woensdag 9 maart 2022

Van Gogh en de Olijfgaarden

Vanaf vrijdag 11 maart tot en met 12 juni aanstaande geniet je in het Van Gogh Museum te Amsterdam van een heel unieke, bijzondere tentoonstelling met kunstwerken van de hand van Vincent van Gogh (1853-1890). Hij maakte deze werken tijdens de beroerdste fase van zijn leven; in Saint-Rémy-de-Provence. Hier verbleef hij in 1889 in een inrichting, omringd door olijfbomen. Deze olijfbomen trokken zijn aandacht en tussen de zware, mentale episodes schilderde hij ze in een bijzondere reeks van 15 werken. Voor het eerst sinds ze bij Theo – de broer van Vincent – samen in het appartement hebben gestaan, zijn de meeste weer samen in deze unieke tentoonstelling vol bruiklenen. Maar het meest indrukwekkende is dat je weet dat Vincent ze schilderde, omdat hij kracht putte uit de grilligheid van de bomen en troost vond in de kunst. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



Olijfbomen in de Provence

Rondom de inrichting waar Vincent vocht tegen zijn psychoses waren alleen maar olijfgaarden te vinden. De kunstenaar vond ze vanaf de dag dat hij daar verbleef fascinerend. Ze deden hem dankzij de grillige vormen en de geringe hoogte denken aan de knotwilgen van thuis in Nederland… Hij wilde die vormen vangen. Op verschillende momenten van de dag en in diverse seizoenen. Tijdens zijn verblijf tussen juni en december 1889 maakte hij 15 werken van deze gaarden. De een nog mooier en expressiever dan de ander. De ene keer fel van kleur, de andere keer wat lichter of juist met een woeste donkerrode ondergrond. Soms zie je klaprozen tussen de bomen of vrouwen die olijven plukken. Ieder schilderij is anders, zelfs al zijn ze in serie geschilderd. Vincent experimenteerde en vond een nieuwe expressieve stijl van schilderen, nieuwe kleuren (die helaas niet allemaal de tand des tijds hebben doorstaan) en vooral troost. Het thema van de tentoonstelling. Emilie Gordenker (directeur Van Gogh Museum) zegt hierover: ‘Deze tentoonstelling is het resultaat van jarenlang intensief onderzoek, en biedt een zeldzame kans om deze groep werken samen te zien. Uit deze prachtige schilderijen spreekt Van Goghs liefde voor de natuur en zijn geloof in de troostende kracht van kunst.’


Vincent schreef op 28 september 1889 aan zijn broer Theo: ‘De olijfbomen zijn heel karakteristiek en ik doe alle mogelijke moeite om die te pakken te krijgen. Het is zilverkleurig, nu eens meer blauw, dan weer groen gekleurd, brons, opblekend tegen een gele, paarsige of oranje tot dof roodokeren grond. … En op een dag zal ik er wellicht een persoonlijke impressie van maken, zoals de zonnebloemen dat zijn voor de gele tinten.’

25 kunstwerken van Vincent

De tentoonstelling neemt je mee via foto’s, tekeningen, een brief, schetsboekje en schilderijen naar de Provence, naar Saint-Rémy, waar Vincent houvast vond in de olijfgaarden. De tentoonstelling belicht Vincents liefde om in reeksen te werken, maar ook zijn werkwijze van het schilderen, zijn kleurgebruik en het verschil tussen buiten en binnen werken. Neem eens een afslag in de olijfgaard en betreedt een ‘achter de schermen’ gedeelte waar je het onderzoek naar deze schilderijen ontdekt. Kom erachter waarom de kleuren van het werk van Vincent langzaam veranderen. Wat de juiste volgorde van de kunstwerken moet zijn geweest. En natuurlijk zijn werkwijze. Deze studie is zeer grootschalig opgezet, samen met andere musea waar de olijfgaarden over verdeeld zijn in de wereld.


Bijzondere vormgeving

Een goede tentoonstelling komt helemaal bij elkaar door de vormgeving van de zaal. Deze staat altijd in dienst van de kunstwerken en valt daardoor vaak niet op. Ook de vormgeving van Maarten Spruyt staat helemaal in het teken van de tentoonstelling, maar valt wel degelijk op. Het brengt je naar een gestileerde olijfgaard met grillige poortjes die je brengen naar de wereld achter de schilderijen. Deze vormgeving versterkt de vormen van de olijfbomen die Vincent van Gogh ving in zijn schilderwerken. En dat maakt het een extra bijzondere tentoonstelling.


Praktische informatie

De tentoonstelling Van Gogh & De Olijfgaarden is te zien in het Van Gogh Museum te Amsterdam, gelegen aan het Museumplein. Het is te zien vanaf 11 maart tot en met 12 juni 2022. Met een regulier ticket kun je ook de tentoonstelling bezoeken. Jongeren tot en met 18 jaar zijn gratis, volwassenen betalen € 19,00, Museumkaarthouders bezoeken het museum gratis. Wel is het noodzakelijk om een aankomsttijd te reserveren, zodat iedereen optimaal van de kunstwerken van Van Gogh kan genieten. Voor meer informatie, openingstijden en tickets kijk je op VanGoghMuseum.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.