vrijdag 25 maart 2022

Stadsbeeld Drie zeeleeuwen

Bijzondere standbeelden zijn in Nederland overal te vinden. Zo ook aan de Bikkersweg in Bunschoten-Spakenburg. Ter gelegenheid van de realisering van zwem- en recreatiebad De Duker werd er een kunstwerk voor de deur gezet. Een kunstwerk dat zeker met zwemmen met het gezin te maken heeft. Het heet Drie Zeeleeuwen en ze begroeten daar al jaren menig bezoeker. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Drie zeeleeuwen

gemaakt door: Hetty Heyster
gemaakt van: brons
bestaat uit: drie zeeleeuwen, te weten een moeder zeeleeuw met haar twee jongen
te vinden voor: Zwembad de Duker in Bunschoten-Spakenburg, aan de Bikkersweg
liggen daar sinds: 1994
geplaatst ter gelegenheid van: de opening van zwembad De Duker



Drie Zeeleeuwen

Het beeldje van de Drie Zeeleeuwen is als je naar het zwembad gaat niet te missen. Het staat namelijk recht voor de voordeur. Het bestaat uit een moeder zeeleeuw met twee jongen. De ene is al wat groter dan de ander. Deze ligt lekker tegen zijn moeder aan en vraagt een beetje aandacht, terwijl de grotere alvast een ‘duik’ gaat nemen. De Drie zeeleeuwen zijn in opdracht van de gemeente gemaakt, speciaal voor het zwembad. Het is een bijzonder standbeeld, niet heel groot, maar wel opvallend. Als je eromheen loopt, zie je steeds weer nieuwe details. Van een afstand zie je meteen dat het om speelse zeeleeuwen gaat. Dat is de kracht van kunstenares Hetty Heyster; zij vangt de essentie van dieren en verbeeld ze weer in brons. Bij de zeeleeuwen zie je de essentie terug in hun gladde haar, de speelse vormen en de lieve snoetjes. Voor dierenparken ARTIS en Ouwehand heeft ze ook de essentie van dieren gevangen, namelijk in een standbeeld van twee cheeta’s en een gorilla voor ARTIS en een Orang-Oetan voor Ouwehands Dierenpark.


Natuur als uitgangspunt

Hetty Heyster werd op 17 maart 1943 geboren in Nijmegen. Eind jaren zestig trok ze naar Montreal om daar aan de School of Fine Arts te studeren. Daarna besloot ze in Rotterdam nog aan de Academie van Beeldende Kunsten verder te leren. Dit deed ze tot 1971. Het was een tijd waarin minimal art en nieuwe materialen centraal stonden, maar niet bij Hetty. Zij ging juist op de ambachtelijke wijze aan de slag met brons en koos voor figuratief werk. De natuur stond hierbij centraal. Vooral de vormen en essentie van dieren overbrengen in brons vond zij zeer interessant om te doen. En met succes; in haar atelier in Duivendrecht geeft zij nog steeds leven aan nieuwe bronzen beelden. Drie Zeeleeuwen is er slechts één van. Op haar website HettyHeyster.nl ontdek je al haar prachtige dierenbeelden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.