woensdag 13 april 2022

Bloeiend Duivenvoorde: fleurig, kleurig en prachtig

Terwijl het Mauritshuis in volle bloei zijn 200ste verjaardag viert, viert Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten dit feestje met veel plezier met ze mee. De reden is simpel: de eerste directeur van het Mauritshuis, Johan Steengracht van Oostcapelle, woonde op dit kasteel. Dat de kasteelheren en -dames door de eeuwen heen ook van bloemen hielden, dat komt naar voren in het nieuwe thema ‘Bloeiend Duivenvoorde’. (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Bloeiend Duivenvoorde

Vanaf 14 april is Kasteel Duivenvoorde weer geopend voor publiek. Het thema van dit jaar is ‘Bloeiend Duivenvoorde’ en heeft een duidelijke link met de verjaardag van het Haagse Mauritshuis. In de verschillende kamers van het huis kun je alles met bloemen bewonderen. Niet zo moeilijk, want de familie Steengracht hield wel van een bloemetjesmotief. Overal in huis zijn bloemen te vinden, maar natuurlijk ook buiten in de tuinen van het landgoed. Van het behang tot aan een kostbare japon; je komt ze overal tegen. Daarnaast kun je het werkkamertje van Johan Steengracht bezoeken. Hier ligt de allereerste catalogus die hij als directeur voor het Mauritshuis maakte; helemaal met de hand geschreven! In de bibliotheek kom je een paar zeldzame boeken tegen, waaronder van Maria Sybilla Merian (1647-1717) die het Surinaamse boek maakte. Terwijl je door het schitterende huis dwaalt, word je overal getrakteerd op prachtige schilderijen, een verzameling zilver en porselein, een herbarium van Cornelia van Nellesteyn, de echtgenote van Johan en nog veel meer… het is niet alleen bloeiend Duivenvoorde, maar ook heel boeiend Duivenvoorde. Voor de tentoonstelling is er een nieuwe audiotour verkrijgbaar bij binnenkomst, ingesproken door de nazaten van Johan en Cornelia.


Nieuwe aanwinsten

Om een landgoed als Duivenvoorde te kunnen onderhouden, zijn er natuurlijk tuinmannen nodig. De tuinmannen werden aangestuurd door de tuinbazen. De familie Gussekloo heeft drie generaties lang voor de tuinen (en een deel van de administratie, kijk de kasboeken er maar op na) gezorgd. Onlangs hebben de nazaten van Willem, Dirk en Willem Gerard Gussekloo twee schilderijen, een wandelstok en een jubileumbord aan Kasteel Duivenvoorde gedoneerd om tentoon te stellen. Bijzonder is ook het familiefotoboek wat voor deze tentoonstelling in bruikleen is gegeven aan het kasteel. En vergeet niet om het werk van de tuinbazen zelf te bewonderen door middel van een historische tuinrondleiding. Want Duivenvoorde bloeit niet alleen in motieven, maar ook letterlijk in de tuinen.


Welkom op Kasteel Duivenvoorde

Kom binnen, doe je jas uit en voel je thuis op het kasteel. Je voelt aan alles dat het kasteel echt bewoond is geweest. Niet als statussymbool of vakantiehuisje, maar als een echte woning waarin is geleefd door de familie. De sporen van de familie zie je gewoon terug in alles en het lijkt alsof je gewoon bij de freule op de koffie komt. Deze heerlijke sfeer geeft het kasteel authenticiteit en een warmte waardoor je met heel veel plezier door de kamers wandelt en op je gemak ieder detail in je op kan nemen. En ga ook zeker even naar de Kasteel- en Landgoedwinkel, want daar verkopen ze niet alleen heerlijke streekproducten (honing en jam van het landgoed bijvoorbeeld), maar ook een heel nieuwe, eigen collectie met het motief van het behang uit de Blauwe Kamer. Dit motief is van het destijds hypermoderne behang (1870) zoals de toenmalige kasteelheer had gezien tijdens de Wereldtentoonstelling.


Praktische informatie

Bloeiend Duivenvoorde is te zien vanaf 14 april tot en met 18 december 2022 op het kasteel. Kasteel Duivenvoorde vind je aan de Laan van Duivenvoorde nummer 4 in Voorschoten. Aan het eind van de oprijlaan kun je aan de rechterkant parkeren. Vervolgens wandel je zo het landgoed op. Het Kasteel & Museum is geopend vanaf 14 april op donderdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur, de winkel op dezelfde dagen van 12.00 uur tot 16.30 uur. Het wandelpark is het hele jaar geopend. Wil je meer informatie of direct je tickets boeken? Kijk dan op de geheel vernieuwde website KasteelDuivenvoorde.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.