maandag 25 april 2022

Goed Doel Vogelbescherming Nederland

Nu de lente in volle gang is, word ik iedere ochtend vol overgave wakker gezongen door een koor aan vogels. Het ene melodietje is nog mooier dan het andere. Vogels zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit van de natuur, maar ze zijn ook heel gezellig om in de tuin te hebben. Vogelbescherming Nederland zet zich al sinds 1899 in om de vogels in Nederland te beschermen. Hiermee is het de oudste Nederlandse natuurbeschermingsorganisatie. En deze maand staat de Vogelbescherming Nederland centraal in Goed Doel. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ter bescherming van vogels

Zoals de naam al doet vermoeden zet de Vogelbescherming zich vooral in voor de Nederlandse vogelpopulaties. En met succes, want dankzij het werk van deze natuurbeschermingsorganisatie zijn de lepelaar, kerkuil, ijsvogel en ooievaar weer in grote getalen teruggekeerd in Nederland. Maar omdat vogels ook geregeld over de landsgrenzen verdwijnen, stopt hun werk daar eigenlijk niet. Daarom is de Vogelbescherming onderdeel van BirdLife International; een koepelorganisatie waarin 117 vogel- en natuurorganisaties samenkomen. Hiermee is BirdLife International de grootste organisatie ter wereld. Samen zetten zij zich in voor een betere wereld voor vogels.

Voorlichting, educatie & tuinvogels tellen

Om vogels te kunnen beschermen, moeten mensen meer leren over het belang van vogels. Door middel van voorlichting en educatieve programma’s (ook op scholen) leert de organisatie mensen meer over onze gevleugelde vrienden. Een belangrijk onderdeel hiervan is ook de Nationale Tuinvogeltelling, waarbij iedereen in Nederland wordt gevraagd om een half uurtje mee te tellen. Maar de Vogelbescherming doet nog veel meer. Zo kun je op hun website heel leuke cursusjes volgen waarbij je de verschillende vogels leert herkennen. En wat dacht je van de postcodecheck? Door deze te doen, krijg je van de organisatie te zien welke vogels er bij jou in de tuin of op het balkon kunnen zitten. Hier kun je dan meteen een vogelvoeder advies bij krijgen, evenals voor de beste nestkastjes voor deze vogels. Kijk maar eens op Vogelbescherming.nl voor meer activiteiten die door de Vogelbescherming worden georganiseerd.

Hulp van donateurs

De Vogelbescherming is voor al hun activiteiten ook afhankelijk van donaties. Wil jij donateur worden en zo helpen vogels te beschermen? Kijk dan op de eerder genoemde website. Hier vind je nog veel meer leuke informatie over vogels in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.