woensdag 30 maart 2022

Schrijfcoachtip Details, klein maar fijn

Waarom kan de een helemaal lyrisch zijn over het ene boek en het andere verhaal echt tien keer niets vinden? Zelfs wanneer het om een vergelijkbaar thema gaat, kan dit voorkomen. Het verschil? Dat zit hem vaak in de details. En hoewel je je lezer echt niet alles hoeft voor te schotelen wat de omgeving betreft, kunnen goed geplaatste details je verhaal wel extra tot leven brengen. Vandaag geef ik 5 tips over details die het verschil kunnen maken in je verhaal. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

1. Uiterlijk

Klein, groot, dik, dun, lang, sproetjes, haarkleur, tatoeages, piercings, haarstijl… het zijn allemaal uiterlijke kenmerken waarmee je je karakter ‘zichtbaar’ maakt voor je lezer. Zo is Harry Potter bekend van zijn bliksemvormige litteken op zijn voorhoofd, weet je meteen dat het om Pippi Langkous gaat als haar eigenwijze rode vlechten worden beschreven en is Legolas zonder zijn witte haar en puntige oortjes geen echte elf. Geef je personage een bijzonder detail mee, dat wordt door de lezer zeker onthouden en geeft eigenheid aan je karakter. Er zijn legio details te bedenken. Een blonde lok tussen het bruine haar of juist een knalroze coupe, een moedervlekje, een gekke rugtas… als het maar bij je karakter past.

2. Geluiden

Geluiden zijn altijd en overal om ons heen. Een oorverdovend lawaai van werkverkeer bijvoorbeeld, maar ook dat van tsjilpende vogeltjes… let er maar eens op. Niet alle geluiden zijn van belang in een verhaal, maar je kan ze wel functioneel inzetten. Zo kan het tikken van de klok eerst onbeduidend zijn, maar later steeds erger worden, vooral in een stille, ongemakkelijke situatie. De schoolbel luidt het einde van een les of schooldag in, terwijl een misthoorn op een schip juist gevaar kan aangeven. Geluid maakt sfeer en dat maakt je verhaal levendig, zoals de krekels aan het einde van een zomerdag, een kwakend kikkerconcert op het platteland of het krijsen van de meeuwen aan de zee…

3. Insecten

Ik las laatst een artikel over het gebruik van insecten in een verhaal. Een detail wat niet iedereen gebruikt. Net als geluiden en geuren (hieronder beschreven) kunnen insecten extra sfeer geven aan een scène. De irritatie van een zoemende mug in de nacht – als de slaap toch al niet vatten wil – of de angst voor een spin kun je gebruiken om je personages nog meer neer te zetten. Maar het kan ook de sfeer zetten van een ongemakkelijke situatie, een schrikreactie veroorzaken of pure angst veroorzaken. Of juist sereniteit en troost als je karakter verdrietig buiten zit en ineens bezoek krijgt van een kleurrijke vlinder…Andere dieren kun je overigens ook gebruiken om zo meer sfeer te maken. Denk hierbij aan vogels in de tuin, een brullende leeuw op de savanne of aan de dolfijnen die je tijdens een duiktocht tegen kan komen.

4. Geuren

De markt in de stad ruikt anders dan die aan zee. Een viskraam, kaas in de zon en vers gebakken brood… het helpt je om de sfeer duidelijk te maken. Op een verzengend hete dag ruikt alles veel sterker dan wanneer het koud is. En aan het begin van de dag zijn geuren ook anders dan in de avonduren. Je hoeft echt niet iedere geur die er hangt te beschrijven, maar pak er eens een paar uit die je hoofdpersonage opvallen, terwijl hij door de stad slentert. Misschien houdt ze intens van de geur van vers gemaaid gras en wordt ze blij als ze rozen ruikt. Geuren staan voor emotie en kunnen je zo ook helpen om je verhaal te vertellen.

5. Meubels & accessoires

Je personage heeft een eigen stijl en smaak. Daarom heb je allang beschreven wat hij of zij graag draagt. Maar de binnenkant van een kamer of huis behoren ook daartoe. Dat ene kussentje op de bank wat net een beetje afwijkt van de rest van het interieur is wellicht een overblijfsel van een oude relatie of vanuit de jeugd van je personage. Misschien verzamelt je personage wel pepermuntblikjes, oude kaarten of standbeeldjes van zeemeerminnen. Een gek detail wellicht, maar je krijgt wel meer inzicht in de belevingswereld van je personages. Natuurlijk hoef je niet uitvoerig ieder detail in de kamer te beschrijven. Beperk je juist tot die details die er toe doen. Een loszittend hoekje van het behang wellicht, een glas-in-lood raampje of juist een volle asbak en lege blikjes op de vloer… het kan van alles zijn.

Nog meer details

Spelen met details laten je verhaal echter aanvoelen. Of het nu een episch, science fiction, horror, liefdes of historisch verhaal is. Het verschil zit in de details en maken de wereld waarin je je lezer mee wil nemen nog realistischer. Lees voor meer informatie ook eens Beschrijf de omgeving, Geuren & smaken en Horen, zien & voelen. Voor persoonlijke hulp en tips kun je altijd vrijblijvend een mail sturen aan berry.denijs@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.