dinsdag 5 april 2022

Museumnieuws: Museumweek gestart, nieuwe tentoonstellingen en meer…

De Nationale Museumweek is gisteren weer begonnen! Dat betekent dat de musea weer veel leuke bijzondere activiteiten organiseren voor hun bezoekers. Alles hierover vind je op de website Museum.nl/museumweek. Het thema dit jaar is Open je Wereld en neem MuseumVrij. Want in een museum komt je brein tot rust en kun je jezelf weer helemaal opladen om aan de slag te gaan. De Museumweek wordt ook gevierd met allerlei bijzondere nieuwtjes en nieuwe tentoonstellingen met speciale activiteiten komend weekend. Ga daarom maar eens lekker zitten voor deze editie van Museumnieuws, want er is veel te vertellen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Museumnieuws


Kunstzinnige postzegels voor jarig Mauritshuis

Het Mauritshuis is jarig! En dat wordt gevierd met cadeautjes. Ter gelegenheid van het 200jarig bestaan heeft PostNL kleurrijke, fleurige postzegels uitgegeven. Op het postzegelvel zijn beroemde bloemstillevens uit het museum samengebracht tot een nieuw werk. Ze zijn ontworpen door Maud van Rossum, grafisch ontwerper uit Amsterdam. Het doel: een sprankelend, feestelijk en vooral kleurrijk postzegelvelletje te ontwerpen. Maud, daar ben je zeker in geslaagd! Op het vel zijn fragmenten uit de bloemstillevens van Jan Brueghel de Oude, Jacob de Gheyn II, Ambrosius Bosschaert de Oude, Balthasar van der Ast en Jan Davidsz de Heem te zien. Het postzegelvel is verkrijgbaar in de museumshop van het Mauritshuis, bij Bruna en via PostNL. (foto: Mauritshuis)

Hyundai & Van Gogh Museum verlengen samenwerking

Hyundai en het Van Gogh Museum hebben voor het zevende jaar op rij hun samenwerking verlengd. Deze samenwerking hebben zij bezegeld door de modellen Hyundai IONIQ 5 en KONA Electric te hullen in details van de meesterwerken van Vincent van Gogh. Daar houdt de samenwerking niet op. De kroon wordt namelijk gevormd de derde editie van Hyundai x Van Gogh Museum Connection Day dit najaar. Tijdens deze dag worden er allerlei activiteiten georganiseerd voor doelgroepen voor wie een museumbezoek niet altijd vanzelfsprekend is. Zo werden de afgelopen jaren bij verschillende zorginstellingen in Nederland speciale workshoppakketten afgeleverd, met behulp van de elektrische auto’s van Hyundai, om ouderen een creatieve middag te bezorgen. Een prachtige samenwerking dus. (foto: Jelle Draper)

De Vaandeldrager ook te zien in Stedelijk Museum Alkmaar

De Vaandeldrager van Rembrandt – onlangs aangekocht door de Nederlandse Staat – gaat eerst langs de twaalf provincies voordat het zijn plek op de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam krijgt. Het Stedelijk Museum Alkmaar is gekozen als de locatie voor de provincie Noord-Holland. Je kan het werk hier in juli bewonderen. De hele maand juli zal het museum op maandag geopend zijn en geeft die dagen gratis toegang om De Vaandeldrager van dichtbij te kunnen bewonderen. De tournee start overigens in mei in het Fries Museum, vervolgens verhuist het iedere drie weken naar een ander museum, te weten Centraal Museum Utrecht (juni), Stedelijk Museum Alkmaar (juli), Drents Museum Assen (augustus), Kunstlinie Almere (september), Noord-Brabants Museum Den Bosch (oktober), Mauritshuis Den Haag (november), Rijkmuseum Twenthe Enschede (december), Museum Arnhem (januari), Zeeuws Museum Middelburg (februari), Bonnefantenmuseum Maastricht (maart) en Groninger Museum Groningen (april). (foto: Stedelijk Museum Alkmaar)

Nieuwe aanwinsten


Museum Huis Doorn koopt sieraden van Mata Hari

Mata Hari (Margaretha Zelle, 1876-1917) was een Nederlandse danseres die tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) beschuldigd werd van spionage en uiteindelijk is gefusilleerd. Hoewel haar rol als spionne maar klein is, groeit haar leven als exotische danseres wel uit tot een ware mythe. Er zijn over haar leven tal van verhalen geschreven. Museum Huis Doorn, specialist in alles wat met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft, heeft begin dit jaar sieraden en persoonlijke eigendommen van Mata Hari aangekocht. Deze zijn te zien in de vaste collectie, samen met haar verhaal. (foto: Museum Huis Doorn)

Sluitstuk mast voor Museum Kaap Skil

De hevige stormen eind februari hebben zo een gunstig effect gehad op de zeebodem. Door de storm is namelijk een historisch sluitstuk van een mast boven water gekomen. Het stuk hout werd gevonden door Herman Spekman op de Hors. Strandvonder en maritiem specialist Hans Eelman identificeerde het wrakhout als een sluitstuk waarmee twee dellen van een grote mast aan elkaar bevestigd worden. Het sluitstuk is voor onderzoek overgebracht naar Museum Kaap Skil. Overigens is het museum momenteel druk bezig met de herinrichting voor de tentoonstelling De Jurk. Delen van de onderwatervondsten van de bovenverdieping zijn al verhuisd naar het graanpakhuis, wat nu dienst doet als open depot. (foto: Museum Kaap Skil)

Nieuwe tentoonstellingen


De Mesdag Collectie: Haagse Kunstenaarsvrienden

Nu te zien tot en met 19 juni 2022 in De Mesdag Collectie te Den Haag is de tentoonstelling Haagse kunstenaarsvrienden. In deze tentoonstelling staan portretten centraal van de – zoals de titel al zegt – kunstenaarsvrienden van het echtpaar Hendrik Willem en Sientje Mesdag. De tentoonstelling bestaat uit negen schitterende portretten. Wite de Savornin Lohman (manager De Mesdag Collectie): ‘We zijn enorm blij om onze bezoekers te verwelkomen met deze intieme presentatie waarin verbintenis en vriendschap centraal staan. Vragen als ‘Hoe verhouden we ons tot elkaar?’ en ‘Hoe zie je mij?’ zijn van alle tijden, maar vooral nu extra urgent.’ (foto: detail portret Jozef Israëls (1824-1911), geschilderd door Sientje Mesdag-van Houten| De Mesdag Collectie)

Kempenmusem De Acht Zaligheden: De tijd zal het leren…

Na twee jaren op en af thuis de kinderen les te hebben gegeven, vond Kempenmuseum De Acht Zaligheden dat het tijd was om een tentoonstelling te maken over zeven generaties basisonderwijs in de Kempen. De tijd zal het leren… gaat over het onderwijs toen en nu. Wat waren de verschillen, zijn er overeenkomsten en welke ontwikkelingen hebben het onderwijs totaal op hun kop gezet. Aan de hand van persoonlijke verhalen ontdek je het tijdens deze tentoonstelling. Ook leuk om te weten: op 10 april is er een gezellige kunstmarkt bij het museum. (foto: Kempenmuseum de Acht Zaligheden)

Kasteel Duivenvoorde viert verjaardag Mauritshuis

Vanaf 14 april tot en met 18 december 2022 viert Kasteel Duivenvoorde het verjaardagsfeest van het Mauritshuis mee met de bijzondere tentoonstelling Bloeiend Duivenvoorde. In de tentoonstelling wordt aan de hand van brieven, tekeningen en een verzameling boeken het verhaal verteld van Johan Steengracht van Oostcapelle, de eerste directeur van het Mauritshuis als museum. Ontdek de eerste catalogus van het museum door Steengracht geschreven. Bewonder het prachtige bloemenbehang (toen hypermodern en nu weer helemaal in) en geniet van de bloemenpracht in de tuin. Maar er zijn nog meer bloeiende objecten, tekeningen en kunstvoorwerpen te ontdekken, waardoor je meer inzicht krijgt in het leven op het kasteel en de bewoners ervan. (foto: Kasteel Duivenvoorde)

TextielMuseum presenteert Kleurstof

Kleurstof; heel veel kleding wordt er geverfd. Maar hoe dan? En kun je kleuren ruiken? Welke kleur maakt zeewier? En wie is er verantwoordelijk voor de mooiste rode kleur? (Antwoord op die laatste is een klein schildluisje). De tentoonstelling Kleurstof (te zien vanaf 9 april tot en met 2 oktober) in het TextielMuseum geeft antwoord op al je kleurenvragen. In het weekend van 9 en 10 april is er een speciaal, kleurrijk Familieweekend met allerlei leuke activiteiten waarbij jullie zelf aan de slag kunnen met kleurstoffen. (foto: TextielMuseum)

Drents Museum: Solotentoonstelling Johanna van Eijbergen

Hou je van metaalkunst? Ga dan tussen 16 april en 18 september 2022 naar het Drents Museum voor de solotentoonstelling van Johanna van Eijbergen (1865-1950). Zij was de enige vrouwelijke ontwerper van metaalkunst rond 1900 en bouwde in korte tijd een indrukwekkend oeuvre op als hoofdontwerper van de ateliers van metaalfabriek Dikkers & Co. In de tentoonstelling Johanna van Eijbergen (1865-1950) – Markante Metaalkunstenaar laat het Drents Museum een verrassend overzicht van het werk van Van Eijbergen zien met werken uit de eigen collectie kunst 1885-1935, bruiklenen van particulieren én werken van het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Hengelo. (foto: Drents Museum)

Museum Vlaardingen: Strijd om Vrijheid – 1000 jaar Nederland in Playmobil

Twaalf belangrijke gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis komen vanaf 9 april tot en met 30 oktober 2022 op een heel bijzondere manier tot leven in Museum Vlaardingen. Ze worden namelijk uitgebeeld door middel van 4000 Playmobil poppetjes, paarden, schepen en kastelen. De tentoonstelling is een reis terug in de tijd, langs verschillende hoogtepunten uit de afgelopen 1000 jaar, met de Slag bij Vlaardingen in 1018, de winst van graaf Dirk III van West-Frisia op Hendrik II, keizer van het Heilige Roomse Rijk, de moord op Graaf Floris, Slag bij Waterloo, de moord op Willem van Oranje, Rampjaar 1672 en meer wordt op deze speelse wijze verteld. Ideaal voor kinderen en volwassenen. (foto: Museum Vlaardingen)

Oudheidkamer weer open met kledingtentoonstelling

Het seizoen van de Oudheidkamer op Texel is vorig weekend geopend. Het seizoen start op 1 april (geen grapje) en eindigt eind november. Dit jaar geniet je op de bovenverdieping van de Oudheidkamer van de kledingtentoonstelling ‘Tot in de puntjes verzorgd’. Deze tijdelijke tentoonstelling staat helemaal in het teken van klederdracht op Texel rond 1870. In de tentoonstelling is onder andere te zien hoe een Texelse dame zich aankleedt om naar de kerk te gaan, uit welke onderdelen de Texelse kap bestaat en hoe de witte was helder wit bleef. Verschillende voorbeelden van reparaties en herstelwerkzaamheden aan kleding tonen de grote vaardigheden van de dames. Dat geldt ook voor alle kanten randjes en de verschillende mutsjes die er te zien zijn. Met heel fijn en vakkundig haakwerk werden zelfs de onderbroeken versierd! (foto: Oudheidkamer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.