentjes in de Efteling een van mijn favorieten. Een bezoek aan Efteling gaat altijd gepaard met even wegdromen bij die schoentjes, die daar zomaar als vanzelf een rondje klik-klakkend over de dansvloer gaan. Iedere dag verwonderen ze jong en oud weer opnieuw. En dat al 69 jaar…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.